Decanian Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Witam ostatnio tez mi zaczął usychać kaptur czy przyczyną jest to że wchodzi w stan spoczynku? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Na stan spoczynku jest jeszcze za wcześnie. Kaptur najzwyczajniej usycha ze starości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Decanian Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 I jeżeli usycha to powinienem go odciąć czy normalnie to zostawić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Zostaw, poczekaj aż cały uschnie i w tedy obetnij. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Decanian Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Dziękuje za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carmen Napisano 24 Stycznia 2013 Share Napisano 24 Stycznia 2013 Z moją kapturnicą też coś się dzieje a nie jest przelana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 24 Stycznia 2013 Share Napisano 24 Stycznia 2013 Nic się nie dzieje, tylko usycha jej liść. To normalne, szczególnie podczas zimowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patitka90 Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 Pytanie mam do was wszystkich w załączeniu przesyłam moją kapturnice, czy to normalny stan usychania kapturów, mam od jakiś 2 miechów ponad miesiąc przechodziła okres aklimatyzacji i stala w miejscu nic z nią się nie działo od jakiś 3 tygodni zaczeła rosnąć jak szalona, i niestety zaczeły poszczególne dzbanki schnąć. proszę o odpowiedź bo może jednak nie ma odpowiednich warunków stoi na podstawce z wodą stale pełną na południowym oknie w pełnym słońcu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 Nic starszego, schną ze starości w zasadzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 (edytowane) Od paru postów tylko jedno i to samo, nudy . Więc wygłaszam apel do ludzi z 'chorymi' kapturnicami : Ludzie, jeśli widzicie, że to nie jest nowy liść, tylko jakiśtam, który już miała wcześniej (np od pół roku albo dłużej już sobie żyje kielich) to przecież normalną sytuacją jest to, że on w końcu uschnie i nie ma potrzeby się martwić. Liście kapturnic nie są wieczne. Martwić się można jak świeży, nowiuśki kielich zaczyna schnąć Pozdrawiam i mam nadzieję, że apel pomoże Edytowane 9 Września 2013 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patitka90 Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 jakby mial pare miesięcy to bym się nie przejeła kaptur ma ok. 2-3 tygodni, w związku z tym zamieściłam zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 U mnie kaptury niekiedy zaczynają schnąć po 5-6 dniach. Nie widzę w tym nic dziwnego - roślina jest gęsta i ma dużo kapturów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patitka90 Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 dzięki śliczne post był raczej do Nwankwo "Ludzie, jeśli widzicie, że to nie jest nowy liść, tylko jakiśtam, który już miała wcześniej (np od pół roku albo dłużej już sobie żyje kielich) to przecież normalną sytuacją jest to, że on w końcu uschnie i nie ma potrzeby się martwić. Liście kapturnic nie są wieczne. Martwić się można jak świeży, nowiuśki kielich zaczyna schnąć ". Dziękować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 Z tego co widzę, z pokroju kielichów i ich koloru, 7-8 lat oglądania mnóstwa Catesbaei, że on już był wyrośnięty w momencie, w którym go kupiłaś 2 miechy temu, ze względu właśnie na wybarwienie - widać , że młode liście w twoich warunkach nie mają takiego wybarwienia i troszkę inny pokrój, stąd też liść musiał być wytworzony wcześniej. Ale to tylko moja dedukcja, a możliwe, że Ty prowadzisz dokumentację powstawania wszystkich 20-30 liści na Twojej Catesbaei więc sorry . Tak czy siak roślina jest w dobrym stanie, 90% kielichów jest zdrowa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patitka90 Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 właśnie nie była dlatego zaczeło mnie to martwić ze po ok 2 tyg zaczeła schnąć, jak ją kupiłam to owszem była gęsta ale bardzo malutka ok 4-5 cm najwyższe kaptury, a teraz od jakiś trzech tygodni wystrzliła i mają po ok 15-18 cm dlatego zaczełam się martwić, a w powyższych postach nie znalazłam podobnej sytuacji, a w innym temacie dostałam sugestie, że może to być od zbyt mocnego bezpośredniego słońca, a jestem laikiem to moja pierwsza kapturnica, więc wole się upewnić, bo sporo osób pisze, że kwiaty kupowane w marketach są często zarażone grzybami, a ona jest z marketu. z wybarwieniem ciężko mi sie wypowiadać bo jak ją kupiłam to była całkowicie zielona i nawet szukałam czy to że pojawiają się u góry czerwone wybarwienia to nie jest działanie jakiś grzybów, ale doczytałam się, że wybarwia się od ilości słońca więc przestałam się tym przejmowac ;P Dziękować jeszcze raz wszystkim za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi