gutek Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Witam serdecznie. Mam nadzieje, że poratujecie kolegę terrarystę w potrzebie gdyż zjawiam się tutaj z dwoma problemami. 1. System zraszania. No cóż, posiadam popularny system zraszania oparty na gardenowskim systemie micro drip oraz pompce typu ULKA. Jednak nie śmiga mi to jak bym chciał. Kiedy podłączy się 1 dyszę to ciśnienie jest super i daje piękną mgiełkę. Sprawa komplikuje się kiedy podłącze 3 albo nawet i 2 dysze. Piękna mgiełka zamienia się w krople, które mnie nie zadowalają. Raczej nie muszę dodawać, że przy 5 dyszach (bo właśnie tyle chciałbym ich mieć w terrarium) woda leci praktycznie ciurkiem. Po sprawdzeniu szczelności całej instalacji doszedłem do wniosku, że problem leży w pompie. Nowa ULKA niestety nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia. I tutaj kieruję moją prośbę do Was. Jaka pompka da rade wytworzyć ciśnienie dla 5 dyszy oraz można było ja podpiąć pod wężyk z zestawu micro drip. Nie będę ukrywał, że interesowała by mnie możliwie jak najmniejsza cena takiego urządzenia. Gdyby się udało znaleźć coś do 100zł byłoby super. Ewentualnie do 150zł. Słyszałem,że do tego celu nadają się pompy z systemów RO. Jednak gdyby ktoś mógł mi wskazać jaka konkretnie pompka się nada byłbym bardzo wdzięczny. Dla zobrazowania tego o co mi chodzi dodaje filmik na którym koleś używa gardenowskigo zestawu i śmiga mu pięknie. FILM 2. Zamgławianie. Tutaj też mam nie lada problem. Głównie z racji na objętość i wysokość tego terrarium. Terrarium ma wymiary 180/100/200 i jest przeznaczone dla legwana zielonego. Zakładając, że w trudzie i bólu uda mi się zbudować dobrze działający system zraszania, zamgławianie chciałbym potraktować jako dodatek i uzupełnienie do tego. Od razu odrzuciłem wszelakie foggery. Zacząłem szukać czegoś wśród domowych nawilżaczy powietrza. Znalazłem coś TAKIEGO. O dziwno podobnego urządzenia ( o ile nie tego samego) używał sativ w TYM wątku i pięknie zamgławiało mu to pomieszczenie. Co prawda moje terrarium jest mniejsze, lecz w moim przypadku nie może być mowy o żadnych wentylatorach. Jest zrobiona odpowiednia wentylacja i to wystarcza do krążenia powietrza, a obawiam się, że bez nadmuchu zimna mgiełka będzie osadzła się na dnie terrarium i efekt wyjdzie podobny jak przy pracy foggera. Czy w ogóle zamglenie tak dużego i wysokiego obiektu jest możliwe? Czekam na Wasze propozycje, uwagi,pomysły. Serdecznie pozdrawiam, gutek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Sorki za poślizg z odpowiedzią na Twoje pytania. Nasuwa mi się pewna rzecz na myśl. Masz złą redukcję lub stosujesz za cienkie i za długie przewody. Jeżeli w miejscu włączenia wężyka tłoczącego jest redukcją inna, niż montowana na przewodzie (przewód w środku, a nie na zewnątrz) to powinno śmigać przy 3, a nawet 4 dyszach. Redukcja, na która nasuwa się wężyk jest nie za dobra. Skutecznie dławi ciśnienie, które generuje pompka i efekt jest jak u Ciebie. Zmniejszenie przekroju działa jak kryza -dławi strumień wody. Możliwe jest też, że masz pompkę nieprzeznaczona do tłoczenia wody, tylko innych mediów. Ulka ma wile pomp tłokowych, które wyglądają tak samo, a nie nadają się do systemu zraszania. Możliwe jest również, że w środku jest coś nie tak. Rozkręć pompkę i sprawdź wszystkie sprężyny. Nie ma tam zbyt wiele elementów, więc spokojnie sobie poradzisz -nic nie zepsujesz o ile złożysz ją tak samo. Jeśli sobie nie poradzisz, to napisz. Wyślę fotki jak poskładać z powrotem. Musisz wiedzieć, że wielkość kropel jest ściśle związana z wilgotnością powietrza i prawdziwe zamgławianie bardzo ciężko osiągnąć w niewielkich na pozór kompozycjach. Im większa wilgotność, tym para wodna szybciej się łączy z kroplami z dysz i powstaje strumień wody, a nie mgła. Oryginalny system zraszający, na którym ja się wzorowałem "dostępny" jest tutaj: http://www.vivaria.nl/vivaria/?get=product...matecontrol.xsl Tak naprawdę, ilekroć się z Nimi kontaktowałem, tyle razy otrzymywałem jakieś nierzeczowe odpowiedzi. Tam są dysze z filmiku, który zacytowałeś w swojej wypowiedzi. Dysze Gardena maja tą wadę, że wymagają dużego ciśnienia, żeby działały poprawnie (tworzyły względnie drobne krople). Im więcej dysz, tym mniejsze ciśnienie ma do dyspozycji każda z nich. W połączeniu ze złą redukcją, już dla jednej dyszy ciśnienie może być za małe. Jedyne co na ten czas mogę Ci polecić, to wymień redukcję na inna i sprawdź pompkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutek Napisano 19 Września 2010 Autor Share Napisano 19 Września 2010 Redukcję mam z tego co piszesz dobrą. W nią wchodzi wężyk i jest trzymany w środku przez takie ząbki, a nie jest nakładany na redukcję. Z pompką też wydaję się być wszystko ok. Może rzeczywiście kupiłem nie taką pompkę jaką trzeba. Jak to określiłeś do tłoczenia innych mediów. Jednak chyba będę się starał wymienić pompkę. Dlatego chciałbym abyś doradził mi dobrą mocną pompkę z systemów RO, którą można podłączyć pod system micro drip. Najlepiej gdyby wyjście pasowało do wężyków z micro drip lub było takie samo jak w pompce ULKA. Najlepiej gdybym dostał konkretne nazwy. Co do zamgławiania to myślałem, że jednak coś mi pomożecie. Oczywiście pamiętam, że im większa wilgotność tym trudniej o efekt mgiełki. Jednak mi chodzi o to, czy tak duży obiekt da się zamglić przy użyciu dostępnych przeciętnemu zjadaczowi chleba urządzeń. Widzę tutaj wiele projektów dużych pomieszczeń hodowlanych i za każdym razem słyszę o zamgławianiu. Dlatego byłbym wdzięczny gdyby ktoś posiadający sprawny system zamgławiający w dużym pomieszczeniu pochwalił się swoim patentem. Pożyjemy zobaczymy. Dzięki za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 A może Lucky Reptile Super Rain? Ma dysze zraszające i zamgławiające. Nie wiem tylko, czy jest dostępny w Polsce, ale poza naszymi granicami wszyscy sobie go chwalą. Tu link do producenta: http://www.luckyreptile.com/products/145/e...5/products.html Twoje vivarium jest większe niż vivarium dla którego nadają się systemy oparte o pompki ciśnieniowe, a mniejsze niż np. nieduża szklarnia i zabawa w pompy do oczek wodnych. Dlatego ciężko coś doradzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutek Napisano 21 Września 2010 Autor Share Napisano 21 Września 2010 Co do Lucky Reptile Super Rain to jest to droga zabawka i już chyba bym zainwestował w produkty Mistking. Jednak mi zależy raczej na wymianie samej pompy. No, ale jak się nic nie znajdzie to coś będę kombinował samemu. W najgorszym wypadku zostanę przy tym przy czym jestem obecnie. Pokombinuje też coś z tymi nawilżaczami powietrza. Nie wiem jak to wyjdzie. Gdyby ktoś miał jakiś pomysł to chętnie poczytam. Za dotychczasowe odpowiedzi bardzo dziękuję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 21 Września 2010 Share Napisano 21 Września 2010 (edytowane) Na pompkach się nie znam, natomiast z racji, że mówimy o nisko budżetowym rozwiązaniu, chyba najlepiej będzie zrobić zamgławianie za pomocą wydajnego nawilżacza powietrza, do którego można podpiąć rurę i ją rozdzielić na kilka wchodzących do terra. Co do konkretnego nawilżacza, to albo utwórz osobny wątek, albo popytaj np. divastiona czy takiego sativa jak się u nich to spisuje. Ostatnio tutaj polecano model MPM KHC 6315 S. Co urządzenie to opinia, to nie są w sumie (chyba, ew. mnie ktoś wyprowadź z błędu) aż tak rozbieżne jakościowo urządzenia... Co do dysz, pisałem ci kiedyś, polecam z racji niskiego budżetu do takich pompek dysze kwazara do opryskiwaczy ciśnieniowych zamiast gardeny. Tak samo wchodzą na wężyk 6mm, ponadto nieporównywalnie lepiej działają i lepiej rozpylają. Ba, powstaje efekt parę sekund unoszącej się mgiełki, bo krople są naprawdę drobne. http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...=11560&st=0 Mój przedostatni post- Tak, nie widać wody, ale nie dlatego, że zdjęcie kiepskie, tylko naprawdę drobno rozpyla i kiepsko to uchwycić. Edytowane 21 Września 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Września 2010 Share Napisano 21 Września 2010 Zamgławiacz nie jest wcale tanszym rozwiazaniem 70zł. Mi prawdopodobnie zostana dysze 4*5,5l kilka 2-5 max i cena jest bardzo niska jak by policzyc za dysze to mniej niz kwazar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutek Napisano 22 Września 2010 Autor Share Napisano 22 Września 2010 @ErysFR Pamiętam, że polecałeś mi kwazara. Sęk w tym, że ja mam wężyk 4,6mm. Jednak jest to średnic zewnętrzna. Wewnętrzna może i być 6mm. Zobaczę jak to wygląda. Jakbyś tutaj albo na PW wysłał mi linka do dokładnie tych dysz które masz Ty. Co do zamgławiania to wiem, jakby to miało działać. Mam kilka pomysłów jak tę mgiełkę rozprowadzić w miarę równomiernie po terrarium. Zobaczymy jak to wyjdzie. Odłożę trochę kasy i zakupię to co uznam za słuszne. Oczywiście dalej czekam na Wasze propozycje, odczucia, relacje itp. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam. gutek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 (edytowane) aaa to może średnica tych przewodów może być problemem z gardeną? 4,6mm to trochę za mało średnicy zewnętrznej by się wytworzyło odpowiednie ciśnienie do takiego systemu... Ja wcześniej też miałem wężyk 6mm ale o średnicy wew. 3,5mm i była totalna klapa... jak wężyk to najlepiej od urządzeń tłoczących powietrze pod ciśnieniem, kompresory, unity stomatologiczne itp... do dostania w każdym sklepie z automatyką Są minimalnie grube, gdzieś pół milimetra.... 5zł za metr ps. chyba pomyliłeś zew z wew śr, literówka Edytowane 22 Września 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutek Napisano 23 Września 2010 Autor Share Napisano 23 Września 2010 Co do średnic to owszem się walnąłem. Wewnętrzna 4,6mm. No a co do tego, że średnica może być za małą to się w sumie dziwie, bo wszędzie mi pisano, że 6mm to za duża średnica i że w tych wężykach będzie za małe ciśnienie, aby dysze działały poprawnie. Więc sam już nie wiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Mniejsza srednica = mniejszy przeplyw wody ale pod wyzszym cisnieniem. wieksza srednica = wiekszy przeplyw wody mniejsze cisnienie. W przypadku dobrej pompki mozna dac wieksze przewody przy slabszych pompach lepiej trzymac sie cienszych przewodow. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutek Napisano 23 Września 2010 Autor Share Napisano 23 Września 2010 No właśnie. Dlatego zdecydowałem się na 4,6mm. Ale jak widać moja pompka i z tym sobie nie radzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Muszę się z Tobą nie zgodzić marklew. Mniejsza średnica wcale nie oznacza większego ciśnienia, a jedynie większą prędkość przepływu wody. Ciśnienie jest właśnie mniejsze, ponieważ straty ciśnienia w przewodzie są większe z powodu większej prędkości. Analogicznie, z większą średnicą spada prędkość przepływu wody i są mniejsze straty ciśnienia (starty miejscowe i na długości) zatem w dyszach jest większe ciśnienie. Im większa prędkość przepływu wody, tym większe starty ciśnienia w przewodzie i mniejsze ciśnienie na końcu -w dyszach (ciśnienie pompki jest dławione z powodu strat ciśnienia liniowych i miejscowych). Wiem, że dla laika brzmi to trochę pokrętnie ale musicie mi uwierzyć na słowo, że tak jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutek Napisano 25 Września 2010 Autor Share Napisano 25 Września 2010 (edytowane) No dobra. Zdaje się na Twoją większą wiedzę Bartku. W takim razie nie zostaje mi nic innego jak wymiana pompki na taką, która wytwarza większe ciśnienie. Szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie teraz zmieniać wszystkich przewodów, rozgałęzień dysz oraz redukcji. A przy zmianie pompki będę musiał zmienić jedynie sama pompkę no i ew. redukcję do niej. Wiec gdybyście coś dobrego polecili było super. Pozdrawiam. Edytowane 29 Września 2010 przez gutek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutek Napisano 29 Września 2010 Autor Share Napisano 29 Września 2010 Tak szukałem i szukałem tych pompek i natknąłem się 2 ciekawe oferty. Oferta 1 Oferta 2 ( taka czarna pompka za 125 zł o ciśnieniu 4,5 bara) I tutaj mam pytania. Czy pompka z oferty nr 1 rzeczywiście tłoczy wodę pod ciśnieniem 15 bar, czy jest w tym jakiś haczyk? I czy do tej pompki pasowałaby redukcja montowana w innych pompkach ULKA? Ogólnie czy Waszym zdaniem któraś z tych pomp się nada czy obie to szmelc, a jeśli obie są do niczego to po raz kolejny spytam się, jakie byście mi polecili? Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi