Skocz do zawartości

Oświetlenie roślin na parapecie

adamek_17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak już pisałem, mam terrarium blisko okna zachodniego, gdzie oświetlam moje roślinki wewnątrz terra.

Na parapecie posiadam roślinki takie jak muchołówki, kapturnice i łatwiejsze rosiczki. Niestety, ale parapetu południowego nie mam w moim mieszkaniu. Myślę nad ewentualnym ich doświetlaniu, owszem rosną one , niemniej uważam, że mogłyby lepiej.

Wystawienie kapturnic i muchołówek na balon raczej też nic nie da? W końcu to też jest strona zachodnia. Boję się, że wiatr je wywieje :P

Nie wiem, czy oświetlenie które jest umieszczone dla roślinek terrarystycznych starczy dla parapetowych.

Terrarium ma wysokość 70 cm, stoi na stoliku który ma gdzieś te 80 cm, czyli razem ok 1,5 m h.

Roślinki bezpośrednio rosną na parapecie który ma ok 85 cm h.

Czy te światło będzie dla nich odpowiednie ? Może w jakiś sposób znacznie podwyższyć roślinki? Tak ok. 20- 30 cm od świetlówek?

Jeśli dodatkowe oświetlenie, to już by myślał nad żarówkami energooszczędnymi MEGAMAN PLANT ze dwie by starczyły?

Umieszczenie świetlówek nad parapetem, byłoby raczej niemożliwe. Dlatego z stąd ten pomysł.

Edytowane przez adamek_17
Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie jest troche bez sensu bo muchołówki i kapturnice będziesz musiał przezimować. Rosiczki poradza sobie bez doświetlania (lub beda musiały być zimowane). Jeśli chodzi o doświetlanie to znakomita większość używa świetlówek i takie rozwiązanie zastosuj inne raczej mało się na dają do tego są nieekonomiczne.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.