dyzio Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 Świetne masz te roślinki, ogromne dzbany!! trochę zazdroszczę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 18 Października 2012 Autor Share Napisano 18 Października 2012 Update i zdjęcia z ostatnich kilku miesięcy: N. glabrata N. platychila N. jamban N. mira N. copelandii (ten mniejszy dzbanek przy nim to młodociany N. platychila) N. AW "eymae" - maxima N. campanulata i rzut na większy obszar dżungli Lato i w tym roku wywołało stres u wysokogórskich dzbaneczników, zwłaszcza N. inermis, N. aristolochioides wyglądają marnie, ale odbijają z odrostów. Może w przyszłym roku uda mi się zapewnić odmienne pomieszczenia i warunki dla nizinnych i górskich, tak, aby jedne i drugie lepiej rosły. Jeśli chodzi o kwitnienie, to znów kwitnie N. talangensis, ale poza tym w tym roku kwitły mi tylko krzyżówki, więc szału nie ma. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 Nic tylko pozazdrościć...Na prawdę piękne te dzbanki!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
>>nepenthe<< Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 Ale welka hoowla . Zazdroszczę . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 14 Lutego 2013 Autor Share Napisano 14 Lutego 2013 Kilka fotek znajomego ze stycznia (robił tam, gdzie się dostał): N. albomarginata: N. 'Gentle' N. glabrata N. macrophylla N. maxima N. mira N. madagascariensis N. pervillei More to come soon. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 Ładne rośliny, czekam na więcej Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 19 Marca 2013 Autor Share Napisano 19 Marca 2013 I jest więcej, chociaż niedużo, to mam jednak nadzieję, że ciekawie. Dziś rozsadziłęm kilka helek i moim oczom ukazał się ten okaz: To H. glabra. "Bezwłosa helka". Wysokość 28 cm. Wiem, że trudno uwierzyć, ale umknął mi ostatnio w tym gąszczu. Kolejna helka - H. folliculata. Na pierwszy rzut oka niepozorna, trochę zakopana w martwym sphagnum. Po wyjęciu rośliny z doniczki moim oczom ukazał się taki widok: Wygląda to coś jak podziemne liście. Co ciekawe, kielichy te były całkowicie zakopane, mimo to są najładniej wybarwione z całej rośliny. Po podziale wyszło kilka sztuk... ... w tym kilka do nabycia Btw, przy helkach wypróbowuję 2 nowe miksy podłoża - jeden mój nieorganiczny (wełna mineralna, Seramis, pumeks) i drugi zbliżony do miksu Wistuby (wełna mineralna, martwy LFS, kora sosnowa). Zobaczymy, który lepiej się sprawdzi w moich warunkach. Jak widać nawet rozkładający się już martwy LFS zupełnie roślinom nie przeszkadzał, choć prawdopodobieństwo wystąpienia grzyba w takim podłożu jest dużo większe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 Ładne rośliny, helki mają się u Ciebie naprawdę dobrze skoro aż tak chce im się dzielić Wrzuć jakieś fotki dzbanków Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 9 Maja 2013 Autor Share Napisano 9 Maja 2013 Będzie bardzo skromnie i tylko to, co akurat wyszło ze szklarni N. ventricosa: Dodatkowo napiszę, że już widać, iż helkom zdecydowanie bardziej przypasował miks organiczny (wełna mineralna, martwy LFS, kora sosnowa). Wiem, że sporo osób narzeka na korę, ale u mnie jako składnik dla lżejszego podłoża się sprawdza i nie pleśnieje. Zobaczymy jak szybko będzie się rozkładać. Obiecuję jeszcze w tym miesiącu wiele więcej fotek, muszę tylko okazy "powydobywać" ze szklarni. Btw, kwitnie mi N. singalana, jeszcze nie wiem co za płeć, kwitnie może komuś akurat dzbanecznik? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Będzie bardzo skromnie Ventricosa skromna jak żyrandol w Pałacu Namiestnikowskim. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Bardzo ładna ventricosa(jeden z moich ulubionych dzbaneczników)Jak to mówią, szewc w dziurawych butach chodzi i mojego oseska pokonały wciornastki kilka miesięcy temu... Jak będziesz miał mały odrost daj znać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 14 Maja 2013 Autor Share Napisano 14 Maja 2013 Tyle udało mi się dziś wyciągnąć z czeluści szklarni: roridula gorgonias: N. jamban - gromadka chwilowo wygrzewająca się w słońcu: i jedyny dzbanek wiszący poza doniczką: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 14 Maja 2013 Share Napisano 14 Maja 2013 "Dobrze że teraz w domu chowają mi się myszy, bo samymi muchami tego giganta nie wykarmię" (czy coś takiego, nie chce mi się cytować xD) Jak możesz? :C Biedniutkie myski! T_T Ale co do całokształtu - pozazdrościć Jak ja miałbym się za coś takiego zabrać to w 4 lata bym tego nie skoczył P: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 27 Lipca 2013 Autor Share Napisano 27 Lipca 2013 lipcowy update: D. adelae uwielbiające w tym roku kwitnąć: H. glabra - pierwszy kielich po przesadzeniu: Dzbanki nizinne: N. nothiana N. mirabilis var. echinostoma Dzbanki pośrednie i górskie: N. petiolata N. hamata się pnie N. burbidgeae - jeden z moich ulubionych gatunków N. sibuyanensis N. flava N. ramispina - kolejny ulubieniec N. 'Lady Pauline' N. gymnamphora - wg. moich obserwacji gatunek wybitnie cieniolubny, ucieka od światła, nawet dzbanki produkuje tylko w cieniu N. glabrata - najlepszy gatunek jak ktoś lubi dużo ale małych dzbanków N.'Ventrinermis', z lewej N. diatas N. ephippiata N. copelandii N. truncata N. jamban N. maxima (co miał być N. eymae) Zacząłem dzbanki i helki nawozić dolistnie preparatem 10-52-10. Zobaczymy jak na to zareagują rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 27 Lipca 2013 Share Napisano 27 Lipca 2013 (edytowane) Zapewne rośliny u Ciebie czują się bardzo dobrze , a może nawet i lepiej . Edytowane 27 Lipca 2013 przez Sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi