Apokalipsa85 Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) Dostałam wczoraj cefala, tzn doszedł szybciej , ale nasza kochana poczta polska jak zwykle dala ciala i mogłam odebrać go dopiero po weekendzie;(. Wsadziłam cefala do torfu i do terrarium. problem w tym, że jest on ciemno brązowy (ale korzonki ma normalne -nie są zgnite, popsute, itd). co zrobić , żeby roślinka była zielona, taka jak na zdjęciach u innych użytkowników. Zdjęć na razie nie mam postaram się jak najszybciej je dać. Będę wdzięczna za wskazówki Zdjęcia może nie są najlepszej jakości , ale mam nadzieję , że coś da się na ich temat wywnioskować tylko nie mówce , że umarła;(. Może wyciąć liść- coś zeby naprawić ją Edytowane 11 Sierpnia 2010 przez Apokalipsa85 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Zapewne przydało by sie foto Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOLEK888 Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 niestety niezyje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 11 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Też jak miałem cefalotusy z invitro to si etakie robily. I podejrzewam ze to bylo przez duza temperature. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 niestety tego już się nie da w żaden sposób odratować przynajmniej jak dla mnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Zbyt dobre to te zdjęcia nie są. Dla mnie na pierwszy rzut oka kolor tego cefala związany jest z jego mocnym wybarwieniem. Moje w ubiegłym roku stojąc na pełnym słońcu wyglądały podobnie. Oczywiście jakieś tam brązowe przebarwienia widać, ale ja na ubiegłorocznych liściach też mam takie. Pocieszające jest to, że liście się błyszczą i wyglądają na sztywne. Cefal jak ma paść to raczej liście robią się pomarszczone i wiotkie. Ja nie spisywałbym go na straty i poczekał. Spytaj sprzedawcę w jakich warunkach go trzymał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 11 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Korzonki nie są zgnite, tylko ten kolor. I liście sa gładkie i twarde.. poczekam trochę może Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Delete Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Ja bym go trzymał i normalnie hodował dopóki by nie padł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Ja bym go trzymał i normalnie hodował dopóki by nie padł. Ale ta roślina już dawno padła, a nie jest to capensis ze odbije od korzenia. Roślina wygląda na zgnitą choć ta większa faktycznie jak pisze mariusz dziwnie wygląda, choć myśle że i ona padła ... Jeśli roślina nie miała korzeni zabezpieczonych w transporciei nie była cała zapakowana do czegoś (np. woreczka strunowego) to marna szansa żeby przetrwała transport. Jedyne co możesz zrobić to spróbować to co zielone zostało wsadzić do torfu i może z liścia odbije ale jeśli zgniła to nawet jeśli liście są zieolne to nie ma szans. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 11 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) korzonki byly w papierze , po wypakowaniu nie wygladaly na zgnite, ale reszta roslinki miala taki kolor jak widac:(. no nic potrzymam ja jeszcze, jak zdechla to tydz w ta czy w tamta nie zaszkodzi;) maklerw chodzi mi tylko o ta duza rosline... Edytowane 11 Sierpnia 2010 przez Apokalipsa85 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Możesz zrobić jakieś wyraxniejsze zdjęcia? Ta mniejsza rozlinka obok to jakaś rosiczka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 11 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2010 tak, ta mala to rosiczka, nie wiem jaka - tez dostalam (jako gratis). jutro dostarcze lepsze zdjecia. Ale bardziej mi zalezy na odratowaniu cefala, niz rosiczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 11 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2010 tu daje zdjecia tego male czegos , a cefala wyrazniejsze dam jutro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Zgnita Pewnie Drosera Aliciae. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi