Skocz do zawartości

[wilgotność] pytanie

Kiler_89

Rekomendowane odpowiedzi

czy do wytwarzania dzbanków potrzebna jest wilgotność powietrza w obrębie całej rośliny czy wystarczy podnieść wilgotność w obrębie zalążków??

Wpadłem na pomysł żeby zalążki okryć woreczkami i tymsamym podnieść wilgotność w ich otoczeniu

Odnośnik do odpowiedzi

Wilgotność roślin jest wchłaniana przez aparaty szparkowe, te same aparaty znajdujace sie u spodniej części liścia wydalają nadmiar wody. Jeżeli roślina potrzebuje w warunkach optimum 60% wilgotności powietrza, to potrzebuje go cała, a nie tylko dana poszczegulna część... To tak jak by myc tylko zęby nie myjąc sie cały... jak dla mnie to nie wypali... ale spróbuj, gdyby człowiek nie próbował dalej bylibyśmy na drzewach... tylko uważaj zeby przez przypadek nie zaszkodzić roślinie.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie mozna sprawdzic czy taka wilgotnosc powiecza jaka ma jest dobra odrazu mowie niemam tego higrometra ??

Pewnie, że można sprawdzić :P Jeżeli dzbanecznik puszcza nowe dzbanki, to znaczy, że wilgotność jest ok :P :twisted: :twisted: :mrgreen:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.