Skocz do zawartości

Kawa arabska - problem

M9o.

Rekomendowane odpowiedzi

Od ok 10 lat postadam dwa właściewie już drzewa kawy arabskiej. Jedna ma ok. 2 m, a druga ok. 2.5 m. Od kilku lat regularnie pojawia się jeden i ten sam problem ... Gdzie je zimować ? Co do tej większej problem jest rozwiązany bo stoi już w jednym miejscu i specjalnie nie przeszkadza, ale druga zwyczajnie nie ma swojego miejsca ... Problem w tym, że co roku są duże przyrosty i kawa ciągle rośnie ... W lecie stoi na nasłonenczionej werandzie/ganku, ale zimą trzeba ją stamtąd zabierać ... Kawy co roku wydają mnsótwo owoców ...

Mam do Was pytanie ... Muszę się jednej z nich pozbyć, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać ... Czy polecacie pisanie do jakiś większych instytucji czy nie są zainteresowane kupnem (ogrody botaniczne/ uczelniane szklarnie) czy zwyczajnie wystawić ją na allegro etc. i czekać aż ktoś sie skusi ... ? Nawet nie wiem ile jest warte takie duże drzewko kawy ... ? Oczywiście jednyma możliwość odbioru to osobisty ...

Polećcie coś bo zima za pasem ... :)

PS. Jeśli zobaczycie kiedyś "słodkie 10cm sadzonki" kawy arabskiej zastanówcie się kilka razy nad kupnem ... xD

Edytowane przez M9o.
Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/listing.php/search?categ...p;change_view=1

mysle ze wystawienie na allegro to bedzie najlepszy pomysl

uczelnie i instytucje maja zawsze ten sam problem jaki jest brak kasy wiec nie beda raczej chcialy kupic kawy ;)

w linku masz po ile okolo chodza drzewka

moze cos pomoze

pzdr

Odnośnik do odpowiedzi

Wystaw na allegro. Na początek zażądaj ceny wysokiej, np. 300-400zł, albo i więcej, co wg. mnie i tak nie jest wygórowaną ceną za 10 letnie drzewo egzotyczne...

Lepiej przesadzić z ceną w tą niż w drugą stroną. Potem stopniowo upuszczaj i tyle

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Tez posiadam dwa drzewka jedno rosnie caly rok w tym samym miejscu i jest mu ok lecz drugie na okres lata przenosze w inne miejsce poniewaz w te miejsce ida owadozery i nie zbyt dobrze rosnie moze dlatego ze ma cos z korzeniami.

Kawy mi jeszcze nie zakwitly wiec jestem zaciekawiony jak wygladaja twoje wiec daj foto :) ?

Edytowane przez 4rafko4
Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie problem w tym, że ona się już nie nadaje do takiego sezonowego przemieszczania ... Od ok. 3 lat tak robiłem, ale teraz zwyczajnie nie ma jak jej przenieść ... Z resztą źle znosi takie ciągłe zmiany miejsca ... Od dwóch lat zimuje u mnie i dopiero teraz zaczyna mocno odbijać ... W tok roku przyrosła już ok 30 cm i musiałem ją ciąć ...

Jednak skusze się na to allegro ... Nic nie trace w sumię ... :)

Zdjęcia wrzuce później ...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.