Skocz do zawartości

Catopsis - co jest nie tak?

Wrazik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu na moim Catopsisie pojawiają się plamy na liściach. Każdy nowy liść ma pokryte plamami końce. Co to może być? Stawiam na grzyba, dlatego spryskałem roślinę Topsinem i poobcinałem starsze liście. Jakieś rady?

DSC01476.JPG

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejszyć wilgotność i przenieść catopsis na parapet. W tym przypadku należało by to zrobić stopniowo. Moja stoi kolejny rok na parapecie i ma się całkiem dobrze. Być może zbyt częste zraszanie rośliny i zastane powietrze jest temu winne. Czy to grzyb ciężko jednoznacznie odpowiedzieć ale oprysk nie zaszkodzi.

Na flytrap jest mowa o wysokiej wilgotności jednak twój przypadek pokazuje, że nie koniecznie są to najszczęśliwsze sztuczne warunki uprawy catopsis.

Odnośnik do odpowiedzi

Roślina stoi w terrarium razem z dzbankami, gdzie jest automatyczne nawilżanie i niezbyt duży przepływ powietrza (tylko jeden wentylator 9x9 cm). Dziwi mnie tylko to, że mam już ją chyba 2 czy 3 rok, a plamy pokazały się dopiero jakiś czas temu. Wkrótce będę miał mini szklarnię (mnożarkę), to spróbuję ją przenieść do niej, a potem na parapet.

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie tutaj powodem takiego stanu są dwa czynniki - zbyt duża wilgotność przy zbyt małej cyrkulacji powietrza (zastane powietrze). Może gdyby trafiła do bardziej przewiewnego miejsca było by lepiej.

Tak sobie myślę, że w chwili gdy zbliża się zima parapet nie będzie zaś najszczęśliwszym pomysłem. Może rzeczywiście oprysk pomoże i jednak nie trzeba będzie jej jednak zmieniać lokum. Sam nie wiem...

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to na pewno grzyb, mojego catopsisa trzymam w terra, kwitnie i wytwarza młode, raz miał taką plamkę, ale nie rozszerzyła się. Wysoka wilgotność nie może im zaszkodzić, bo przecież to bromelie, a one własnie w takich warunkach głównie rosną. Rozwojowi grzyba mogło sprzyjać zastane powietrze.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Już jakiś czas po oprysku a żadnych efektów nie ma...Co zrobić jeszcze? Przesadzić? Obciąć splamione części liści? Doradźcie coś bo szkoda mi taką fajną roślinę stracić.

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co piszą inni to są dwa problemy

1.grzyb

2. słaby obieg powietrza

a więc na logikę

1, kupić jakiś preparat na grzyba

2. zwiększyć przewiewność

tak ogólnie to zapewnić doświetlanie ale wyjąć z terra bo zwiększona wilgotność roślinie nie zaszkodzi ale grzybowi zapewne ona pomaga a jak pisano wyżej ona może niby stać na parapecie więc zmniejszona wilgotność jej nie zabije

Odnośnik do odpowiedzi

tak ogólnie to zapewnić doświetlanie ale wyjąć z terra bo zwiększona wilgotność roślinie nie zaszkodzi ale grzybowi zapewne ona pomaga a jak pisano wyżej ona może niby stać na parapecie więc zmniejszona wilgotność jej nie zabije

Przepraszam za offtop, ale ja osobiście nic nie zrozumiałem :rotfl: Z wyjątkiem jednego. Rośliny przyzwyczajonej do wyższej wilgotności hypnos nie wyjmiesz o tak po prostu, trzeba stopniowo zmniejszać. A na to czasu nie ma.

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za offtop, ale ja osobiście nic nie zrozumiałem :rotfl: Z wyjątkiem jednego. Rośliny przyzwyczajonej do wyższej wilgotności hypnos nie wyjmiesz o tak po prostu, trzeba stopniowo zmniejszać. A na to czasu nie ma.

No zrozumiałeś to co zrozumieć potrafiłeś. Sądzę że roślinie mniejszy problem sprawi nagła zmiana wilgotności niż grzyb który ją zniszczy. Tak czy siak roślina ma widoczny problem i albo zostawi ją tak jak jest licząc na to, że sama sobie poradzi albo coś zmieni.

Zresztą nie przesadzałbym z tą wilgotnością bo w terra ile ma 80-90% a w pomieszczeniu jest zapewne 40-50%. Do tego postawić gdzieś między kwiatami i pod tym podstawkę z wodą i będzie 60-70%.

A i jeszcze do tematu to grzyby lubią ciepło więc też warto sprawdzić czy za ciepło tam nie jest co wiąże się z wentylacją.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgodzę się hypnos. Nie wiem jak reaguje catopsis, ale spróbuj sobie wyciągnąć jakąś przyzwyczajoną roślinkę do wysokiej wilgotności z terrarium na "suchy" parapet. Przy okazji, z tym 60-70% bym nie przesadzał. Wentylacja i ruch powietrza na pewno nie umożliwią równomiernego parowania wody na roślinę, która stoi na samej podstawce z wodą. 65-70% To ja miałem w terra z niezaklejoną kratką wentylacyjną. Dawanie roślinie odczucia szoku związanego z zmianą wilgotności i chorobą na pewno ją uśmierci. Lepiej polecił fly guy,.

offtop:

No zrozumiałeś to co zrozumieć potrafiłeś.

Z całym szacunkiem, ale daruj sobie ironię. Można było używać zamiast łączników ciągłego ale ale ale interpunkcję i inaczej to sformułować. Definicja słowa ale "...służący do łączenia zdań wtedy, gdy jedno z nich jest przeciwieństwem drugiego, gdy sytuacja z jednego z nich zachodzi pomimo sytuacji ze zdania drugiego "

W razie większych wątpliwości zapraszam na priv.

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.