Skocz do zawartości

Hodowla 3.0

fly guy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 212
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 2 weeks later...

Na innym forum próbuję ustalić, czy posiadana przez mnie roślina to rzeczywiście N. stenophylla ( 3 fotki są w poprzednim poście ze zdjęciami).

Dodaję kilka nowych fotek, aby łatwiej było ocenić niektóre cechy charakterystyczne:

post-2402-1317666607_thumb.jpg

post-2402-1317666613_thumb.jpg

post-2402-1317666620_thumb.jpg

post-2402-1317666625_thumb.jpg

Roślina zakupiona była w łódzkiej Palmiarni. Sprowadzali oni wtedy rośliny m.in. od uznanego holenderskiego hodowcy (bliższych szczegółów wyjawić nie chcą).

Uzyskałem kiedyś odpowiedź na tym forum, że to N. maxima, ale coraz mniej cech na to wskazuje. Wykluczam krzyżówkę stworzoną w hodowli. No najwyżej przypadkowa naturalna krzyżówka z zapylenia w naturze.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

fly guy - po pierwsze gratuluje hodowli!! Masz naprawdę niesamowite dzbanki. Życzę Ci aby zarosły całą szklarnie tak że nie będzie widać HPS:D

Natomiast co do N.Stenophylla. Według mnie kolory i kształt dzbanka wskazują na to że jest to czysta stenophylla. Natomiast na mojej roślince liście, wąsy i dzbanki były mocno "owłosione". Może jest to kwestia zdjęcia ale wydaje mi się że u Ciebię są mniej "owłosione". Może być to też kwestia tego że Twoja Stenophylla już się pnie. Załączam kilka zdjęć swojej dla porównania. Z tego co pamiętam była z BE.

dzbaneczniki130.jpg

dzbaneczniki132.jpg

dzbaneczniki137.jpg

dzbaneczniki139.jpg

dzbaneczniki140.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, już słyszałem opinię, że z wiekiem/wzrostem rośliny (dzbaneczniki) stają się mniej owłosione. I jeśli to możnaby wykluczyć jako cecha nieprzemawiająca za N. maxima, to ogonek na końcu wieczka już nie. Jest to typowe dla N. maxima i roślin blisko z nią spokrewnionych. Na dzbankach Twojej rośliny nie widzę tego ogonka, u mnie jest. Nie wiem jak liście Twojej rośliny, ale dzbanki oprócz tego ogonka są do dzbanków u mojej N.stenophylla/N.maxima bardzo podobne.

Jakbyś chciał porównać, tutaj opinie innych osób:

http://pitcherplants.proboards.com/index.c...0446&page=1

Odnośnik do odpowiedzi

U fly guy'a rzeczywiście stenophylla odbiega od wyglądu rośliny Morta i mojej. Wcześniej nie brałem udziału w tej dyskusji ponieważ roślinę mam z wczesnych początków Nepenti i jest ryzyko złego oznaczenia rośliny. Rzeczywiście włoski są dość charakterystyczne. Liść również lekko "owłosiony", a jego brzegi mają lekko żółto-pomarańczowe zabarwienie (taka obwódka). Dość specyficzny jest również ogonek i jego nasada. Zacytuję opis który u mnie się zgadza:

nasada zaokrąglona, tworzy rynienkowaty ogonek dł. 4-13 cm, niemal całkowicie obejmująca łodygę lub zbiegająca przez całe międzywęźle;

Niestety fotki swojej międzywęźla z nasadą ogonka nie mam ale tutaj: http://freespace.virgin.net/wb.sherren/DSCF6017.jpg

w lewym górnym rogu widać troszeczkę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Na sąsiednim forum pojawił się jakiś czas temu artykuł zachwalający zalety żarówek MEGAMAN PLANT, potem ktoś na forum udowadniał, że właściwie dla jednej rośliny to lepsze niż świetlówki (ten sam zakres temperatury barwowej itp).

Link do art:

http://www.owadozery.pl/oswietlenie-za-pom...dnych-ar45.html

Dopiero teraz zauważyłem, że ten sibuyanensis w artykule jest tak sobie wybarwiony. To jest ładnie wybarwiony sibuyanensis:

post-2402-1321122718_thumb.jpg

Dodam, że stoi około metra od lampy MH.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Kolejnych kilka słów przestrogi odnośnie firmy Flora Polska - niestety, ale moja pompa PO 1200 pękła, po naprawie pękła ponownie w tym samym miejscu, z firmą kontaktu nie ma w ogóle, sprawa obecnie jest u miejskiego rzecznika praw konsumentów. Jeśli macie jeszcze wybór - nie wybierajcie firmy Flora Polska. Obecnie szukam nowej pompy. Wszelkie sugestie mile widziane.

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak pomyślałem, ale był znajomy hydraulik wszystko sprawdził i jest ok.

Nie chodzi nawet o fakt, ze się psuje ale o to, że z firmą (jej serwisem) nie ma żadnego kontaktu.

Odnośnik do odpowiedzi

No to akurat przypadłość większości serwisów ;/

Mi również chodzi bardziej o fakt "jak zrobić żeby było dobrze", a nie "Flora Polska" jest super ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie 1 na 1000, znam 2 przypadki, kiedy identyczna pompa poszła (pękła) w tym samym miejscu. Chodzi też o sposób naprawy tej pompy za pierwszym razem (szkoda pisać, ręce opadają) i brak kontaktu z firmą - nie tylko z serwisem, ale z jakimkolwiek innym działem, nikt nie odbiera tel, nikt nie odpisuje na maile. Ja pierwszy raz spotykam się z takim olewaniem klientów/potencjalnych klientów.

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie 1 na 1000, znam 2 przypadki, kiedy identyczna pompa poszła (pękła) w tym samym miejscu. Chodzi też o sposób naprawy tej pompy za pierwszym razem (szkoda pisać, ręce opadają) i brak kontaktu z firmą - nie tylko z serwisem, ale z jakimkolwiek innym działem, nikt nie odbiera tel, nikt nie odpisuje na maile. Ja pierwszy raz spotykam się z takim olewaniem klientów/potencjalnych klientów.

Pozostaje szukać nowcyh ... swoją drogą pamiętam że sativ pisał, że mu zamarzła a potem i tak działała ... W jakim miejscu pękła ?? Bo jak się to trafi u mnie to po prostu nie będe sobie tym głową zawracał tylko ją wyrzuce.

Odnośnik do odpowiedzi