majkelovsky Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 witam , ostatnio zauważyłem że moja rosiczka alicji prawie całkowicie straciła klej na swoich liściach oraz rosiczka capensis ilość kleju ma marną ;/ i w tym moje pytanie czy w.w rosiczki mogły stracić klej poprzez długie przebywanie na pełnym słońcu ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cahirpl Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Dokładnie tak jak mówisz. Tzn. słońce redukuje ilość "kleju", ale rano/wieczorem kropelki powinny się pojawić ponownie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkelovsky Napisano 12 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2010 czy przez ten czas przenieść je na południowy parapet czy mogą zostać na pełnym słońcu ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Zostaw gdzie są. Ewentualnie możesz spróbować zwiększyć wilgotność. Moje w największe upały na słońcu, w szklarni. Na półce niżej była duża podstawka z keramzytem, dzięki czemu była stale wysoka wilgotność i nic kleju nie traciło - wręcz przeciwnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Ja napisze jako osoba trzymająca te rośliny na dworze, nie w szklarni. Rosły u mnie zawsze na pełnym słońcu. Był moment, kiedy przenoszone z domu na dwór traciły rosę, ale na dniach ją odzyskiwały i żadne upały nie mają na to wpływu. Natomiast jeżeli stoją na jakimś nagrzewającym się betonie i suche powietrze od czegoś w tym stylu, to oczywiście, że mogły stracić rosę. Ale to już sam najlepiej wiesz, czy tak je trzymasz czy nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi