Skocz do zawartości

cefal

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałam wczoraj cefala, tzn doszedł szybciej , ale nasza kochana poczta polska jak zwykle dala ciala i mogłam odebrać go dopiero po weekendzie;(. Wsadziłam cefala do torfu i do terrarium. problem w tym, że jest on ciemno brązowy (ale korzonki ma normalne -nie są zgnite, popsute, itd). co zrobić , żeby roślinka była zielona, taka jak na zdjęciach u innych użytkowników. Zdjęć na razie nie mam postaram się jak najszybciej je dać. Będę wdzięczna za wskazówki

Zdjęcia może nie są najlepszej jakości , ale mam nadzieję , że coś da się na ich temat wywnioskować

tylko nie mówce , że umarła;(. Może wyciąć liść- coś zeby naprawić ją

post-5021-1281507748_thumb.jpg

post-5021-1281507776_thumb.jpg

post-5021-1281507800_thumb.jpg

Edytowane przez Apokalipsa85
Odnośnik do odpowiedzi

Zbyt dobre to te zdjęcia nie są. Dla mnie na pierwszy rzut oka kolor tego cefala związany jest z jego mocnym wybarwieniem. Moje w ubiegłym roku stojąc na pełnym słońcu wyglądały podobnie. Oczywiście jakieś tam brązowe przebarwienia widać, ale ja na ubiegłorocznych liściach też mam takie. Pocieszające jest to, że liście się błyszczą i wyglądają na sztywne. Cefal jak ma paść to raczej liście robią się pomarszczone i wiotkie. Ja nie spisywałbym go na straty i poczekał. Spytaj sprzedawcę w jakich warunkach go trzymał.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym go trzymał i normalnie hodował dopóki by nie padł.

Ale ta roślina już dawno padła, a nie jest to capensis ze odbije od korzenia. Roślina wygląda na zgnitą choć ta większa faktycznie jak pisze mariusz dziwnie wygląda, choć myśle że i ona padła ... Jeśli roślina nie miała korzeni zabezpieczonych w transporciei nie była cała zapakowana do czegoś (np. woreczka strunowego) to marna szansa żeby przetrwała transport. Jedyne co możesz zrobić to spróbować to co zielone zostało wsadzić do torfu i może z liścia odbije ale jeśli zgniła to nawet jeśli liście są zieolne to nie ma szans.

Odnośnik do odpowiedzi

korzonki byly w papierze , po wypakowaniu nie wygladaly na zgnite, ale reszta roslinki miala taki kolor jak widac:(. no nic potrzymam ja jeszcze, jak zdechla to tydz w ta czy w tamta nie zaszkodzi;)

maklerw chodzi mi tylko o ta duza rosline...

Edytowane przez Apokalipsa85
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.