Skocz do zawartości

kwitnienie dzbaneczników w naturze

eutr

Rekomendowane odpowiedzi

ano że przez cały rok maja warunki do kwitnienia to wiadomo,

ciekawi mnie raczej czy w naturze kwitną spontanicznie tak jak im się zachce każdy inaczej czy może występuje jakaś synchronizacja,

bo z obserwacji większości osób mających kwitnącego dzbanka wynika ze kwitnienie mogło być wywołane "stresem" i ja pytam czy w naturze występuje takie coś że w danym regionie dzbanki przez jakiś czas nie kwitły(bądź nilicznie) a w wyniku zmian pogody dochodzi do kwitnienia wielu roślin w niedługim czasie,

czy wiadomo komuś cokolwiek na ten temat

Odnośnik do odpowiedzi

A co ja wyżej napisałem?

Odpowiedziałem na Twoje pytanie. Kwitną spontanicznie. Nie znalazłem nigdzie informacji, że w naturze kwitną pod wpływem stresu albo jakiegokolwiek innego czynnika. Choć nie wyklucza to takiej możliwości. Skoro w Polsce kwitną najczęściej w nie idealnych warunkach, to w naturze mogą robić to samo. Co natomiast w sytuacji, gdy mają ciągle odpowiadające im warunki? No też pewnie kwitną, bo tak to by nie kwitły w ogóle albo bardzo rzadko. Raczej nikt nie siedzi i nie obserwuje ich tak dokładnie. Raz na jakiś czas ktoś zrobi wyprawę, pojedzie, pobędzie dzień czy dwa i wraca. Ciężko w takich przypadkach stwierdzić co wywołuje kwitnienie. Jedno jest pewne - kwitnienie bardzo osłabia roślinę, więc musi być ona wystarczająco duża, żeby to kwitnienie przeżyć.

Odnośnik do odpowiedzi

Być może pora sucha np. może powodować kwitnienie ale na razie dopiero od niedawna są te dzbaneczniki poznane więc i ja się nie natknąłem na to czy kwitną tylko w porze suchej czy podczas mokrej :) z dzbanecznikami i kwitnieniem jest jedna wielka niewiadoma. Po prostu trzeba przyjąć że kwitną spontanicznie i tyle ;) jak chcesz spróbować czy zakwitnie to odetnij główny korzeń :) i zobaczymy czy zakwitnie :D

Odnośnik do odpowiedzi

eutr - ciężko powiedzieć czy mają inaczej, na pewno przystosowały się do tego, że muszą przetrwać porę suchą i dzięki temu potrafią wytwarzać coś na kształt bulwy. Może kwitnienie jest również u nich przez coś wywoływane. Ale jak napisał maklerw to są niedawno odkryte gatunki, co do niektórych to znaleziono tylko np. kwiaty męskie, a żeńskich nie, więc pewnie dopiero za jakiś czas będzie dostępnych więcej informacji na ich temat.

Odnośnik do odpowiedzi

cóż chyba teraz więcej się o tym nie dowiem, może temat będzie bardziej na czasie za kilka lat,

jak nasza ekspedycja pojedzie na Roraimę to dobrze by było żeby kogoś tam zostawili(porzucili) na rok lub dwa coby robił obserwacje i notatki

pozdrawiam

temat do zamknięcia (na razie)

Edytowane przez eutr
Odnośnik do odpowiedzi

cóż chyba teraz więcej się o tym nie dowiem, może temat będzie bardziej na czasie za kilka lat,

jak nasza ekspedycja pojedzie na Roraimę to dobrze by było żeby kogoś tam zostawili(porzucili) na rok lub dwa coby robił obserwacje i notatki

pozdrawiam

temat do zamknięcia (na razie)

Tam nie będzie dzbanków ;(

Temat zamykam

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

A ja ponownie otwieram :)

Znalazłem opinię o kwitnieniu w temacie nawożenia dzbaneczników:

"Fertilizing nepenthes works best as a soluble flush of nutrients. A water soluble nutrient source is significant to initiate root absorption in nepenthes. Water flushing via rain storms, flooding on the ground surface and even rushing water over and through rocks creates the highest dissolved nutrients available. Nepenthes will be the first to get them not because they come from nutrient poor media but rather they are advanced and have adapted their roots for nutrient absorption by way of dissolved particles in a water source. The nepenthes growth and development is almost entirely based on this water of life adaption. The other periods of the year when it is dry or fewer water flooding experience is where nepenthes must rely on prey capture to sustain it's nutrients between the long periods of flooding. This is why nepenthes flowers and fruits at best during this rainy period and that seed development and release is timed around the seed dispersal and that capture nutrients is merely just to winter out the lack of adequate nutrients usually obtainable through water flooding periods."

Nie wiem czy to prawda, ale powyżej jest napisane, że w naturze dzbaneczniki najlepiej kwitną w porze deszczowej.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.