Skocz do zawartości

problem z moimi rosiczkami

majkelovsky

Rekomendowane odpowiedzi

witam , ostatnio zauważyłem że moja rosiczka alicji prawie całkowicie straciła klej na swoich liściach oraz rosiczka capensis ilość kleju ma marną ;/ i w tym moje pytanie czy w.w rosiczki mogły stracić klej poprzez długie przebywanie na pełnym słońcu ??

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw gdzie są. Ewentualnie możesz spróbować zwiększyć wilgotność. Moje w największe upały na słońcu, w szklarni. Na półce niżej była duża podstawka z keramzytem, dzięki czemu była stale wysoka wilgotność i nic kleju nie traciło - wręcz przeciwnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja napisze jako osoba trzymająca te rośliny na dworze, nie w szklarni. Rosły u mnie zawsze na pełnym słońcu. Był moment, kiedy przenoszone z domu na dwór traciły rosę, ale na dniach ją odzyskiwały i żadne upały nie mają na to wpływu. Natomiast jeżeli stoją na jakimś nagrzewającym się betonie i suche powietrze od czegoś w tym stylu, to oczywiście, że mogły stracić rosę. Ale to już sam najlepiej wiesz, czy tak je trzymasz czy nie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.