makserwus Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Witam. Chciałem się spytać, czy rośliny zimolubne kapturnice i rosiczki przeżyją zimę nie w torfowiskach jak macie tylko w takim innym. Jest to ogromne pudło, do którego dałem torf i wsadziłem rośliny. Pudło nie jest wkopane, tylko położone na ziemi. Czy rośliny przetrwają w nim zimę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Powinny, tylko mógłbyś zaizolować to pudło np. styropianami, byle nie od góry Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 26 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2010 tylko od boków? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 no i od dołu! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 26 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Od dołu nie dam rady. Nie można tego podnieść ani ruszyć. Waży to mnóstwo kg. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Jeśli obłożysz słomą lub liśćmi (grubo) po bokach i dodatkowo np. obkopiesz co by tego uszczelnienia nie zwiało być może nic tam nie przemarznie. Problem może być inny. Woda+mróz=lód który ma większą objętość co może doprowadzić do rozsadzenia pojemnika. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Najlepiej jak byś pstryknoł zdjęcie. Największy problem z tym że jest to na powierzchni ponieważ ziemia bardziej przemarźnie niż normalnie i to dlatego musisz zabezpieczyć to z boków, od dołu nie jest tak istotne o ile nie stoi na betonie Proponuje też zrobić tunel foliowy nad tym wszystkim Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi