Zielony Napisano 20 Sierpnia 2010 Share Napisano 20 Sierpnia 2010 (edytowane) Ponieważ od kilku miesięcy interesują mnie również tłustosze, a ich liczebność się powiększa, a przynajmniej staram się, aby tak było, postanowiłem przygotować im godne siedlisko. Po tygodniach powolnego myślenia o tym i konsultacjach przystąpiłem do pracy. Zacząłem od wykonania papierowej formy. Następnie użyłem pianki montażowej. Wpierw uformowałem dno siedliska. Po wstępnym wyschnięciu wziąłem się za ścianki. Około pół dnia wysychania i wziąłem się za odcinanie nożem papieru oraz ?odchudzanie? ścianek (pianka montażowa się rozpręża, więc wyszły nieco przygrubawe). Potem zabrałem się za położenie zewnętrznej warstwy pianki, którą obsypałem piaskiem w celach estetycznych. Po nadaniu ostatecznego kształtu i uzupełnieniu luk postanowiłem sprawdzić szczelność. Niestety, okazało się, że ścianki siedliska przeciekają. Uzupełniłem potencjalne miejsca przecieków pianką. W końcu usypałem podłoże, nawilżając je. W 2 miejscach wstawiłem okrągłe doniczki 5,5 cm, które służą nawadnianiu podłoża. Wielkość: ok. 25 x 40 cm. Zastosowane podłoże (objętościowo): 30% agroperlitu, 30% wermikulitu, 20% torfu, 20% piasku kwarcowego. Siedlisko okupują wszystkie tłustosze z mojej listy roślin, lecz oczywiście czeka ono na potencjalnych nowych gości. Przedstawiam: Edytowane 20 Sierpnia 2010 przez Zielony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 20 Sierpnia 2010 Share Napisano 20 Sierpnia 2010 Nie lepsza była by po prostu gliniana donica ... pianka ma to do siebie że jeśli ma styczność z powietrzem z czasem skruszeje i dalej będzie przeciekać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 20 Sierpnia 2010 Share Napisano 20 Sierpnia 2010 Ale nie wiem czy z glinianą donicą efekt byłby tak ciekawy, mi się to cholernie podoba. Get five Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 20 Sierpnia 2010 Share Napisano 20 Sierpnia 2010 masiol90 napisał: Ale nie wiem czy z glinianą donicą efekt byłby tak ciekawy, mi się to cholernie podoba. Get five No może i efekt ciekawy ale ja bym to zabezpieczył klejem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 20 Sierpnia 2010 Share Napisano 20 Sierpnia 2010 W ściankach, po bokach możesz śmiało wydrążyć nieduże otwory i posadzić tłustosze, które z czasem się rozrosną. Ew podoklejać jakieś piankowe elementy i nadać strukturze bardziej naturalistyczny wygląd. Jak, w na tym zdjęciu http://www.piantecarnivore.org/meeting/sesto05/sesto63.jpg Bardzo fajnie wykonałeś tę donicę. Nie raz próbowałem robić jakieś elementy z pianki ale takiej struktury nie udało mi się uzyskać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 20 Sierpnia 2010 Share Napisano 20 Sierpnia 2010 "Siedlisko" Zielonego jest na prawde niezle ale to na focie od Bartosza po prostu mnie zatkało... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 20 Sierpnia 2010 Share Napisano 20 Sierpnia 2010 Bartosz, to na zdjęciu wogóle nie było profilowane Właściciel jedyne co w tym drążył to otwory. Całość wyglądu dopełniła [beeep]zkowata farba i spreparowany mech oraz miejscami podoklejał torf Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 21 Sierpnia 2010 Share Napisano 21 Sierpnia 2010 Może zacznijmy od tego, że kompozycja z tematu Twórzcie kompozycje jest zrobione z prawdziwej skały, prawdopodobnie z lawy wulkanicznej. Podlewanie odbywa się poprzez podsiąkanie wody z podstawka (skała nasiąka). Czytałem też o zastosowaniu piaskowca. Jest tani i również daje się formować (szlifierką, wiertarką). Ma różne barwy, odcienie jest tani i łatwo dostępny. Widziałem kilka udanych kompozycji tego rodzaju jednak dużo tańszym i chyba umożliwiający bardziej oczekiwany wynik to pianka. Można ją z łatwością kształtować po wyschnięciu, a pomalowanie farbą o matowym wykończeniu nadaje realizmu. W tym temacie udało się zrobić bardzo fajną strukturę. Doniczka, a właściwie skrzynka wyszła ciekawie -tyle, że jej forma nie jest w moim guście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 21 Sierpnia 2010 Share Napisano 21 Sierpnia 2010 Szkoda, że z tematu, który podałeś, nie przetrwały zdjęcia .. oraz jest rozwiązaniem na pewno tańszym, łatwiejszym w obróbce i lżejszym Co do dzieła z tematu, fajny pomysł, tylko bym troszeczkę to "ukolorował" Na pewno będzie świetnie wyglądać, jak rozrosną się rośliny. pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielony Napisano 21 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2010 Dzięki za opinie. Pomalowanie jest autentycznie warte rozważenia, być może tak postąpię. Jednak w ściankach wolałbym nie wiercić otworów, bo nie są one tak bardzo grube i bałbym się, że się rozpadną czy będą przepuszczać wodę. W przyszłości chciałbym, żeby siedlisko było całkowicie zarośnięte, żeby rośliny zakrywały ścianki. Zobaczymy. ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 21 Sierpnia 2010 Share Napisano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) Nie to, że reklamuję moje rozwiązanie, ale jak powiedział maklerw którego rady wykorzystałem-> pianka pod wpływem światła i powietrza kruszeje. Uważam, że mógłbyś posmarować tj. ja czarnym silikonem i poprzyklejać włókno kokosowe, mchy i kamyczki lub z innych rozwiązań są inne silikony-> szare, brązowe które też mogą być szczelną osłoną i ładnie się komponować. Każdy szuka innych rozwiązań, u mnie to wygląda tak: Edit: Zawsze z otworami możesz zrobić tak: kupić nową piankę, zrobić nią w paru miejscach zgrubienia po bokach i w nich otwory idące od góry bądź pod kątem do środka. życzę powodzenia, bardzo lubię, jak ktoś kombinuje wizualnie Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 23 Sierpnia 2010 Share Napisano 23 Sierpnia 2010 Dobrze, że są ludzie w takimi pomysłami. Na pewno plus za chęci stworzenia czegoś Z czasem twoje siedlisko będzie wyglądać lepiej, gdy rośliny podrosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 23 Sierpnia 2010 Share Napisano 23 Sierpnia 2010 fly guy napisał: Dobrze, że są ludzie w takimi pomysłami. Na pewno plus za chęci stworzenia czegoś Z czasem twoje siedlisko będzie wyglądać lepiej, gdy rośliny podrosną. A to fakt społeczność się rozwija i pojawi się coraz wiecej ciekawych rozwiązań. Jak też i jest coraz więcej naśladowców Z czasem zawsze wygląda to lepiej bo i rośliny będą ładniejsze . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi