Skocz do zawartości

Tłustoszowe siedlisko

Zielony

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ od kilku miesięcy interesują mnie również tłustosze, a ich liczebność się powiększa, a przynajmniej staram się, aby tak było, postanowiłem przygotować im godne siedlisko. Po tygodniach powolnego myślenia o tym i konsultacjach przystąpiłem do pracy.

Zacząłem od wykonania papierowej formy. Następnie użyłem pianki montażowej. Wpierw uformowałem dno siedliska. Po wstępnym wyschnięciu wziąłem się za ścianki. Około pół dnia wysychania i wziąłem się za odcinanie nożem papieru oraz ?odchudzanie? ścianek (pianka montażowa się rozpręża, więc wyszły nieco przygrubawe). Potem zabrałem się za położenie zewnętrznej warstwy pianki, którą obsypałem piaskiem w celach estetycznych. Po nadaniu ostatecznego kształtu i uzupełnieniu luk postanowiłem sprawdzić szczelność. Niestety, okazało się, że ścianki siedliska przeciekają. Uzupełniłem potencjalne miejsca przecieków pianką. W końcu usypałem podłoże, nawilżając je. W 2 miejscach wstawiłem okrągłe doniczki 5,5 cm, które służą nawadnianiu podłoża. Wielkość: ok. 25 x 40 cm.

Zastosowane podłoże (objętościowo): 30% agroperlitu, 30% wermikulitu, 20% torfu, 20% piasku kwarcowego.

Siedlisko okupują wszystkie tłustosze z mojej listy roślin, lecz oczywiście czeka ono na potencjalnych nowych gości.

Przedstawiam:

post-4679-1282326846_thumb.jpg

post-4679-1282326859_thumb.jpg

post-4679-1282326869_thumb.jpg

post-4679-1282326879_thumb.jpg

post-4679-1282326887_thumb.jpg

Edytowane przez Zielony
Odnośnik do odpowiedzi

W ściankach, po bokach możesz śmiało wydrążyć nieduże otwory i posadzić tłustosze, które z czasem się rozrosną. Ew podoklejać jakieś piankowe elementy i nadać strukturze bardziej naturalistyczny wygląd.

Jak, w na tym zdjęciu http://www.piantecarnivore.org/meeting/sesto05/sesto63.jpg

Bardzo fajnie wykonałeś tę donicę. Nie raz próbowałem robić jakieś elementy z pianki ale takiej struktury nie udało mi się uzyskać :)

Odnośnik do odpowiedzi

Może zacznijmy od tego, że kompozycja z tematu Twórzcie kompozycje jest zrobione z prawdziwej skały, prawdopodobnie z lawy wulkanicznej. Podlewanie odbywa się poprzez podsiąkanie wody z podstawka (skała nasiąka).

Czytałem też o zastosowaniu piaskowca. Jest tani i również daje się formować (szlifierką, wiertarką). Ma różne barwy, odcienie jest tani i łatwo dostępny.

Widziałem kilka udanych kompozycji tego rodzaju jednak dużo tańszym i chyba umożliwiający bardziej oczekiwany wynik to pianka. Można ją z łatwością kształtować po wyschnięciu, a pomalowanie farbą o matowym wykończeniu nadaje realizmu. W tym temacie udało się zrobić bardzo fajną strukturę. Doniczka, a właściwie skrzynka wyszła ciekawie -tyle, że jej forma nie jest w moim guście.

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że z tematu, który podałeś, nie przetrwały zdjęcia :(

.. oraz jest rozwiązaniem na pewno tańszym, łatwiejszym w obróbce i lżejszym :)

Co do dzieła z tematu, fajny pomysł, tylko bym troszeczkę to "ukolorował" :) Na pewno będzie świetnie wyglądać, jak rozrosną się rośliny.

pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinie.

Pomalowanie jest autentycznie warte rozważenia, być może tak postąpię. Jednak w ściankach wolałbym nie wiercić otworów, bo nie są one tak bardzo grube i bałbym się, że się rozpadną czy będą przepuszczać wodę. W przyszłości chciałbym, żeby siedlisko było całkowicie zarośnięte, żeby rośliny zakrywały ścianki. Zobaczymy. ;-)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to, że reklamuję moje rozwiązanie, ale jak powiedział maklerw którego rady wykorzystałem-> pianka pod wpływem światła i powietrza kruszeje. Uważam, że mógłbyś posmarować tj. ja czarnym silikonem i poprzyklejać włókno kokosowe, mchy i kamyczki lub z innych rozwiązań są inne silikony-> szare, brązowe które też mogą być szczelną osłoną i ładnie się komponować.

Każdy szuka innych rozwiązań, u mnie to wygląda tak: 721dbaaf4a0ab742.jpg

Edit: Zawsze z otworami możesz zrobić tak: kupić nową piankę, zrobić nią w paru miejscach zgrubienia po bokach i w nich otwory idące od góry bądź pod kątem do środka. życzę powodzenia, bardzo lubię, jak ktoś kombinuje wizualnie :)

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że są ludzie w takimi pomysłami. Na pewno plus za chęci stworzenia czegoś okej

Z czasem twoje siedlisko będzie wyglądać lepiej, gdy rośliny podrosną.

A to fakt społeczność się rozwija i pojawi się coraz wiecej ciekawych rozwiązań. Jak też i jest coraz więcej naśladowców :D Z czasem zawsze wygląda to lepiej bo i rośliny będą ładniejsze :D.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.