BartoszTrela Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Jedną z powszechniejszych technologii przygotowania wody do podlewania roślin owadożernych jest wykorzystanie procesu odwróconej osmozy, realizowanej na filtrze RO. Typowy filtr RO składa się z kilku elementów, na których woda poddawana jest filtracji. Podczas przepływu wody pod ciśnieniem, usuwane są coraz to drobniejsze zanieczyszczenia, co w końcowym etapie daje czystą wodę demineralizowaną. Twardość ogólna takiej wody jest bliska zeru. Oznacza to, że w wodzie nie ma związków soli nadających jej twardość węglanową i niewęglanową. Najprostszy filtr do prowadzenia procesu odwróconej osmozy składa się z trzech części wypełnionych odpowiednimi materiałami filtracyjnymi. W pierwszym etapie, z użyciem wkładu polipropylenowego, woda pozbawiana jest drobnych zawiesin. W drugim etapie, na wkładzie z węgla aktywnego, usuwane są między innymi są między innymi metale ciężkie i chlor. W ostatnim etapie następuje usunięcie najdrobniejszych cząstek -jonów. Etap ten realizowany jest na membranie osmotycznej. W najprostszym przypadku, proces filtracji wody realizowany jest trój etapowo, na wkładach: pre-filtr 1-go stopnia (pianka polipropylenowa), pre-filtr 2-go stopnia (wkład z węgla aktywnego), odwrócona osmoza (membrana osmotyczna). Bardziej rozbudowane wersje filtrów 4, 5 i 6stopniowe posiadają dodatkowo wkład mineralizujący wodę po membranie osmotycznej oraz większą liczbę pre-filtrów. Niestety w dużej mierze nie nadają się one w do użycia na cele uprawy roślin owadożernych z powodu ponownego wzbogacania wody w związki mineralne, w ostatnim etapie filtracji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi