Skocz do zawartości

Kapturnica Purpurowa... ale głównie rozważania o ewolucji

Raidon90

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż, bywa często że biolodzy latami badają organizm zanim go sklasyfikują, czasami kiedy obiekt obserwowań jest gatunkiem wymierającym i populacja zanika, w dodatku stworzenie jest rzadkie i płochliwe, naukowy opierają się o tropy, ślady i pozostałości, nie zawsze są w stanie pobrać próbkę DNA, np. rzadkiego kota.

Tutaj nie problem w pobieraniu próbek ale problem w czasochłonności i kosztowności. Dodatkowo trzeba mieć z czym porównywać. I nie może to być jeden organizm ale cała grupa do porównania. Dodatkowo analiza nie jest prosta. Ostatnie czasy i postępy wydają się być w tej kwestii optymistyczne. Świat żywy jest jednak na tyle bogaty, że sklasyfikowanie wszystkich organizmów nowoczesnymi metodami musi jednak trwać.

nie da się jednostajnie określić praw rządzących np. ewolucją

Da się. Jest na ten temat sporo książek. Są oczywiście polemiki ale na płaszczyźnie szczegółów lub najczęściej na płaszczyźnie makroewolucji.

Myślę ze ewolucja nie jest bezmyślną odpowiedzą na zmieniające się warunki,

Motorem zmian ewolucyjnych są mutacje. Mutacje chciał czy nie chciał są przypadkowe. W związku z czym produkt tych mutacji tez będzie wynikał z przypadku a nie z potrzeby.

Czynnikiem selekcjonującycm jest między innymi dobór (poza naturalnym są jeszcze inne typy doboru). Dobór faworyzuje organizmy lepiej przystosowane do danych warunków środowiska. I rzeczywiście 99,9% (albo i lepiej - tutaj strzelam) produktów mających znaczące zmiany wywołane mutacjami po prostu przepadnie i nie upowszechni swoich genów w populacji. tylko ten ułamek procenta może mieć coś czego nie maja inne osobniki populacji co spowoduje, że będzie miał okazje do upowszechnienia swoich wyjątkowych alleli.

Poza doborem są jeszcze mechanizmy neutralne np. dryf genetyczny mogący znacznie zmienić pulę genową danej populacji.

Po prostu. Najczęściej czynnikiem weryfikującym wynalazki przyrody jest środowisko jak i inne czynniki np. społeczne.

To tylko szczyt "góry lodowej".

udoskonalenie jednego gatunku następuje pod kątem przeszkody kiedy np. w poszukiwaniu nowych siedlisk stworzenie musiało stopniowo wyłazić z wody i przystosowywać się do nowych warunków i lepszej efektywniejszej egzystencji,

Niestety nie. Tylko człowiek może sobie tak ułatwiać życie po przez konstruowanie rożnego rodzaju przyrządów.

Ryba, aby jak mówisz wyjść z wody musiała by zmienić m. inn swój układ oddechowy. Jest dorosła więc tego nie zmieni. Musi jakoś przekazać informacje o konieczności wprowadzenia zmian swoim dzieciom i to w taki sposób aby swoje zmiany wykonały już na poziomie rozwoju zarodkowego. Dodatkowo proces trwa miliony lat w których pojawia się miliony pokoleń. Jak sobie wyobrażasz przekazywanie takich informacji? Geny? No to mutacje. Ale mutacje nie są kierunkowe i organizm nie jest w stanie przeprogramować celowo genów w swoich komórkach rozrodczych (wyłączając zdolności człowieka - inżynieria genetyczna :) ) po to aby przekazać to kolejnym pokoleniom.

No chyba, ze to siły wyższe kierują ułożeniem mutacji... ale to już inna historia.

'Dzika przyszłość'' ( The Future Is Wild) to projekt który ma pokazać teoretyczne/alternatywne życe za miliony lat. Została wydana książka a nawet filmy pop. nauk.

Specjaliści od swoich dziedzin są wstanie przewidywać ( jak prognozę pogody ) tok ewolucji na podstawie obecnych jej osiągnięć ( dzisiejszego życia ), to prawda ze będzie się różniło w rzeczywistości niż w tym dziele, ale na pewno będzie zbliżone jak w ''dzikiej przyszłosci ''

Rzeczywiście znając szczegóły zmian i środowisku da się wiele przewidzieć. Jednak nie do takich szczegółów. W cytowanym projekcie tworzony jest świat przyszłości rzeczywiście z bardzo dużym rozmachem. Podobnie jednak jak wiele filmów SF ma z rzeczywistością nie wiele wspólnego (choć pewien procent zmyślonych rozwiązań jest na tyle genialnych, że po woli znajduje swoje wykonanie w obecnej rzeczywistości).

wikipedia jest dobrym źródłem splash.gif ale tez sa niescisłości a w polskiej wersji często brak wyjasnień czy opisów.

Zgadza się. Jednak jako podstawa jak najbardziej może być. Jeśli potrzeba czegoś konkretniejszego to jest sporo podręczników w tej tematyce zarówno do szkół średnich czy akademickich. Niestety masz w swoich wypowiedziach sporo błędów merytorycznych więc warto było by się zapoznać choć z podstawami. To trochę jak jeździć po ulicy nie znając przepisów drogowych i uważając, że jeśli się napatrzyłem jak się jeździ to mi wystarczy.

Tak to prawda mam niezły bałagan w głowie biggrinll.gif hah jak mówiłem mam wiele luk w informacjach itd ale cóż...każdy ma inne poglady i ode mnie zalezy co wyda mi sie prawdopodobne a o fikcją biggrinll.gif prawda ?

E... Ja to nazwię krótko. Lenistwo! :crazy:

Ps. Wyszedł mocny offtopic. Rozdzielić będzie ciężko więc zmieniam tytuł i przenoszę do pub.

Odnośnik do odpowiedzi

Arghh szkoda, że nie trafiłem wcześniej na ten temat! Chciałem już zacząć wypisywać zagadnienia dotyczące losowości ewolucji, zegara molekularnego, doboru naturalnego, ale marrom uprzedził mnie i wypisał wszystko tak szczegółowo i idealnie, że nie da rady więcej wypisać, by każdy to zrozumiał :) Uwielbiam takie dyskusje :D

Tylko jedną rzecz mogę sprostować: Powiedziałeś, że fotosyntezie produkowane są cukry:glukoza. Nie tylko, prawidłowa definicja brzmi, że powstaje glukoza bądź/i inne związki organiczne : Tak na to naciskam, bo za samo napisanie glukozy na maturze mogło by zostać niezaliczone. Poza tym igła :)

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jedną rzecz mogę sprostować: Powiedziałeś, że fotosyntezie produkowane są cukry:glukoza. Nie tylko, prawidłowa definicja brzmi, że powstaje glukoza bądź/i inne związki organiczne : Tak na to naciskam, bo za samo napisanie glukozy na maturze mogło by zostać niezaliczone. Poza tym igła smile.gif

To się zgadza. Opierałem się jednak o "wzór ogólny" stąd to uproszczenie. Rzeczywiście wnikając głębiej w zagadnienie trzeba by doprecyzować. Wiele zależy tez od pytania i stopnia szczegółowości :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.