grubby8 Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam coś dziwnego dzieje się z moją rośliną problem widoczny na zdjęciach Początkowo podejrzewałem że to wina stojącej obok rosiczki lecz raczej to nie to ponieważ teraz nie stoją tak blisko a uszkodzone są młode liście Można coś z tym zrobić??? Podlewanie: woda dystylowana miesiąc temu przesadzona do czystego torfu PH 3,5 - 4 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Poszukaj dokładnie w doniczce i pod liśćmi, czy nie ma gąsienic lub ślimaków, bo roślinka jest ponadgryzana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Najlepiej wymien cale podloze i dokladnie przepatrz rosline korzenie itp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Najlepiej wymien cale podloze i dokladnie przepatrz rosline korzenie itp. Wymieniać podłoża raczej nie trzeba Jeśli masz ją na oknie a okno otwarte to mogl wpasc na kolacje jakis chrzaszcz ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 ALe jak by coś siedzialo w torfie to lepiej wymienic niz stosować chemie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 ALe jak by coś siedzialo w torfie to lepiej wymienic niz stosować chemie. No na pewno lepiej to się zgadza do tego taniej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grubby8 Napisano 12 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi niestety nie udało mi się znaleźć żadnego szkodnika nie była to też jednorazowa wizyta ponieważ pierwsze objawy zauważyłem jakieś 2 tygodnie temu Wolałbym nie wymieniać podłoża po ostatniej wymianie roślina zatrzymała się na ok 3 tygodnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EmeX Napisano 18 Sierpnia 2010 Share Napisano 18 Sierpnia 2010 to nie jest choroba! to są jakieś robaki które żywią się liśćmi takie jak mszyce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 18 Sierpnia 2010 Share Napisano 18 Sierpnia 2010 to nie jest choroba! to są jakieś robaki które żywią się liśćmi takie jak mszyce a kto tu mówi o chorobie? a mszyce nie zywia sie liscmi tylko wysyssają znich soki przez co tworza sie rozne "deformacje" lisci Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi