Saper Napisano 18 Kwietnia 2006 Share Napisano 18 Kwietnia 2006 Pierwszy raz próbuję wysiać kapturnice, konkretnie purpura. Więc czy na stratyfikacje wystarczą 3 tygodnie w lodówce (bez światła) ? Ile czeka się od wysiewy do wykiełkowania? I jaka jest kiełkowalność w dobrych warunkach? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper Napisano 20 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2006 Może ktoś zna odpowiedź na przynajmniej jedno pytanie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugstraps Napisano 20 Kwietnia 2006 Share Napisano 20 Kwietnia 2006 Cóż w naturze nasiona "wysypują" się jesienią i spędzają całą zimę pod śniegiem, a na wiosnę kiełkują, czyli że stratyfikacja trwa około 3 miesięcy. W taki sposób najlepiej jest też wysiewać nasiona sarracenii na jesień i przez cała zimę trzymać w chłodzie. Zazwyczaj stratyfikuje się nasiona przez 4-5 tygodni , jeśli chodzi o procent kiełkowalności to zazwyczaj jest w okolicach 80%, oczywiście w dobrych warunkach i dla świeżych nasion. Czasami bywa tak że kiełkuje zaledwie 20-40%. Czas kiełkowania około 3-4 tygodni od wyjęcia z lodówki ale zdarza się i znacznie dłużej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Auric_Goldfinger Napisano 21 Kwietnia 2006 Share Napisano 21 Kwietnia 2006 czy sadzicie ze saracenia moze przezyc przymrozki wieksze niz 10 st i to przez dluzszy czas? Mam na mysli te co rosna w naszej strefie umiarkowanej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper Napisano 22 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2006 Myśle, że pod grubą warstwą śniegu może, tymbardziej gdy jest zachartowana. Moja moorei obmarzła dopiero przy -10 ale bez żadnej izolacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Auric_Goldfinger Napisano 22 Kwietnia 2006 Share Napisano 22 Kwietnia 2006 to moze jednak trzymac ja na balkonie caly rok ale na zime zapozyc na nia butelke ucieta ? jak obumarzla to odrodzila sie potem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper Napisano 24 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2006 Obmarzły jej liście do polowu to obciąłem do miejsca gdzie były żywe i nowe wypuszcza ładne. To była tylko jedna noc w takich warunkach i podejrzewam, że na dłużej to obmarzły by korzenie i po roślinie. Na balkonie musi być na zime okrywa i nalepiej wsadzić doniczkę w jakieś siano lub coś w tym rodzaju. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Auric_Goldfinger Napisano 24 Kwietnia 2006 Share Napisano 24 Kwietnia 2006 myslalem o tym zeby do podluznych donic wkladac na cieple dni keramzyt, a na zime opatulic wlasnie sloma doniczke a gore butelka plastikowa. Co mam do stracenia na rok ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Auric_Goldfinger Napisano 26 Kwietnia 2006 Share Napisano 26 Kwietnia 2006 a dowiedzialem sie od Lukasza ze saracenie jak sie zahartuje jedna zima to moga przewaznie nie schodzic z balkonu caly rok . Fajna rzecz bo dobrze jest widziec kwiaty kazdego roku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi