M9o. Napisano 16 Sierpnia 2010 Share Napisano 16 Sierpnia 2010 (edytowane) Od ok 10 lat postadam dwa właściewie już drzewa kawy arabskiej. Jedna ma ok. 2 m, a druga ok. 2.5 m. Od kilku lat regularnie pojawia się jeden i ten sam problem ... Gdzie je zimować ? Co do tej większej problem jest rozwiązany bo stoi już w jednym miejscu i specjalnie nie przeszkadza, ale druga zwyczajnie nie ma swojego miejsca ... Problem w tym, że co roku są duże przyrosty i kawa ciągle rośnie ... W lecie stoi na nasłonenczionej werandzie/ganku, ale zimą trzeba ją stamtąd zabierać ... Kawy co roku wydają mnsótwo owoców ... Mam do Was pytanie ... Muszę się jednej z nich pozbyć, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać ... Czy polecacie pisanie do jakiś większych instytucji czy nie są zainteresowane kupnem (ogrody botaniczne/ uczelniane szklarnie) czy zwyczajnie wystawić ją na allegro etc. i czekać aż ktoś sie skusi ... ? Nawet nie wiem ile jest warte takie duże drzewko kawy ... ? Oczywiście jednyma możliwość odbioru to osobisty ... Polećcie coś bo zima za pasem ... PS. Jeśli zobaczycie kiedyś "słodkie 10cm sadzonki" kawy arabskiej zastanówcie się kilka razy nad kupnem ... xD Edytowane 16 Sierpnia 2010 przez M9o. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kynek_vava Napisano 16 Sierpnia 2010 Share Napisano 16 Sierpnia 2010 http://allegro.pl/listing.php/search?categ...p;change_view=1 mysle ze wystawienie na allegro to bedzie najlepszy pomysl uczelnie i instytucje maja zawsze ten sam problem jaki jest brak kasy wiec nie beda raczej chcialy kupic kawy w linku masz po ile okolo chodza drzewka moze cos pomoze pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 16 Sierpnia 2010 Share Napisano 16 Sierpnia 2010 (edytowane) Wystaw na allegro. Na początek zażądaj ceny wysokiej, np. 300-400zł, albo i więcej, co wg. mnie i tak nie jest wygórowaną ceną za 10 letnie drzewo egzotyczne... Lepiej przesadzić z ceną w tą niż w drugą stroną. Potem stopniowo upuszczaj i tyle Edytowane 16 Sierpnia 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 16 Sierpnia 2010 Share Napisano 16 Sierpnia 2010 Moze ktos w twojej okolicy ma jakąs dobrą szklarnie(z ogrzewaniem?) i zgodzilby sie zimowac ja u siebie za jakąś symboliczna oplate? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 16 Sierpnia 2010 Share Napisano 16 Sierpnia 2010 (edytowane) Tez posiadam dwa drzewka jedno rosnie caly rok w tym samym miejscu i jest mu ok lecz drugie na okres lata przenosze w inne miejsce poniewaz w te miejsce ida owadozery i nie zbyt dobrze rosnie moze dlatego ze ma cos z korzeniami. Kawy mi jeszcze nie zakwitly wiec jestem zaciekawiony jak wygladaja twoje wiec daj foto ? Edytowane 16 Sierpnia 2010 przez 4rafko4 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 17 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2010 No właśnie problem w tym, że ona się już nie nadaje do takiego sezonowego przemieszczania ... Od ok. 3 lat tak robiłem, ale teraz zwyczajnie nie ma jak jej przenieść ... Z resztą źle znosi takie ciągłe zmiany miejsca ... Od dwóch lat zimuje u mnie i dopiero teraz zaczyna mocno odbijać ... W tok roku przyrosła już ok 30 cm i musiałem ją ciąć ... Jednak skusze się na to allegro ... Nic nie trace w sumię ... Zdjęcia wrzuce później ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi