fly guy Napisano 1 Marca 2014 Autor Share Napisano 1 Marca 2014 Od 14.10.2010. Najważniejsze, to mieć porządek w papierach Dziękuję za wszystkie miłe słowa, jednak przed tarcznikami, kilka okazów prezentowało się o niebo lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 14 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2014 W weekend poświęciłem trochę czasu i zrobiłem cięcie przez dżunglę. Zaowocowało to dostępem do nowych dzbanków, których wcześniej nie dostrzegłem: Na początek coś, czego jeszcze tutaj nie prezentowałem (chyba) - N. attenboroughii: Pozostająca nieco w cieniu N. sanguinea (28 cm): N. flava - pierwsze ładne dzbanki - 8 cm (zdjęcia koślawe, bo wszystkie ładne dzbanki odwracają się ""plecami" do światła"): N. lowii Odkrycie tej wycinki - N. spathulata - dzbanek "wyjęty" zza doniczki - "tylko" 20 cm, ale jaki obwód: N. jamban "trzy w jednym" ujęciu: Dawno tutaj nie prezentowany. N. 'Lady Pauline': Oprócz dorodnych dzbanków odkryłem także, że sporo okazów (zwłaszcza tych już pnących się) powypuszczało kolejne odrosty (ponownie N. hamata. N. deaniana, N. ovata, N. ephippiata nawet dwa, N. singalana, N. 'Lady Pauline', N. ramispina, N. spectabilis), ile mi się zmieści to poodcinam i poukorzeniam, a na jesień powinno znowu być kilka ciekawych gatunków dostępnych. Martwi mnie tylko jedno - nie dałem rady dostać się do 2 największych okazów - N. x ventrata i N. 'Rebecca Soper'. Je to muszę już ciąć jak żywopłot i pewnie będę miał pół dnia z głowy jak się w końcu za nie zabiorę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Nie znam się na dzbankach ale zdjęcie N. lowii z "zębami" ujęło mnie mocno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Dokładnie tak samo jak mnie, wręcz zakochałem się w tym dzbanku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 12 Maja 2014 Autor Share Napisano 12 Maja 2014 Ja za to uwielbiam zaprezentowany w tym poście gatunek. Kolejny raz przekonałem się, że nie wiem czasem jak ładną mam roślinę (a nie tylko pojedyncze dzbanki), dopóki nie zmuszę się, żeby ją przesadzić. Panie i Panowie, N. jamban: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Faktycznie, że z poprzedich fotek nie wynikało, że masz taki przepiękny okaz. Gratuluję i podziwiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Od zawsze śledzę temat i od zawsze reakcja jest jedna: Hodowla 3.0 nie stała się tylko hobby, pasją i wspaniałymi okazami. To suma poświęcenia, czasu, pracy, wiedzy i doświadczenia. Dlatego tak cenie ten projekt. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 A ja już czekam na sadzonki jambana Proszę wpisać mnie na listę oczekujących Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Gdy widzę piękny okaz jambana, od razu mi się kojarzy z "król sedesów" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Może i małe sedesiki ale sa piękne i wyjątkowe To na parapecie rosnie normalnie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 13 Maja 2014 Autor Share Napisano 13 Maja 2014 Dzięki wszystkim za miłe słowa. Już od dłuższego czasu zbieram środki na bardziej trwały i większy projekt. Jak ktoś będzie miał pomysł uprawiania dzbaneczników to naprawdę (z kilkoma tylko wyjątkami) musi być przygotowanym w perspektywie czasu na duuuuużą ilość miejsca dla nich). Rośliny tak porosły, że nawet niewygodnie się je ogląda, a co dopiero mówić o pielęgnacji. Sadzonek nie mam, jak tylko się coś pojawi, to wrzucę w ofertę, ale generalnie nie jestem nastawiony na utrzymywanie kolekcji w ten sposób. biedronkaoo7 - prześledź temat od początku to zrozumiesz gdzie rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 O przepraszam, juz przesledzam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2014 (edytowane) W jaki sposób roślina daje znać, że czas na przesadzanie? Na mnie podziałało wypuszczenie 3krotnie dłuższego liścia niż poprzedni - N. peltata: Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez fly guy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 3 Czerwca 2014 Share Napisano 3 Czerwca 2014 To znaczy, że moja muchołówka definitywnie i nieodwołalnie domaga się przesadzenia, wręcz mi to wywrzaskuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 19 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, nie było już dosyć długo aktualizacji - dziś na pierwszy rzut idą rośliny, które wyzbierały się z ataku tarczników: N. sibuyanenses: N. densiflora: N. mira N. deaniana Jest też kilkoro starych znajomych: N. aristolochioides - aż dziwne, że dzbankuje latem N. lowii N. singalana N. platychila N. spathulata Kwitną mi także Heliamfory: H. folliculata H. minor i H. heterodoxa w jednej donicy: Ale najlepsze na koniec - gigantyczny dzbanek N. 'Gentle' Roślina ma też kilka innych górnych dzbanków: N. burbidgeae - chyba znalazłem dla tego gatunku idealne miejsce i warunki - 3 dzbanki na raz, bardzo rzadko spotykane u tego gatunku na końcu rzut ogólny Rośliny powoli przestają mnie wpuszczać do środka Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez fly guy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi