Skocz do zawartości

Usychają kaptury

popo33

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 93
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 4 months later...
  • 7 months later...

Pytanie mam do was wszystkich :) w załączeniu przesyłam moją kapturnice, czy to normalny stan usychania kapturów, mam od jakiś 2 miechów ponad miesiąc przechodziła okres aklimatyzacji i stala w miejscu nic z nią się nie działo od jakiś 3 tygodni zaczeła rosnąć jak szalona, i niestety zaczeły poszczególne dzbanki schnąć. proszę o odpowiedź bo może jednak nie ma odpowiednich warunków stoi na podstawce z wodą stale pełną na południowym oknie w pełnym słońcu :P

post-6511-1378725448_thumb.jpg

post-6511-1378725458_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru postów tylko jedno i to samo, nudy :) . Więc wygłaszam apel do ludzi z 'chorymi' kapturnicami :

Ludzie, jeśli widzicie, że to nie jest nowy liść, tylko jakiśtam, który już miała wcześniej (np od pół roku albo dłużej już sobie żyje kielich) to przecież normalną sytuacją jest to, że on w końcu uschnie i nie ma potrzeby się martwić. Liście kapturnic nie są wieczne. Martwić się można jak świeży, nowiuśki kielich zaczyna schnąć

Pozdrawiam i mam nadzieję, że apel pomoże :P

Edytowane przez Nwankwo
Odnośnik do odpowiedzi

dzięki śliczne post był raczej do Nwankwo "Ludzie, jeśli widzicie, że to nie jest nowy liść, tylko jakiśtam, który już miała wcześniej (np od pół roku albo dłużej już sobie żyje kielich) to przecież normalną sytuacją jest to, że on w końcu uschnie i nie ma potrzeby się martwić. Liście kapturnic nie są wieczne. Martwić się można jak świeży, nowiuśki kielich zaczyna schnąć ".

Dziękować ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę, z pokroju kielichów i ich koloru, 7-8 lat oglądania mnóstwa Catesbaei, że on już był wyrośnięty w momencie, w którym go kupiłaś 2 miechy temu, ze względu właśnie na wybarwienie - widać , że młode liście w twoich warunkach nie mają takiego wybarwienia i troszkę inny pokrój, stąd też liść musiał być wytworzony wcześniej. Ale to tylko moja dedukcja, a możliwe, że Ty prowadzisz dokumentację powstawania wszystkich 20-30 liści na Twojej Catesbaei :P więc sorry . Tak czy siak roślina jest w dobrym stanie, 90% kielichów jest zdrowa :)

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie nie była dlatego zaczeło mnie to martwić ze po ok 2 tyg zaczeła schnąć, jak ją kupiłam to owszem była gęsta ale bardzo malutka ok 4-5 cm najwyższe kaptury, a teraz od jakiś trzech tygodni wystrzliła i mają po ok 15-18 cm dlatego zaczełam się martwić, a w powyższych postach nie znalazłam podobnej sytuacji, a w innym temacie dostałam sugestie, że może to być od zbyt mocnego bezpośredniego słońca, a jestem laikiem to moja pierwsza kapturnica, więc wole się upewnić, bo sporo osób pisze, że kwiaty kupowane w marketach są często zarażone grzybami, a ona jest z marketu. z wybarwieniem ciężko mi sie wypowiadać bo jak ją kupiłam to była całkowicie zielona i nawet szukałam czy to że pojawiają się u góry czerwone wybarwienia to nie jest działanie jakiś grzybów, ale doczytałam się, że wybarwia się od ilości słońca więc przestałam się tym przejmowac ;P :) Dziękować jeszcze raz wszystkim za pomoc :)

Odnośnik do odpowiedzi