EmeX Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 (edytowane) Witam. Mam problem i nie tylko ja. Również moje muchołówki ponieważ zmieniają kolory (żółty, szary, czarny to już odcinam), takie jakby na liściach wypalenia, czy coś "czarne plamy", więdną i marszczą się liście. Inne są proste tylko jeden z nich nowego liścia, jest taki zmarszczony. Co zrobić?? Ziemi nie wymieniałem od kupna a mam roślinki od lipca. Pamiętam ze za dużo wody było w doniczkach ponieważ z tydzień temu padał deszcz na nie. Może być to przyczyną? Edytowane 3 Września 2010 przez EmeX Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 (edytowane) Zwróć uwagę jaką wodą je podlewasz (najlepsza destylowana) Najlepiej wklej tu foto by można coś więcej powiedzieć. Edytowane 4 Września 2010 przez sknerus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Fotki daj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EmeX Napisano 5 Września 2010 Autor Share Napisano 5 Września 2010 Dzisiaj jak przyjadę to wrzucę, ale przesadziłem ziemie, bo mówili mi że była spleśniała czy coś. Podlewam wodą przegotowaną, ale zmienię na destylke. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Nie przesadzaj z ilością wody. Przesadź ją w torf sphagnum o ph 3,5-4,5 (możesz zmieszać z grubym piaskiem lub perlitem) 3:1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EmeX Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 (edytowane) więc przesadziłem, wszystko wyglądało dobrze do dna dzisiejszego, gdy wstałem z łóżka rano, zobaczyłem gdyż jedna z roślin ma owiędłe liście, jak by mokre. Wszystkie pułapki nie działają, sprawdzałem śrubokrętem. Duża roślina, ma bardziej takie liście twardsze, lecz pułapki wolno się zamykają. Zaczęło z środka wyrastać taki jakby pęd. Podczas przesadzania niechcący naruszyłem i nie ma kwiata (pułapki czy coś). Oto Fotki: To dużą roślina Jeżeli ktoś zna się na tym, jak pomóc, niech pisze. Będę bardzo wdzięczny. Szkoda mi stracić takie fajne roślinki, a to wszystko przez okres deszczów :''( PRzepraszam za jakość zdjęć, złe oświetlenie. Edytowane 10 Września 2010 przez EmeX Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 molestowanie muchołówki śrubokrętem jej nie pomoże:P dam ci taką radę zapewnij jej światło wodę przez podsiąkanie i co najważniejsze święty spokój nie dotykaj nie drażnij pułapek następnie czekaj i albo będzie rosnąc albo zwiędnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi