Marrom Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Właśnie mam przed sobą świeże, jeszcze pachnące farbą wydawnictwo autorstwa S. McPhersona - "Carnivorous Plants and their Habitatsvol 1 & 2" mające łącznie blisko 1500 bogato ilustrowanych stron. Jaka zawartość? Pierwsze strony książki to wstęp, a następnie: rys historyczny badań i odkryć roślin owadożernych, ewolucja roślin owadożernych podzielona na poszczególne rodziny lub rodzaje, opis zależności między zwierzętami i roślinami owadożernymi żyjącymi na zasadzie mutualizmu lub traktujące rośliny owadożerne jako środowisko życia, podział i charakterystyka środowisk życia roślin owadożernych, szczegółowa charakterystyka poszczególnych rodzin roślin owadożernych, rozważania na temat zagrożeń dla istnienia roślin owadożernych, opis kilku hodowli roślinnych np. Best Carnivorous plants, czy Wistuba, dodatek wraz z opisami nowych gatunków dzbaneczników. Szczegółowa charakterystyka poszczególnych rodzin roślin owadożernych przypomina trochę układ w angielskiej wikipedii (choć z wikipedia absolutnie nie ma nic wspólnego). Każdy opis rodziny to: charakterystyka pułapek w rodzinie, charakterystyka ogólna rośliny, występowanie historia odkrycia, budowa rośliny, charakterystyka środowiska życia, znaczenie w życiu człowieka (!), współżyjące zwierzęta (np. zależności mutualistyczne) (!) charakterystyka uprawy (ogólnie), status ochrony. Zawartość jak widać to łakomy kąsek ale raczej dla zaawansowanych miłośników tej grupy roślin. Dla tej grupy szczerze polecam to wydawnictwo. Dla mniej zaawansowanych miłośników mam nadzieję będziemy publikować różne dane głównie w bazach roślin owadożernych, w artykułach czy też krótkich wzmiankach na forum. Teraz nie pozostaje nic innego jak zimowe studiowanie materiałów i czekanie na dwie kolejne pozycje od S. McPhersona! Dla zainteresowanych link do wydawnictwa: http://www.redfernnaturalhistory.com/books Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Pytanie - czy "charakterystyka środowiska życia" jest rozbudowanym rozdziałem, czy to tylko kilka stron na temat każdego rodzaju, które to informacje są szeroko dostępne w internecie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 27 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Opis środowisk występowania roślin występuje jako rozdział (tutaj znajduje się podział np tropikalne tereny podmokłe, tropikalne nizinne lasy itd. wraz z opisami (niezbyt rozbudowanymi)). Środowisko życia jest również opisywane przy rozdziałach poświęconych konkretnym rodzinom. Opisy krótsze lub dłuższe jednak raczej ogólne i chyba ciężko będzie tu szukać rewolucji czy technicznych informacji. Swoją drogą tytuł publikacji jest trochę mylący i bardziej pasował by "Carnivorous plants of the world". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Ech, no właśnie tego się obawiałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiolinka1988 Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Zainteresowal mnie dział rozważania na temat zagrożeń dla istnienia roślin owadożernych przydaloby sie do pracy inz.duzo na ten temat jest info w tej ksiazce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 13 Września 2010 Autor Share Napisano 13 Września 2010 To zależy co się oczekuje. jest tam kilka stron (chyba z 10) z podziałem i krótka charakterystyka zagrożeń ale raczej jako luźne rozważania a nie jakaś konkretna analiza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiolinka1988 Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Napewno by sie przydały.Bede musiala jakos zdobyc dostep do tych rozwazań Cała ksiazka jest mi nie potrzebna:P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 17 Września 2010 Share Napisano 17 Września 2010 Ja się chyba na razie wstrzymam z zakupem. Zwłaszcza, że S. McPherson niektóre fragmenty odnośnie dzbaneczników skopiował z PPOTOW 1 i 2. Niestety. http://lhnn.proboards.com/index.cgi?board=...amp;thread=3738 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi