sknerus Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Mam dzbanecznika i dla utrzymania odpowiedniej wilgotności kupiłem keramzyt. 1.I teraz chciał bym go wsypać tylko nie wiem gdzie na powierzchnię torfu, na spód doniczki i przysypać torfem, czy też obsypać doniczkę keramzytem w podstawku i polać wodą. 2.Jak grubo należy go nasypać 3.Czy dzbaneczniki podlewamy w podstawek czekamy aż wchłoną wodę i następna dawka (tak jak muchołówki), czy też od góry w doniczkę jak tradycyjne kwiatki; jak często i dużo podlewać 4.Czy w dzbanki trzymane w domu trzeba wlewać wodę destylowaną 5. Podłoże o jakim składzie najlepsze dla dzbaneczników (w ulotce dołączonej do roślinki było torf + perlit 4:1) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 (edytowane) 1. Do podstawki, na której stoi doniczka. 2. I warstwa wystarczy. 3. Do podstawek, by nie robiły się dziury w torfie i by się nie zbijał mocno, by korzenie miały ułatwiony dostęp do tlenu. Mogą stać w wodzie, nie widzę przeciwwskazań. 4. Źle przeczytałem, zrozumiałem, że chodzi o jakość wody. Oczywiście, nie ma potrzeby wlewania, chyba, że są po transporcie, to można dolać, wtedy później uschną. 5. Pełno szkół, zależy od gatunku i wogóle wystarczy szukajka na forum, bo to wszystko było wałkowane miliony razy pozdrawiam Edytowane 4 Września 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Ja wszystkie dzbaneczniki podlewam od góry. Dzbaneczniki nie lubią za dużo wody, a ich korzenie łatwo od tego gniją. W podstawce z keramzytem cały czas utrzymuj wodę (nie musi być destylowana). Do tej podstawki włóż inna doniczkę do góry nogami i na niej podstaw dzbanecznika. Lej wodę na rozetę delikatnym strumieniem to na pewno nic się nie wypłuczę, nie ubije itd. Dzbaneczniki lubią mieć wilgotne podłoże, nie mokre. Zraszać możesz jego liście dużo częściej niż podlewasz. Nie sądze, żebyś miał jakiś wybitny gatunek, który wymaga specjalnych gatunków, ale lepiej napisz co to za roślina. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 1.podstawka pod dzbanecznika powinna być obszerna aby obejmować całą roślinę tzn pod liśćmi dzbankami powinna być woda a w niej keramzyt. 2.keramzyt zalany do połowy ma na celu zwiększenie parowania i tym samym wilgotności. 3. ja osobiście podlewam z góry po łodydze i mi się dziury nie robią i zbijania też nie widzę. 4.nic do dzbanków nie wlewaj opieram się na opiniach przeczytanych jak i na logikę w dzbankach jest płyn trawienny i dzbanek przy odpowiedniej wilgotności sam go wytworzy a dolewanie tam wody jest jakby komuś potrzebującemu krwi przetoczyli wodę 5. co do gleby to każdy pisze inaczej więc jak tam chcesz to nie jest takie ważne dla owadożernych i tak na koniec poczytaj o warunkach w jakich dzbaneczniki rosną spróbuj je im odtworzyć w miarę możliwości i tyle to roślina dużo uwagi nie wymaga Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 (edytowane) Ja wszystkie dzbaneczniki podlewam od góry. Dzbaneczniki nie lubią za dużo wody, a ich korzenie łatwo od tego gniją. Pozdrawiam. Nie zgodzę się. To nie reguła. W naturze na pewno zdarza się, że stoją w wodzie i rosną. Swoją drogą niejeden tutaj trzyma w terra dzbanki tak, że stoją w wodzie i rosną idealnie. (też trzymam cały czas w wodzie) rosną bez komplikacji. Jak jest dobrze dobrana mieszanka podłoża, przepuszczalna dla powietrza, to nie zgniją wg. mnie. Poprawiłem ad 4 Edytowane 4 Września 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 5 Września 2010 Autor Share Napisano 5 Września 2010 Czy ze względu na brak miejsca dzbanecznik może stać na zachodnim parapecie lub przy południowym oknie na szafie w lekkim cieniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Czy ze względu na brak miejsca dzbanecznik może stać na zachodnim parapecie lub przy południowym oknie na szafie w lekkim cieniu dzbanecznik potrzebuje dużo rozproszonego światła więc postaw go tam gdzie będzie miał więcej światła i przez dłuższy okres ale myślę że bez doświetlania się nie obejdzie jeśli chcesz mieć dzbanki cały rok:] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi