Skocz do zawartości

Hodowla 3.0

fly guy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 212
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Piękne rośliny :) szczegolnie platychila :) . Temperatury też dobre :) 15-25 to bardzo podobnie do mnie 13-23, ciekawe czy w poszczegolnych okresach beda się podobnie zmieniały

Ciekawe jest to co piszesz o rosiczkach ...

Jak obrze widze wciąż używasz HPS i MH ?? Czyli łącznie 800 w :D ??

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, Kubaa, to pomidory. Doszedłem do wniosku, że skoro mam miejsce w szklarni (jeszcze), to może warto spróbować. Jest tez po kątach bazylia porozstawiana i radzi sobie lepiej niż na oknie. Może jej nie widać, bo ostatnio ktoś pozrywał największe liście ;)

maklerw - nie, obecnie mam tam 2 x MH, mniej grzeją, ale zgadza się, że 800W. Rachunki mnie nie przeraziły na szczęście, a pół roku już to chodzi.

Dziś temperatura zaczęła przekraczać w dzień 25 st C i zamontowałem drugi wentylator rozdmu[beeep]ący powietrze wewnątrz. Mam pewien dylemat, bo obecnie są tam i rośliny górskie i nizinne i nie chcę by padły jedne albo drugie.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, Kubaa, to pomidory. Doszedłem do wniosku, że skoro mam miejsce w szklarni (jeszcze), to może warto spróbować. Jest tez po kątach bazylia porozstawiana i radzi sobie lepiej niż na oknie. Może jej nie widać, bo ostatnio ktoś pozrywał największe liście ;)

maklerw - nie, obecnie mam tam 2 x MH, mniej grzeją, ale zgadza się, że 800W. Rachunki mnie nie przeraziły na szczęście, a pół roku już to chodzi.

Dziś temperatura zaczęła przekraczać w dzień 25 st C i zamontowałem drugi wentylator rozdmu[beeep]ący powietrze wewnątrz. Mam pewien dylemat, bo obecnie są tam i rośliny górskie i nizinne i nie chcę by padły jedne albo drugie.

ja tam widze rozwiazanie -> druga szklarnia :D

Odnośnik do odpowiedzi

Radek, platychila coś pięknego. Chyba w tym roku ją zakupię ją, jak zobaczyłem twoją ;]. Co do pyłku to mi kwitnie N x ventrinermis i vectricosa. Pierwszy jeszcze nie zakwitł ostatecznie ale chyba był to facet. Natomiast drugi, kwitnie pierwszy raz i nie znam jego płci.

Mam pytanie do Ciebie, jak wygląda wysiłek dzbanka podczas kwitnięcia ? Czy ma się podobnie jak u muchołówek (zaleca się obcinanie pędów jeśli nie chcemy mieć nasion) ? . Przykładowo mi kwitną dwa dzbany ale nie mam zamiaru mieć nasion. Czy opłaca się je ucinać, czy raczej to nic nie daje ?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy jest to wysiłek podobny jak u muchołówek, ale słyszałem o kilku przypadkach w hodowli, że kwitnienie tak osłabiło roślinę, że padła. Sam tego nie doświadczyłem, choć padł mi jeden z 4 dorodnych pędów (na wszystkich 4 były kwiatostany). Jeśli nie masz zamiaru ich zapylać, to obetnij, ja oczywiście bym zapylił lub zebrał pyłek :)

Wyżej już o tym wspomniałem, mój okaz N. platychila nie lubi zbyt mocnego światła, więc jak będziesz kupował okaz dla siebie to zacznij od półcienia.

Odnośnik do odpowiedzi

Roślina roślinie nie równa :) u mnie platychila stała 15cm do swiatła 100w ... i pokazuje mi, że to bardzo lubi. Choć na razie jest jeszcze mała do 10cm wysokości.

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z znoszeniem przez niego temp sięgających ok 28*C. W zeszłym tygodniu zamontowałem do HPS 400W dodatkowo 2*70W MH i temp z 23 weszła na 28*C. Muszę coś z tym zrobić. I chyba wykorzystam wentylator, bo nie chce korzystać z pomocy klimatyzatora bo ta kasa za prąd mnie dobija.

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, że roślina roślinie nierówna. Znaczenie mają przecież także warunki, do których była przyzwyczajona od siewki. Ja nie mówię tutaj o 100W, ale o wiele większej mocy i większej licznie luksów, powyżej 15 tys na pewno. I jeśli roślina wybarwia każdy nowy liść na czerwono, choć nie robi tego w naturze, to znaczy, że nie jest do takiej ilości światła przyzwyczajona. Np. N. ampullaria potrafi coś takiego mi zrobić przy 8 tys luksów więc teraz stoi już tylko w cieniu.

Mój N. platychila temperatury do 30 st C znosi dobrze. Wentylacja na pewno nie zaszkodzi, dobrze byłoby gdyby to ciepłe powietrze wydmuchiwać górą za zewnątrz, a nie tylko dać sam wentylator do środka celem mieszania powietrza. Ja gdy temperatura jest zbyt wysoka po prostu otwieram drzwi szklarni. Zamgławianie jest co 20 min, więc wilgotność nie spada, a temperatura potrafi spaść o 5-7 stopni. Np. dziś, przy tym mocno padającym śniegu (otwarte okno w piwnicy na zewnątrz), mam w szklarni 20 st C za dnia przy 800W MH i uchylonych drzwiach do szklarni. Wilgotność ciągle 70%.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Update - najpierw platychila. Tak obecnie wygląda dzbanek z ostatniego rzutu:

post-2402-1306345664_thumb.jpg

A tak wygląda kolejny, nowszy dzbanek:

post-2402-1306345623_thumb.jpg

post-2402-1306345650_thumb.jpg

post-2402-1306345629_thumb.jpg

post-2402-1306345635_thumb.jpg

post-2402-1306345657_thumb.jpg

N. 'Rebecca Soper' na wiosnę sypnęła dzbankami - to już niezły krzaczek, niedługo pójdzie na podłogę szklarni. Fajnie wyglądają na jednej roślinie 2 różne kolory dzbanków:

post-2402-1306345682_thumb.jpg

post-2402-1306345673_thumb.jpg

A tu razem z mchem po łodydze i paliku podtrzymującym roślinę rosną w górę młode dzbanki. Śmieszny widok:

post-2402-1306345615_thumb.jpg

N. tentaculata:

post-2402-1306345693_thumb.jpg

Nowo otwarty kielich H. tatei var. tatei.

post-2402-1306345688_thumb.jpg

Dokarmianie wiosenne larwami zrobiło swoje ;)

Myślę, że jeszcze z rok i będzie w szklarni prawdziwy busz :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...