tomislav1ster Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Czy jest to N ventricosa x maxima ? Dostałem dzisiaj tą roślinę jednak po porównaniu z zdjęciami w necie to dzbanki jak i rozeta liści nie przypomina mi tej krzyżówki. FOTO 1 FOTO 2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 (edytowane) Mnie to bardziej przypomina Nepenthes x (maxima x (lowii x ventricosa)). Dlaczego? Bo kształt dzbanka jest za mało podobny do dzbanka Ventricosy, a po Twoich zdjęciach ciężko powiedzieć coś więcej. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że rozeta jest bardziej podobna do rozety N.Lowii niż do Ventricosy. Pewnie moje przypuszczenia są błędne, ale możliwe jest że będziemy tutaj mówić o krzyżówce krzyżówki. Pozdrawiam. P.S Zrób lepsze zdjęcia jak roślina trochę ożyje. Dzbanki na 100% nie pasują. Edytowane 9 Września 2010 przez BartekSz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 jak dla mnie to na 100% to nie ta krzyżówka moja ventricosa x maxima całkiem inaczej wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 9 Września 2010 Autor Share Napisano 9 Września 2010 jak dla mnie to na 100% to nie ta krzyżówka moja ventricosa x maxima całkiem inaczej wygląda Tylko, że nie ma czasu na ożycie. Dzbanki przyszły dzisiaj od Morta. Muszę wiedzieć jak najszybciej czy jest to ta krzyżówka czy inna, gdyż w innym przypadku chyba będę reklamował. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Ja na pewno Ci nie powiem, że to jest właśnie tym. Ja typowałbym dalej Nepenthes x (maxima x (lowii x ventricosa)). Jeśli to ta roślina to masz w łapach dużo ciekawszy okaz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 wrzuć jeszcze fote całej rośliny od góry żeby było widać dobrze kształt liści Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Kształt młodych dzbanków nie musi wskazywać jednoznacznie, że to nie ta krzyżówka. Dla mnie zdecydowanie widać kolory maximy rozjaśnione wpadające w kolory ventricosy (ale raczej red niż alby). Przy młodych dzbankach ciężko jest cokolwiek określić a co dopiero krzyżówki. Pomylić rozete z N. lowii może jedynie ktoś kto nie ma tego dzbanka w kolekcji. N. lowii ma jedna z najbardziej charakterystycznych rozet !! Jest wręcz jak z plastiku, liście twarde do tego pokryte woskowiną. Poprostu unikalne. Konia z rzędem temu kto potrafi dokładnie opisać charakterysteke (maxima x (lowii x ventricosa)) i pytanie które rośliny były w krzyżówce płcią żeńską? W krzyżówkach nie ma co się zapędzać z takimi porównaniami. Do tego o ile znam i wiem skąd ma rośliny "Mort" to myśle że nie wciska komuś kitu. Kilka lat temu na pewno był to człowiek który posaidał sporą wiedze i rośliny. Część z was pamięta pewnie jeszcze, że to on jako pierwszy próbował organizować importy z BE a było to dla nas wszystkich sporym wyzwaniem. Co innego, że się nie powiodoło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi