BartekSz Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam. Według każdej innej szkoły mamy inną propozycje jakiego podłoża użyć do rozmnażania tłustoszy. Niektórzy polecają torf, inni czysty perlit, inni jeszcze inne mieszanki. Chce rozmnożyć mojego tłustosza, może się uda, może nie, więc nic zaszkodzi, aby zrobić mały eksperyment. Może kogoś zainteresuje. W takim razie dzisiaj spróbowałem rozmnożyć mojego Wesera w 3 różnych podłożach, mianowicie w: -czystym torfie -mieszance 1/2 torfu, 1/4 piasku, 1/4 perlitu -żywym torfowcu Chce i spróbuje jeszcze z innymi mieszankami i podłożami, ale niestety na chwilę obecną roślinka jest już goła, i nie ma żadnych liści, które nadawały by się do testu. Nowe rozwiną się (jak pogoda dopisze) do końca września. Liście wybierałem jak najbardziej zbliżone do siebie wielkością, stanem zdrowia oraz wybarwieniem (ma to jakieś znaczenie?). Wszystkie liście są zdrowe, jędrne( ) i w idealnym stanie. Wetknięte do doniczek z podłożem zostały dzisiaj, tj. 29.08.2010. Stoją w terrarium, gdzie wilgotność w najgorszym momencie oscyluje w granicy 80-85%. Oto pierwsze zdjęcie pierwszej partii z dnia 29.08.2010: Oto drugie zdjęcie pierwszej partii z dnia 06.09.2010: Oto trzecie zdjęcie pierwszej partii z dnia 12.09.2010: Oto czwarte zdjęcie pierwszej partii z dnia 26.09.2010: Oto piąte zdjęcie pierwszej partii z dnia 03.10.2010: Oto szóste zdjęcie pierwszej partii z dnia 03.11.2010: Pozdrawiam, Bartek. Edytowane 3 Listopada 2010 przez BartekSz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Możesz jeszcze spróbować zupełnie bez podłoża. Też działa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielony Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 A niektórzy polecają też sam wermikulit. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Ja już rozmnażałem w ten sposób tłustosze w samym torfie, w mchu sphagnum (żywym i martwym), torfie z perlitem, torfie z mchem, w terrarium, na parapecie, w cieniu, w słońcu i pod świetlówkami - zawsze się udawało, młode roślinki pojawiały się zawsze w podobnym czasie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Biezesz tłustosza obrywasz kilka liści kładziesz je na torfie czekasz z 2 tygodnie i masz tlustosze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 30 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Biezesz tłustosza obrywasz kilka liści kładziesz je na torfie czekasz z 2 tygodnie i masz tlustosze Nie wiem odnośnie czego to, bo wiem jak się rozmnaża tłustosze z liści tylko jestem ciekaw na jakim podłożu zachowają się najlepiej. Człowiek, dzięki za zepsucie zabawy. I tak nie przestanę próbować ( ; Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Człowiek, dzięki za zepsucie zabawy. I tak nie przestanę próbować ( ; Nie ma za co Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 30 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Nie ma za co Żartowałem oczywiście Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Nic straconego. Nawet jeśli na każdym podłożu wyrosną w tym samym czasie, możesz porównywać inne rzeczy. Np. które podłoże zbyt szybko wysycha i trzeba je ciągle pilnować, albo które wygodniejsze (po co robić mieszankę jak na czystym torfie tak samo dobrze wyrasta?). PS polecam jeszcze sprawdzić watę nasączoną wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal94 Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) Ja rozmnażam na samym perlicie. W dużej wilgotności i w cieniu. Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez Michal94 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 6 Września 2010 Autor Share Napisano 6 Września 2010 (edytowane) Nowe zdjęcie. Nie widać jakiejś dużej różnicy. Małych tłustoszy, ani widu, ani słychu. Liście przy krawędziach wyglądają na bardziej wiotkie i przezroczyste. Pozdrawiam, BartekSz. Edytowane 6 Września 2010 przez BartekSz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 12 Września 2010 Autor Share Napisano 12 Września 2010 Nowe zdjęcie. Widać, że coś się dzieje z liśćmi, ale nie mam pojęcia co. Na wszystkich oprócz jednego w mieszance torfu z perlitem i piaskiem pojawiły się czarne niewielkie punkty (kropki). Wygląda to trochę jak blizny na twarzy pozostawione przez trądzik. Miał ktoś coś podobnego? Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 21 Września 2010 Autor Share Napisano 21 Września 2010 Tych liści już dawno powinno nie być, a żyją w terrarium i mają się dobrze. Wtf? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 Tych liści już dawno powinno nie być, a żyją w terrarium i mają się dobrze. Wtf? Kto Ci powiedział, że nie powinno ich być? Ja jak rozmnażałem to jeden liść sam ze 2 miesiące żył podczas, gdy inne już wytworzyły po 1-3 rośliny. Po za tym liść pada po jakimś czasie, jak małe roślinki są już sporych rozmiarów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 26 Września 2010 Autor Share Napisano 26 Września 2010 (edytowane) W ciągu kilku ostatnich dni (3-4) pojawiły się młode rośliny w doniczce z torfowcem. W innych jeszcze na razie nic nie widać. Miejmy nadzieje, że nie maja zbyt ubitego podłoża i też coś tam się rozmnoży. Pozdrawiam. Edytowane 26 Września 2010 przez BartekSz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi