ReD-GreeN Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam. Mam fajną oprawke do jarzeniówek,która doświetlałem rośliny zimą ale patrzą po efektach tego no nie ma co ukrywać są poniżej moich oczekiwań. Do tej pory miałem jakieś 2x36w daylight PHILIPSA tyle że były to jakieś przemysłowe T8. Nie chce wymieniać oprawki żeby zamontować nowe T5 lampy tylko że tu rodzi sie własnie mój tytułowy problem na stateczniku jest nalepka czy to oznacza, że będzie on działał z jarzeniówkami T5 jak i T8? Uploaded with ImageShack.us ZESTAW POD T8: Myślałem nad takimi nad takimi lampkami tyle że te są T8: http://allegro.pl/atti-swietlowka-sylvania...1168148867.html & http://allegro.pl/atti-swietlowka-sylvania...1168148872.html Będzie to dobrym rozwiązaniem? Edytowane 27 Sierpnia 2010 przez ReD-GreeN Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Zrób zdjęcie całości i podaj pełną nazwę modelu . Tak, możesz stosować zarówno T5 jak i T8 przy tym układzie zapłonowym ale muszę sprawdzić, przy jakim rodzaju podłączenia. Może tak być, że T5 podłączysz tylko jedną, a T8 tylko i wyłącznie dwie jednocześnie. Mylący jest zbyt duży zakres mocy bo aż od 15 do 39 W. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Do tego układu zapłonowego pasują zarówno T5 jak i T8. Muszą być podłączone zawsze dwie świetlówki. Dodatkowo, masz do wyboru dość szeroki zakres mocy świetlówek, co jest zaletą w tym przypadku. Jednak, Ty piszesz, że oświetlenie nie spełnia Twoich oczekiwań. Ja polecam użycia świetlówek specjalistycznych w technologii T5. Problem w tym, że konieczna będzie wymiana oprawek, na bryzgoszczelne T5, a koszt świetlówek specjalistycznych jest dość duży. Zestaw, który zaproponowałeś jest ok. Możesz kupić jedna świetlówkę Grolux i jedną Aquastar. Możesz też użyć dwóch Grolux ale złym wyborem byłoby użycie dwóch Aquastar. Jeśli chcesz, wykorzystaj oprawę ale wybierz świetlówki jak powyżej. Jeśli masz więcej kasy, kup oprawki i świetlówki T5 tego samego rodzaju, co wybrane przez siebie T8. Ważne jest aby długość poszczególnych przewodów nie przekraczała 2 i 3 metrów -jak napisano na stateczniku, a 8mm końcówki przewodów muszą być zalutowane lub zakończone inaczej, na sztywno. Będą wtedy się łatwo blokowały się w gniazdach statecznika. Jeśli nie będziesz mógł sobie poradzić z odtworzeniem schematu podłączenia wszystkich przewodów od nowych oprawek -napisz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi