Skocz do zawartości

Usychają kaptury

popo33

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 93
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Coś złego się dzieje mojej 'Scarlet belle'. Odkąd ją mam powoli usychają jej liście i uschły jej już prawie wszystkie liście.

Roślina kupiona kilka tygodni temu. Była w szklanym pojemniku w brązowej i śmierdzącej kupie, która prawdopodobnie kiedyś była mchem. Przesadziłam ją do czystego torfu. Zaczęła się nawet trochę wybarwiać. Kilka dni temu pozostałości mchu, które zostały przy stożku wzrostu zaczęły pleśnieć, więc w piątek podlałam ją roztworem topsinu, ale wątpię, żeby zwykła pleśń była powodem takiego usychania. Co innego może jej dolegać? I co z zimowaniem? Chciałabym ją już zacząć zimować, ale nie wiem czy nie lepiej zaczekać?

Cała roślina.

post-5944-1382354127_thumb.jpg

Stożek w przybliżeniu.

post-5944-1382354140_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Masz świeże podłoże ?

Jeśli tak wysadź roślinę poobrywaj wszystkie liście zostawiająć środek z nowymi punktami wzrostu, jeśli i te beda brązowe, możesz wyrzucić całą reszte. Jeśli środek jest zdrowy - posadź do świeżego podłoża.

Pozdrawiam

Edytowane przez Marek Woźny
Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

czy usychanie liści od zewnątrz jest normalnym zjawiskiem, gdy za oknem dzień coraz krótszy i coraz mniej światła?

Kapturnica zamówiona w maju tego roku, do sierpnia/września rosła pięknie, od pewnego czasu ludzie zaczęły schnąć.

Dodam że podloże ani doniczka nie wymieniane od momentu zakupu, może na to też przyszła pora?

lt4j.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru postów tylko jedno i to samo, nudy :) . Więc wygłaszam apel do ludzi z 'chorymi' kapturnicami :

Ludzie, jeśli widzicie, że to nie jest nowy liść, tylko jakiśtam, który już miała wcześniej (np od pół roku albo dłużej już sobie żyje kielich) to przecież normalną sytuacją jest to, że on w końcu uschnie i nie ma potrzeby się martwić. Liście kapturnic nie są wieczne. Martwić się można jak świeży, nowiuśki kielich zaczyna schnąć

Pozdrawiam i mam nadzieję, że apel pomoże :P

:(

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co to znaczy, że nagle uschło, ale jeśli dwa tygodnie w odniesieniu do roślin to nagle - to tak, nagle... Przy przesadzaniu ze sklepowego mchu wszystko było czyste, korzenie i kłącze ok, trochę otrzęsłam resztki mchu, nie widziałam powodów do większych zmartwień i inwazyjnych zabiegów. Po jakimś czasie wszystko zaczęło usychać.

Czyli mam wyjąć, obejrzeć, w razie potrzeby oczyścić. Zastosować jakąś chemię?

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 years later...

Witam,

Chciałbym zapytać co należy zrobić ze starymi, uschniętym liśćmi kapturnicy? Czy należy je uciąć u nasady? I czy one napewno są uschniete "ze starości"? Może jest jakis inny powod? Poniżej zdjęcie - dodam, że kapturnica rośnie na odpowiednim podłożu w nasłonecznionym miejscu.

post-7823-1525297821_thumb.jpg

Edytowane przez kaamerlin
Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Chciałbym zapytać co należy zrobić ze starymi, uschniętym liśćmi kapturnicy? Czy należy je uciąć u nasady? I czy one napewno są uschniete "ze starości"? Może jest jakis inny powod? Poniżej zdjęcie - dodam, że kapturnica rośnie na odpowiednim podłożu w nasłonecznionym miejscu.

post-7823-1525297821_thumb.jpg

Liście są stare, więc możesz je śmiało uciąć u nasady. Roślina wygląda jednak na dość zabiedzoną, jak gdyby nie miała zapewnionego okresu spoczynku w niskiej temperaturze.

Odnośnik do odpowiedzi

Liście są stare, więc możesz je śmiało uciąć u nasady. Roślina wygląda jednak na dość zabiedzoną, jak gdyby nie miała zapewnionego okresu spoczynku w niskiej temperaturze.

Dziękuje za odpowiedź. Obawiam się, że roślina nie była zimowa w żaden sposób. Dostałem ją w „spadku” po mało gramotnym właścicielu i teraz staram się doprowadzić ją do możliwie jak najlepszego stanu. Została przesadzona do latwoptzepuszalnego podłoża (torf zmieszany z gruboziarnistym piaskiem) oraz jest podlewana przez podsiąkanie wodą demineraizowaną. Macie może jeszcze jakieś rady aby odratować roślinkę?

Odnośnik do odpowiedzi