Jaras Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 (edytowane) Edytowane 25 Września 2010 przez JarasPMI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 ... może źle robie bo nie bedziesz chcial moje chłodnicy ale nie chce żebyś się wpakował. 1. Układy chłodzenia z 2 obiegami jest mało wydajny zdecydowanie lepiej jest przerobic sama lodowke. Choć ciszej jest z 2 obiegami. 2. Taka lodówka jak podałeś jest do niczego !! Bez sprężarki nie masz co liczyć na rozsądne temperatury. Jak już szukaj małej zamrażarki z agregatem. Lodówka z linak działa na zasadzie wymienika ciepła czy coś tam jest bardzo droga w użytkowaniu. Do tego mało wydajna !! Do tego ma wymiary zwykłej lodówki. Zobacz jak wiele jest elementów a ile przy lodówce z agregatem. 3. nie wiem jakie to ma wymiary ale będzie ci ciężko schłodzić tą lodówką. Chłodzenie z linku jest dla małego palaudarium które można schłodzić nawet ogniwem peltiera !! No dobra już wiel ile to jest 192l u mnie jest 480l 4. izolacja może być styropianem ale może też być takim prominnikiem jak stosuje sie za kalryferty (wyglada to lepiej za szklem niz styropian do tego służy jako dodatkowy odbłyśnik na całej powierzchni ścian. Najlepsze rozwiązanie (moje chłodzenie tak ostatecznie będzie pracowało) agregat od lodówki i chłodnica (zamiast cold plate) + wiatrak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 7 Września 2010 Autor Share Napisano 7 Września 2010 (edytowane) Edytowane 25 Września 2010 przez JarasPMI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 A więc cię zdziwie moje rozwiązanie ma być również proste w demontażu nie wiem czy uda się uzyskać taki efekt ale podobne zastosowania są w klimatyzacjach. Czyli zbrojone węże którymi podłącza się wymiennik ciepła z chłodnicą chłodzącą. Mozna bez problemu znalezc lodowki agregatowe o podobnych wymiarach jak ta ktora podales a jak sie uprzesz to znajdziesz mały zamrażalnik !!! (najlepsza opcja) Dwu obiegowe chłodzenie nie będzie potem trudno przerobić na to co mam zamiar zrobic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 14 Września 2010 Autor Share Napisano 14 Września 2010 (edytowane) Edytowane 25 Września 2010 przez JarasPMI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 Zaczne od najprostrzego : 1. Izolacja przewodów. -> pianka do instalacji grzewczej (takie szare gąbki zakłada się na rury) Co prawda nie ma takiej małej średnicy ale możesz włożyć 2 przewody i zostanie troche miejsca. W razie potrzeby uszczelnić pianką montażową. 2. Izolacja -> nie tylko na przewodach będzie się skraplała woda, również na pompce będzie się skraplała i z nią jest ciężko z izolacją. Ja nie miałem pomysłu jak zrobić by całość była łatwo dostępna. Styropian nie zdaje egzaminu bo nie jesteś w stanie zrobić ładnej w pełni obejmującej formy do pompki i przewodów. Można popróbować smarując całość smarem lub czymś tłustym lub owinąć folią spożywczą pompke włożyć całość do jakiegoś niedużego pudełka i wypełnić pianką montażową (takie coś na co się obecnie motuje okna i drzwi). Mi się to nie udawało dlatego po skonstruowaniu i sprawdzeniu całego obiegu całość "oblepiłem" pianką montażową (z reszta widać http://www.rosliny-owadozerne.pl/System-Ch...nia-t9734.html). 3. Całość zda egzamin. Co do pompki to musisz patrzeć na średnicy wylotów. Ogólnie najlepiej sprawdzają się pompki z WC lub filtrów kubełkowych. Osobiście myśle że lepsze są od WC i to jeszcze z mała wydajnością. Zalety : cicha małe zużycie prądu. 4 !!! pamiętaj żeby zrobić możliwość odpowietrzenia układu w rejonie pompki 5. pomyśl o regulacji obrotów wiatraka, bo normalnej pracy ten powiew jest naprawde spory http://www.rosliny-owadozerne.pl/System-Ch...enia-t9734.html Pewnie o czyms jeszcze zapomnialem ale to moze jeszcze sie przypomne. Jeśli masz w planach więcej niż jeden termostat do załączenia w działaniu to polecam moje rozwiązanie (termostat 4 kanałowy) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 21 Września 2010 Autor Share Napisano 21 Września 2010 (edytowane) Edytowane 25 Września 2010 przez JarasPMI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Września 2010 Share Napisano 21 Września 2010 Z termostatem to pomyśl jednak o elektronice . Co do płynu. Ja korzystałem z koncentratu do chłodnic i bez rozcieńczenia temp. zamarzania to -36 stopni. Po rozcienczeniu uzyskałem chyba -8 stopni. Wkłady od lodówek mają poważną wade zamarzają wiec jeśli temp. będzie niższa niż 0 stopni zaczną pewnie zamrazać i uszkodzą układ. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 21 Września 2010 Autor Share Napisano 21 Września 2010 (edytowane) Edytowane 25 Września 2010 przez JarasPMI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Września 2010 Share Napisano 21 Września 2010 Dziwne bo nawet w malych lodowkach jest wymiennik ciepla ... Chyba ze zamrazarki dzialaja na innych zasadach W elektronicznym maz mozliwosc ustawienia histerezy lub czasu zalaczania. Do tego czesto widzisz jaka jest aktualnie temp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 23 Września 2010 Autor Share Napisano 23 Września 2010 (edytowane) Edytowane 25 Września 2010 przez JarasPMI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Ogólnie pompka powinna zdać egzamin, ale musisz patrzeć na średnice przewodów żeby poźniej nie robić redukcji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 24 Września 2010 Autor Share Napisano 24 Września 2010 (edytowane) Proszę o zamknięcie/usunięcie tematu. Z braku zainteresowania/pomocy (za wyjątkiem Maklerwa), temat przenoszę na elektrodę. Edytowane 25 Września 2010 przez JarasPMI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi