Skocz do zawartości

Muchołówki

EmeX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem i nie tylko ja. Również moje muchołówki ponieważ zmieniają kolory (żółty, szary, czarny to już odcinam), takie jakby na liściach wypalenia, czy coś "czarne plamy", więdną i marszczą się liście. Inne są proste tylko jeden z nich nowego liścia, jest taki zmarszczony.

Co zrobić??

Ziemi nie wymieniałem od kupna a mam roślinki od lipca.

Pamiętam ze za dużo wody było w doniczkach ponieważ z tydzień temu padał deszcz na nie. Może być to przyczyną?

Edytowane przez EmeX
Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj jak przyjadę to wrzucę, ale przesadziłem ziemie, bo mówili mi że była spleśniała czy coś.

Podlewam wodą przegotowaną, ale zmienię na destylke.

Odnośnik do odpowiedzi

więc przesadziłem, wszystko wyglądało dobrze do dna dzisiejszego, gdy wstałem z łóżka rano, zobaczyłem gdyż jedna z roślin ma owiędłe liście, jak by mokre. Wszystkie pułapki nie działają, sprawdzałem śrubokrętem. Duża roślina, ma bardziej takie liście twardsze, lecz pułapki wolno się zamykają. Zaczęło z środka wyrastać taki jakby pęd. Podczas przesadzania niechcący naruszyłem i nie ma kwiata (pułapki czy coś).

Oto Fotki:

wb0zad4ja68h_t.jpg

To dużą roślina

plnzdbqhc72h_t.jpg

Jeżeli ktoś zna się na tym, jak pomóc, niech pisze. Będę bardzo wdzięczny. Szkoda mi stracić takie fajne roślinki, a to wszystko przez okres deszczów :( :''(

PRzepraszam za jakość zdjęć, złe oświetlenie.

Edytowane przez EmeX
Odnośnik do odpowiedzi

molestowanie muchołówki śrubokrętem jej nie pomoże:P

dam ci taką radę

zapewnij jej światło wodę przez podsiąkanie i co najważniejsze święty spokój nie dotykaj nie drażnij pułapek

następnie czekaj i albo będzie rosnąc albo zwiędnie

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.