Skocz do zawartości

System zraszający -wersja zaawansowana

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

Pragnę przedstawić kolejną propozycję unowocześnionej wersji systemu zraszającego publikowana na serwisie flytrap.pl .

Mam nadzieję, że artykuł ten w jakimś stopniu zainspiruje Was do tworzenia podobnych projektów i przyczyni się do rozwoju Waszego hobby. Zachęcam do komentowania w tym temacie, umieszczania sugestii i propozycji zmian, które w przyszłości zaowocują wykonaniem kolejnej wersji.

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, od dłuższego czasu planuje zrobić coś takiego ale nie jest tak prosto, jak mogłoby się wydawać.

Producenci dysz podają zazwyczaj rozmiar kropli dla określonego ciśnienia (np. 3 bary) ale tylko dla wilgotności względnej otoczenia 45%, temperaturze 20stC i ciśnieniu 110hPa. Przy większej wilgotności >80% te krople będą dużo większe i na nic wydawać 50-150zł za profesjonalne dysze ceramiczne, skoro przy dużej wilgotności układ będzie zraszał, a nie zamgławiał.

Znalazłem jeden model, prawie idealny. Jedyną wadą była cena 120 Euro netto za sztukę.

Podobna sytuacja ma miejsce ze zrobionym przeze mnie układem. Dysze nie są zamawiające ale przy wilgotności 30% i ciśnieniu 10 bar, powstaje mgiełka. Nie wiem, jaki % stanowią te najdrobniejsze krople w stosunku do całości ale na pewno większy jak 60%.

Na zdjęciach ciśnienie wynosi ok 4 bar, a wilgotność 90% -stąd tak duże krople. Miejscami widać nawet, że woda się skrapla na samych dyszach. Zostało to zrobione celowo, bo przy większym ciśnieniu wszystkie wiązki na zdjęciu wyglądałyby niemal tak samo.

Jedyną poważną zaletą tego układu jest fakt, że może on pobierać wodę inną, niż demineralizowaną. Może to być przefiltrowana przez włókninę woda z dna zbiornika, w którym stoją rośliny (układ zamknięty). Przy dyszach zamgławiających nie ma takiej możliwości.

Można też kupić profesjonalny zestaw zamawiający, przeznaczony do dużym aranżacji ale jego cena mówi sama za siebie. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.