Skocz do zawartości

Rozmnażanie tłustoszy z liści

BartekSz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Według każdej innej szkoły mamy inną propozycje jakiego podłoża użyć do rozmnażania tłustoszy. Niektórzy polecają torf, inni czysty perlit, inni jeszcze inne mieszanki.

Chce rozmnożyć mojego tłustosza, może się uda, może nie, więc nic zaszkodzi, aby zrobić mały eksperyment. Może kogoś zainteresuje.

W takim razie dzisiaj spróbowałem rozmnożyć mojego Wesera w 3 różnych podłożach, mianowicie w:

-czystym torfie

-mieszance 1/2 torfu, 1/4 piasku, 1/4 perlitu

-żywym torfowcu

Chce i spróbuje jeszcze z innymi mieszankami i podłożami, ale niestety na chwilę obecną roślinka jest już goła, i nie ma żadnych liści, które nadawały by się do testu. Nowe rozwiną się (jak pogoda dopisze) do końca września.

Liście wybierałem jak najbardziej zbliżone do siebie wielkością, stanem zdrowia oraz wybarwieniem (ma to jakieś znaczenie?).

Wszystkie liście są zdrowe, jędrne( :rotfl: ) i w idealnym stanie. Wetknięte do doniczek z podłożem zostały dzisiaj, tj. 29.08.2010. Stoją w terrarium, gdzie wilgotność w najgorszym momencie oscyluje w granicy 80-85%.

Oto pierwsze zdjęcie pierwszej partii z dnia 29.08.2010:

post-4946-1283116461_thumb.jpg

Oto drugie zdjęcie pierwszej partii z dnia 06.09.2010:

post-4946-1283781296_thumb.jpg

Oto trzecie zdjęcie pierwszej partii z dnia 12.09.2010:

post-4946-1284300771_thumb.jpg

Oto czwarte zdjęcie pierwszej partii z dnia 26.09.2010:

post-4946-1285485270_thumb.jpg

Oto piąte zdjęcie pierwszej partii z dnia 03.10.2010:

post-4946-1286103208_thumb.jpg

Oto szóste zdjęcie pierwszej partii z dnia 03.11.2010:

post-4946-1288798273_thumb.jpg

Pozdrawiam,

Bartek.

Edytowane przez BartekSz
Odnośnik do odpowiedzi

Ja już rozmnażałem w ten sposób tłustosze w samym torfie, w mchu sphagnum (żywym i martwym), torfie z perlitem, torfie z mchem, w terrarium, na parapecie, w cieniu, w słońcu i pod świetlówkami - zawsze się udawało, młode roślinki pojawiały się zawsze w podobnym czasie okej.

Odnośnik do odpowiedzi

Biezesz tłustosza obrywasz kilka liści kładziesz je na torfie czekasz z 2 tygodnie i masz tlustosze :)

Nie wiem odnośnie czego to, bo wiem jak się rozmnaża tłustosze z liści tylko jestem ciekaw na jakim podłożu zachowają się najlepiej.

Człowiek, dzięki za zepsucie zabawy. <_< I tak nie przestanę próbować ( ;

Odnośnik do odpowiedzi

Nic straconego. Nawet jeśli na każdym podłożu wyrosną w tym samym czasie, możesz porównywać inne rzeczy. Np. które podłoże zbyt szybko wysycha i trzeba je ciągle pilnować, albo które wygodniejsze (po co robić mieszankę jak na czystym torfie tak samo dobrze wyrasta?).

PS polecam jeszcze sprawdzić watę nasączoną wodą. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe zdjęcie. Nie widać jakiejś dużej różnicy. Małych tłustoszy, ani widu, ani słychu. Liście przy krawędziach wyglądają na bardziej wiotkie i przezroczyste.

Pozdrawiam,

BartekSz.

Edytowane przez BartekSz
Odnośnik do odpowiedzi

Nowe zdjęcie. Widać, że coś się dzieje z liśćmi, ale nie mam pojęcia co. Na wszystkich oprócz jednego w mieszance torfu z perlitem i piaskiem pojawiły się czarne niewielkie punkty (kropki). Wygląda to trochę jak blizny na twarzy pozostawione przez trądzik. Miał ktoś coś podobnego?

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Tych liści już dawno powinno nie być, a żyją w terrarium i mają się dobrze.

Wtf?

Kto Ci powiedział, że nie powinno ich być? Ja jak rozmnażałem to jeden liść sam ze 2 miesiące żył podczas, gdy inne już wytworzyły po 1-3 rośliny. Po za tym liść pada po jakimś czasie, jak małe roślinki są już sporych rozmiarów.

Odnośnik do odpowiedzi

W ciągu kilku ostatnich dni (3-4) pojawiły się młode rośliny w doniczce z torfowcem. W innych jeszcze na razie nic nie widać. Miejmy nadzieje, że nie maja zbyt ubitego podłoża i też coś tam się rozmnoży.

Pozdrawiam.

Edytowane przez BartekSz
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.