Marrom Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Już jest dostępne nowe wydawnictwo autorstwa S. McPhersona "Carnivorous Plants and their Habitats Volume 1 & 2". Krótki opis wydawnictwa znajduje się TUTAJ. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 W związku z tym, iż planowana jest nowa pozycja "The New Nepenthes" przez S. McPhersona, chciałbym się dowiedzieć, czy "Carnivorous Plants and their Habitats Volume 1 & 2" zawiera ciekawe, przydatne uwagi co do hodowli roślin owadożernych, czy to głownie tylko morfologiczne opisy gatunków? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 10 Października 2011 Autor Share Napisano 10 Października 2011 Pozycja "Carnivorous Plants and their Habitats Volume 1 & 2" nie zawiera żadnych opisów na temat hodowli. Wyłącznie opisy niektórych gatunków oraz szeroko środowiska ich występowania. Jeśli chodzi o pozycję "The New Nepenthes" zacytuję maila z newslettera S. McPhersona: Another new title, The New Nepenthes is nearly complete and we are aiming to release it before Christmas. This title includes seven brand new Nepenthes species (two from Borneo, three from Sulawesi, and two from the Philippines), and eight recently described Nepenthes published since the release of Pitcher Plants of the Old World, and many reports and accounts of new observations of other Nepenthes including rare and little known taxa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Pozycja "Carnivorous Plants and their Habitats Volume 1 & 2" nie zawiera żadnych opisów na temat hodowli. Wyłącznie opisy niektórych gatunków oraz szeroko środowiska ich występowania. Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem - czy opis środowiska występowania poszczególnych gatunków jest lakoniczny czy też pomocny w uprawie (ilość światła, temperatury, podłoże itp.?). Męczę Cię, bo jedna przesyłka większej ilości książek wyjdzie taniej niż kilka osobnych przesyłek, ale nie wiem czy jest sens zawracać sobie głowę tylko dla ładnych obrazków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 10 Października 2011 Autor Share Napisano 10 Października 2011 W sumie to ciężko mi powiedzieć coś konkretnego. Od "dechy do dechy" nie studiowałem książki, jedynie rozdziały lub fragmenty które w danym momencie mnie szczególnie interesowały. Z pewnością da się coś z tego wyłuskać szczególnie z opisów poszczególnych środowisk życia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 10 Października 2011 Autor Share Napisano 10 Października 2011 Jeszcze jedno - wcześniej przeoczyłem: jedna przesyłka większej ilości książek wyjdzie taniej niż kilka osobnych przesyłek Niestety nie. 8 funtów płacimy za każdą z książek niezależnie jak zostaną wysłane (razem czy też osobno, chyba, że się coś zmieniło ale wątpię). Koszty przesyłki są kalkulowane po wpisaniu danych osobowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi