Wrazik Napisano 27 Lipca 2013 Share Napisano 27 Lipca 2013 Nie chciałbyś może odsprzedać tej H. glabra? xD A tak na serio, piękne rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 16 Września 2013 Autor Share Napisano 16 Września 2013 Kilka fotek (niestety robione komórką i brudnymi łapami) z przesadzania niektórych dzbaneczników - jak widać ich stan jest różny: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 16 Września 2013 Share Napisano 16 Września 2013 Ich stan może i faktycznie jest różny, ale wszystkie dzbankują, aż miło popatrzyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 16 Września 2013 Share Napisano 16 Września 2013 Piękne rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 16 Września 2013 Share Napisano 16 Września 2013 (edytowane) Fly guy jak zwykle z wrodzoną skromnością... Ale przy roślinach typu "20 cm drewna i 5 cm zieleni" to zawsze mam dylemata czy nie uciąć i nie ukorzenić A dzbanuszki i tak śliczne Edytowane 16 Września 2013 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 Cudna ephippiata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 17 Września 2013 Autor Share Napisano 17 Września 2013 Dzięki wszystkim za miłe słowa. Warunki panujące w szklarni powodują, iż wszystkie dzbaneczniki tam przebywające (nizinne, pośrednie, górskie) dzbankują (oczywiście w różnych okresach). Oprócz N. villosa, który padł przez mój błąd, mam problem tylko z dwoma gatunkami: N. inermis oraz N. dubia. Niedawno obejrzałem, iż identycznie ma (uznaje je za najtrudniejsze do hodowli w jego warunkach) Ch. Klein: http://www.youtube.com/watch?v=k8YyPCDTuUk...player_embedded Generalnie w mniejszych zbiornikach jak akwaria rosły ładnie. W szklarni coś im nie pasuje i nie mogę dojść co, bo próbowałem zmieniać wiele czynników (podłoże, natężenie światła, silę nadmuchu). hddk napisał: Ale przy roślinach typu "20 cm drewna i 5 cm zieleni" to zawsze mam dylemat czy nie uciąć i nie ukorzenić Też mam ten problem. Na dwóch zdjęciach widać N. madagascariensis, który rzadko ogląda się dorastający "w niewoli" do takich rozmiarów (półtora metra). Ja generalnie postawiam rośliny tak jak rosną i nie tnę im łodygi. Po jakimś czasie jak część zdrewniała jest już znaczna (30-50 cm) często pojawiają się o podnóża odrosty, a główna łodyga czasami zamiera i usycha. Ale taką też często obcinam tylko częściowo, gdyż nawet z suchych miejsc łodygi niektóre gatunki wypuszczają odrosty. U mnie "problemem" zaczynają być profile aluminiowe, w które wkręcają się łodygi roślin i które rośliny uważają za świetny rodzaj podpórki. Jak tylko zgram zdjęcia z lata z aparatu, to pokażę jak to wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edytor Napisano 20 Września 2013 Share Napisano 20 Września 2013 (edytowane) Przepiękne dzbaneczniki masz. Wrzucam do zakładek, na pewno jeszcze nie raz obejrzę zdjęcia. Gratuluję. Najpierw się naoglądam tych forumowych wspaniałości, a potem spać po nocach nie mogę Edytowane 20 Września 2013 przez edytor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 20 Września 2013 Autor Share Napisano 20 Września 2013 Dzięki wielkie, ja sam jestem jednak samokrytyczny. Naoglądał się człowiek roślin u Davida czy EEE i nabrał pokory. Aczkolwiek kilka fajnych dzbanków, do których miałem dostęp aparatem, wygrzebałem: N. sibuyanensis N. lowii A ostatnio oglądanie dzbanków wygląda u mnie tak, że najlepiej patrzeć na nie przez poliwęglan (tworzą się w cieniu) lub trzeba ich szukać coraz wyżej, tak jak tutaj N. 'Lady Pauline' wchodzi powyżej źródła światła i w profile aluminiowe, a ten wyższy dzbanek przycupnął sobie niczym gołąb: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 20 Września 2013 Share Napisano 20 Września 2013 Lowii świetny. Zamykaj porządnie drzwi do piwnicy, 'Lady Pauline' próbuje uciec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 25 Lutego 2014 Autor Share Napisano 25 Lutego 2014 Ok, jakiś czas nie było nic nowego, brak czasu jak i walka z tarcznikami (wydaje się, że na chwilę obecną wygrana) więc wrzucam trochę fotek, tym razem po kolei, jakbyście zwiedzali szklarnię od lewej do prawej: Pierwszy porządny dzbanek z jesiennej sadzonki - N. hamata: N. ramispina: Gatunek, który u mnie nigdy dobrze nie rósł i ten okaz też rośnie bardzo powoli - N. rajah: Nieznany mi mieszaniec: N. macrophylla: W końcu udało mi się uchwycić dzbanek tego najmniejszego z okazów -N. argentii. Zazwyczaj zakopują się w mchu: I ponad 3 metrowe pnącze, na szczęście daje się zawinąć - N. glabrata: Dwa gatunki helek, które u mnie osiągają duże rozmiary, mimo, iż nie wybarwiły się zbyt ładnie (zbyt łagodna zima ) N. folliculata: N. glabra: Tuż za nimi - jeden z najstarszych dzbaneczników w mojej kolekcji - N. burbidgeae: I skręcając na prawo - ukrywający się tuż za stołem, poważnie zaatakowany prze tarczniki, potrafi ciągle produkować super dzbanki - N. deaniana: Sadzonka też przeżyła. N. jamban: 2 giganty: N. burkei: N. spathulata: Słabo wybarwiona N. ovata (dzbankuje tylko zimą): N. platychila "uszczęśliwiła" mnie uschnięciem głównego pędu, ale już wypuściła nowy i ładnie rośnie: I kolejny, jednen z najstarszych okazów, 6 lub 7 lat u mnie i teraz rzeczywiście wypuszcza ładne, ponad 20 cm dzbanki - N. petiolata: No i adelki - znowu będą kwitnąć: I jeszcze rzut na całość: Z przerażeniem stwierdzam, że co rok mam o krok mniej do zrobienia w szklarni, mimo że nic nowego nie dokupuję a jedynie wyprzedaję nadwyżki. Zostaje więc albo porządna przecinka, ale większa przestrzeń dla roślin. Choć po ataku tarczników można zobaczyć, że prewencyjnie powycinałem niektórym okazom prawie wszystkie liście (po prawej - N. mira, N. madagascariensis) to i miejsca zrobiło się więcej. Z doświadczenia wiem - nie na długo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Przepiekne te dzbanki . Zazdroszczę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Ramispina to czysta perfekcja. Jest czym się chwalić! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 I właśnie dlatego niebawem rusza mój projekt pt. " highland greenhouse " . Nie lubię ciąć świetnie rosnących dzbanków, zawijać "na chama" też nie lubię . Niestety kilka dzbanków jak np. vogelii, burkei, kilka maxim nie doczekało i zostały posiekane na kawałki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shamo Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Czapki z głów. Masz fenomenalne rośliny fly guy. N. ramispina będzie mi się śniła po nocach. Długo masz u siebie N. burkei? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi