Skocz do zawartości

Terrarium - Twargor

Twargor

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie po ponad pół roku zabawy z kątownikami, poszukiwaniami najlepszego i jednocześnie najtańszego materiału na terra, oświetlenia itd. moge pochwalić się moim nowym pomieszczeniem dla dzbaneczników. :)

W założeniu miało to byc terra górskie i takie bedzie, ale z powodu pewnych kłopotów z lodówką prace nad chłodzeniem przesuną się najprawdopodobniej na listopad. Spodziewam się, że z chłodzeniem takiego pomieszczenia mogą być problemy, dlatego jeśli ktoś ma jakieś pomysły co zrobić, aby chłodzenie było efektywne, jestem otwarty na wszelkie propozycje. ;)

- Wymiary tego paludarium to 150x80x120cm (dł. x szer. x wys.)

- Oświetlenie 1x54W NARVA Nature Superb, wysokość świetlówki kontrolowana jest na łańcuchach (obecnie 20-30cm nad roślinami)

post-4119-1282228993_thumb.jpg

- Jako materiał na ściany zostały użyte płyty poliweglanowe, natomiast dno i przód wykonane są ze szkła

post-4119-1282229032_thumb.jpg

- Terra stoi na mocnej konstrukcji metalowej, poniewaz w przyszłym roku na pietro trafi pomieszczenie dla dzbanków nizinnych :)

post-4119-1282229189_thumb.jpg

Koszt budowy przekroczył niewiele ponad 600zł, ale sporo materiału (głownie kątowniki) były własne, więc w rzeczywistości na taki projekt potrzebne byłoby ok. 800zł.

Mam nadzieję, że się podoba. :P

Nadszedł czas na przedstawienie efektów pracy z 2011 roku. :)

A więc w tym roku zakończyłem budowę kolejnego terra (tym razem nizinnego - I piętro :P ) oraz chłodzenia do terra górskiego.

Obecnie całość wygląda tak:

post-4119-1302381050_thumb.jpg

Terrarium górskie (150x80x120)

Terrarium górskie zostało zaizolowane... nie wiem jak to się nazywa fachowo, ale spełnia swoją rolę :D . Jest to jakaś czarna gąbka grubości ok. 2cm. Z boku stoi zamrażarka, która jest podłączona te terra rurami (w górnej znajduje się wentylator, który wydmu[beeep]e powietrze z zamrażarki, a dolna to wlot powietrza do zamrażarki). Chłodzenie chyba najprostsze i najtańsze jakie można sobie wyobrazić. :)

Wygląda to w ten sposób:

post-4119-1302381277_thumb.jpgpost-4119-1302381742_thumb.jpg

Chłodzenie już spełnia swoją rolę, mimo, że nie jest jeszcze gotowa zasłona, która w nocy będzie opuszczana na szyby. Obecnie temperatura w nocy utrzymuje się w granicach ok. 13-14*C, w dzień ok 23*C. Ponadto do terrarium górskiego dołożyłem jeszcze jedną świetlówkę 54W (obecnie znajdują się w nim: Narva nature superb 54W oraz Philips master 54W). Rośliny na pewno dużo lepiej się wybarwiają :) . Jedyna roślina, która która lekko ucierpiała na zmianie oświetlenia to N. truncata black, ale ma się już lepiej. ;)

W samym terrarium sporo się zmieniło:

post-4119-1302381294_thumb.jpg

Kilka zdjęć:

post-4119-1302381797_thumb.jpgpost-4119-1302381825_thumb.jpg

post-4119-1302381987_thumb.jpgpost-4119-1302382010_thumb.jpg

post-4119-1302382029_thumb.jpgpost-4119-1302421940_thumb.jpg

Terrarium nizinne (150x80x100)

Zostało wykonane podobnie jak górskie, czyli polieglan komorowy wklejany w kątowniki. Na dnie znajduje się kabel grzewczy, który całkowicie zanurzony jest w wodzie. Temperatura panuje taka sama (ok 25*C) przez całą dobę. Oświetlenie: Philips master 54W.

Kilka zdjęć:

post-4119-1302382378_thumb.jpgpost-4119-1302382357_thumb.jpg

post-4119-1302422736_thumb.jpgpost-4119-1302382345_thumb.jpg

post-4119-1302382328_thumb.jpgpost-4119-1302382411_thumb.jpg

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

Elegancko :D przedewszystkim wymiary jak się należy :D Co do chłodzenia to służe pomocą, przedewszystkim polecam zrezygnowanie z drugiego obiegu a do środka zamiast cold plate wtaw jakąś chłodnice (sam chce tak przerobić swoje). Tylko że przy takich wymiarach będzie ci ciężko to schłodzić małą lodówką. Musisz myśleć o pożądnej sprężarce a koszty takiego chłodzenia będa spore tak samo jak użytkowania. Najtańszym rozwiązaniem było by gdybyś kupił używany klimatyzator z wymiennikiem na zewnatrz.

Co do efektu to bardzo ładne :) i dobrze że zrobieś skręcane bo moje jest ciężko już przestawić. Tylko nie wiem czy kątowniki wytrzymają jak postawisz na góre drugie palaudarium lepszym rozwiązaniem są profile a to dlatego że są zdecydowanie mocniejsze.

No i mam nadzieje że dołożysz tam światła :D ??

Odnośnik do odpowiedzi

Konstrukcja jest na prawde mocna, można po niej skakać i wieszać się (sprawdzone :D). Co do światła to na razie muszę stopniowo oswajać mame, bo ona podlicza pobór prądu każdego nawet najmniejszego urządzenie, więc łatwo nie mam :(. Myślę, że w przyszłym roku uda mi się wcisnać tam druga świetlówkę 54W. Z tym chłodzeniem mam rzeczywiście niemały problem, zwłaszcza, że tanie to nie jest. Ciekaw jestem o ile stopni potrafi obnizyc temp. typowa lodówka przy takim terra. w moim przypadku muszę znależć przede wszystkim coś taniego i jednocześnie skutecznego, a to łatwe nie będzie. :/

Odnośnik do odpowiedzi

przy moim o połowe mniejszym do 10 stopni moge zejsc ale latem i przy upalach ciezko uzyskac taka temp i zadowalm sie 15. Do tego już widze że będziesz musiał je zrobić bardziej szczelnym jeśli chcesz tam mieć chłodzenie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Sie ma

Bardzo ładni sie to prezentuje, tylko jak dla mnie trochę nieporęczna jest wysokość ,na której aktualnie znajdują się rośliny, może masz jakiś jeszcze pomysł, żeby je podwyższyć ale jak dla mnie, to musiałbym klęknąć albo zgiąć się w pół , żeby dokładnie obejrzeć te cudeńka ;>

Odnośnik do odpowiedzi

W trakcie jest już budowa drugiego terra o tych samych wymiarach, które będzie nad poprzednim, więc na pewno nic nie dałoby się zrobić. Poza tym wcale bym nie chciał, żeby dzbanki znajdowały się wyzej, ponieważ są to olbrzymie rosliny, które w przeciągu kilku lat bedą miał co najmniej 1m wysokości :).

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Co do chłodzenia - zamrażarka chodzi cały dzień? Jeżeli wyłączysz ją rano, to do wieczora całkiem już straci temperaturę w środku i musi od nowa mrozić? Piękne rośliny masz w tym terrarium, super wygląda to wszystko.

Odnośnik do odpowiedzi

Zamrażarka jak na razie w ciągu dnia nie musi chodzić, ale to zapewne zmieni się w lecie kiedy temperatury będą znacznie wyższe. W ciągu nocy chodzi średnio 20-30min na godzinę. Po tym jak wyłącza się rano jeszcze przez jakieś 2 godziny panuje temp. ok 16*C, potem włączają się świetlówki i temp. w ciągu dnia utrzymuje się w granicach 23*C. A wieczorem od nowa. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny pomysł z umieszczeniem wszystkiego obok siebie, a jednocześnie zróżnicowaniem warunków dla roślin ciepłolubnych i wysokogórskich. Całość musi się bardzo ładnie prezentować na żywo i na pewno na kilka lat starczy przestrzeni.

Bardzo ładne dzbanki, nie rozpoznaję tylko jednego - ostatni po lewej w terra górskim - inermis x talangensis?

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :) Całość wygląda rzeczywiście elegancko, a najbardziej mnie cieszy, że w końcu mam jakiś ładny kąt dla roślin. Mam zamiar jeszcze okleić lodówkę i dorobić do niej jakąś ładną szafkę i półkę. Wtedy całość będzie prezentować się jeszcze lepiej :) Ten dzbanek to ventrinermis (dzięki Tobie już wiem na jaką następną krzyżówkę będę polować :D)

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, to ciekawe, zerknij na zdjęcie N. 'Ventrinermis' u mnie (post 66). Dzbanki są jasnozielone bez najmniejszej plamki. I od zawsze takie były, nawet młode.

Przejrzałem zdjęcia na CP photo finder. Większość ventricosa x inermis wygląda jak Twój, ale jest też kilka takich jak mój. Ciekawe, czy zależy to od sposobu krzyżowania (konkretna płeć konkretnego gatunku z krzyżówki) czy od konkretnego klonu z którego wzięto pyłek/zapylono.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.