Bartnik Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Heh.. no rzeczywiście, nie za różowo to wygląda.... Ktoś ma ochotę na suszone chipsy z kapturnicy?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 W jakim fungicydzie była kąpiel? Za dwa dni zdrowo spryskaj roślinę fungicydem i podlej nim podłoże (stężenie jak dla roślin ozdobnych). Tych zwiędniętych liści raczej się nie odratuje więc trzeba będzie je przyciąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 W jakim fungicydzie była kąpiel? Za dwa dni zdrowo spryskaj roślinę fungicydem i podlej nim podłoże (stężenie jak dla roślin ozdobnych). Tych zwiędniętych liści raczej się nie odratuje więc trzeba będzie je przyciąć. Zgodnie z tym wątkiem Topsin 500 SC w dawce 1 ml/1 l wody destylowanej. Wszystkie duże liście są zaschnięte na amen, więc wiem, że nic z nich nie będzie, natomiast ich ogonki i część małych są (jeszcze?) żywe, tak samo jak kłącze, więc jakaś powierzchnia asymilacyjna została. Na razie ciąć nic choć trochę zielonego nie będę, żeby jej nie dobić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Ja bym się nie bawił i wyciął wszystko to, co jest zeschnięte. W tym momencie chodzi o to, żeby jak najwięcej promieni słonecznych docierało do stożka, a nie było blokowanych przez i tak już nieprzydatny "susz z liści". Tylko tak możesz odratować roślinę, przy założeniu, że kąpiel w fungicydzie pomoże. Podsumowując- ja bym ciął Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 No to ciachłam x_x Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Teraz tylko trzymać kciuki aby topsin zadziałał. U mnie w podobnym przypadku dał radę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 29 Sierpnia 2012 Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Dlatego ja cały czas twierdzę że to być może kwestia aklimatyzacji (post). Miałem podobną sytuację z muchołówką kupioną w Obi, w sklepie były wielkie ładne liście. Po przyniesieniu do domu po dwóch tygodniach pułapki zrobiły się czarne a liście uschły, stwierdziłem że dałem się oszukać i roślina padła. Jakież było moje zdziwienie gdy po około miesiącu bez żadnych oprysków zaczęła odbijać i na dzień dzisiejszy dobrze się miewa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Sierpnia 2012 Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Za podobne przypadki są odpowiedzialne grzyby: http://translate.google.com/translate?hl=p...zoma&anno=2 Jest tam mowa o Pythium oraz o "raku kłącza" (patrząc jednak na zestaw "lekarstw" musi mieć tez podłoże grzybowe). Skutek ich działania jest widoczny na zamieszczonych fotografiach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 29 Sierpnia 2012 Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Za podobne przypadki są odpowiedzialne grzyby: http://translate.google.com/translate?hl=p...zoma&anno=2 Jest tam mowa o Pythium oraz o "raku kłącza" (patrząc jednak na zestaw "lekarstw" musi mieć tez podłoże grzybowe). Skutek ich działania jest widoczny na zamieszczonych fotografiach. Bardzo podobnie to u mnie wyglądało, niestety (może poza kłączem, którego z oczywistych względów nie kroiłam). No cóż, zobaczymy, czy się uda... Jeszcze jedno - czy to się może przenosić na inne rośliny (na przykład, ja wiem, przez owady przelatujące z rośliny na roślinę?), a co za tym idzie - czy je również powinnam spryskać Topsinem - na wszelki wypadek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Sierpnia 2012 Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Ten grzyb prawdopodobnie ma zarodniki obdarzone możliwością swobodnej wędrówki więc ryzyko infekcji istnieje jeśli rośliny są w jednym pojemniku (na jednej podstawce). Podlać Topsinem nie zaszkodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Decanian Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Witam. Moja Dziewczyna ostatnio mi kupiła kapturnice Sarracénia juthatip soper i problem jest taki sam jak opisuje temat tylko nie wiem w czym jest problem roślinka doszła ponad tydzień temu i nie miala zbytnio warunków. Czy jest jeszcze szansa na odratowanie kielicha? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 http://www.rosliny-owadozerne.pl/Suche-pla...ach-t15392.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Apeluję do wszystkich nowych osób na forum, a szczególnie do tych, którzy zadają pytania w dziale KAPTURNICA (z wiadomych względów)- poczytajcie trochę o roślinach, które posiadacie, nasze forum jest doskonałą bazą informacji szczególnie dla początkujących. Wychodzę z założenia, że są jednak głupie pytania i dobrze by było, gdybyśmy ich unikali. Pozdrooooo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Uprzejmie donoszę, że wczoraj moja łysa kapturnica dostała kolejną porcję topsinu i - uwaga - wygląda na to, że liście przestały obumierać. Oczywiście ostrzygłam ją jeszcze bardziej, niż na początku, ale z kępki zgliszczy wystaje kilka mikro-kapturków, które są żywe - tak samo jak kilka ocalałych ogonków liści. Trzymajcie kciuki za łysolca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Wydaje mi się, że mimo wszystko jeszcze za wcześnie na hurra, ale rzeczywiście wygląda, jakby kąpiel w Topsinie pomogła. Dawaj znać, czy roślina zaczęła produkować nowe liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi