Skocz do zawartości

Jak wygląda i z czego się składa typowy filtr RO?


Rekomendowane odpowiedzi

Jedną z powszechniejszych technologii przygotowania wody do podlewania roślin owadożernych jest wykorzystanie procesu odwróconej osmozy, realizowanej na filtrze RO. Typowy filtr RO składa się z kilku elementów, na których woda poddawana jest filtracji. Podczas przepływu wody pod ciśnieniem, usuwane są coraz to drobniejsze zanieczyszczenia, co w końcowym etapie daje czystą wodę demineralizowaną. Twardość ogólna takiej wody jest bliska zeru. Oznacza to, że w wodzie nie ma związków soli nadających jej twardość węglanową i niewęglanową.

 

Najprostszy filtr do prowadzenia procesu odwróconej osmozy składa się z trzech części wypełnionych odpowiednimi materiałami filtracyjnymi. W pierwszym etapie, z użyciem wkładu polipropylenowego, woda pozbawiana jest drobnych zawiesin. W drugim etapie, na wkładzie z węgla aktywnego, usuwane są między innymi są między innymi metale ciężkie i chlor. W ostatnim etapie następuje usunięcie najdrobniejszych cząstek -jonów. Etap ten realizowany jest na membranie osmotycznej.

 

W najprostszym przypadku, proces filtracji wody realizowany jest trój etapowo, na wkładach:

  • pre-filtr 1-go stopnia (pianka polipropylenowa),
  • pre-filtr 2-go stopnia (wkład z węgla aktywnego),
  • odwrócona osmoza (membrana osmotyczna).

post-1714-1281795220_thumb.jpg

 

Bardziej rozbudowane wersje filtrów 4, 5 i 6stopniowe posiadają dodatkowo wkład mineralizujący wodę po membranie osmotycznej oraz większą liczbę pre-filtrów. Niestety w dużej mierze nie nadają się one w do użycia na cele uprawy roślin owadożernych z powodu ponownego wzbogacania wody w związki mineralne, w ostatnim etapie filtracji.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.