Skocz do zawartości

Zraszanie

ozii

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko mam pytanko :) konkretnie:

Jeszcze nie kupilem ale mam zamiar kupic sobie dzbanecznika i tu pojawia sie moje pytanie czy musimy go zraszac woda destylowana czy zwykla kranowa wystarczy? :)

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbaneczników nie należy zraszać! Bo to tylko chwilowe zwiększenie wilgotności. Dzbanecznik rozszerza aparaty szparkowe, a po chwili jest już sucho. Efekt jest taki, że roślina więcej traci wody niż zyskuje.

Chyba, że trzymasz go w terrarium, wtedy ok.

Jeśli będziesz zraszać lub polewać wodą z kranu, może Ci zostać kamień na roślinach. Zresztą palcnij gdzieś kroplę kranówki i pozwol jej wyschnąć, pozostawi po sobie kamień (chyba, że jest miękka, ale to w Polsce rzadkość).

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

podsumowywujac 2 ostatnie wypowiedzi:

zraszanie destylowana woda, letnie, nie za wysoka temp powietrza i bez slonca - aby szybko nie parowalo

np podlewa sie roslinki wieczorem aby zdazyly sie napic zanim woda wyparuje (np ogrodek) ze spryskiwaniem pewnie podobnie jest :)

Odnośnik do odpowiedzi

Mojego mam od 4 marca i stoi w akwarium pod swietlowkami 2x18W, stoi w podstawce z keramzytem a podstawka stoi caly czas w wodzie wiec nastepuje parowanie i z wody i z keramzytu, oprocz tego zraszam go i nic :cry:
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.