Skocz do zawartości

Rosiczki Borów Tucholskich

Rekomendowane odpowiedzi

Topik co prawda dość stary, ale fotki naprawdę świetne. Mam nadzieję, że dzisiaj to wszystko wyglada tak samo.

Ciekawe, czy rosiczki występują gdzieś w mojej okolicy - musiałbym pomyszkować troszkę "tu i tam". Tym bardziej, że lubię na rybki chodzić.

PS.: Dinozaury z fotek to 2x jaszczurka żyworodna i 1x zwinka.

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam taką nadzieję. Jestem raczej spokojny. Rezerwaty z których pochodzą fotki znajdują się na terenie Parku Narodowego, więc marketu tam nie wybudowano. Ludzie też nie zadepczą bo trudno tam w ogóle dojść (zero oznakowania, a natura dobrze zasłoniła swoje skarby - trzeba się trochę poprzedzierać). Zanieczyszczenie środowiska to chyba jedyne zagrożenie dla tych roślin w tamtym miejscu, ale tutaj też nie jest najgorzej bo Bory Tucholskie to największy kompleks leśny w kraju. Poza tym gleby raczej słabe (piaszczyste), więc rolnictwo niezbyt rozwinięte, a co za tym idzie w wodach gruntowych jest stosunkowo mało chemii, którą rolnicy traktują pola. W okolicach Piły są stanowiska rosiczek. Stosunkowo niedaleko masz również do jedynego stanowiska Pinguicula vulgaris ssp. bicolor w północnej części kraju, ale niełatwo go tam znaleźć, albo nie miałem szczęścia. Szukałem kilka godzin bez skutku.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.