Skocz do zawartości

Rośliny Kosy

Kosa1984

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 168
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

'Jaws Smiley' - tuż przed przesadzeniem. Teraz rośnie już w szklanej misie z dwoma małymi 'Fine Tooth x Red'. Wrzuciłem tam też parę nasion kapturnicy żółtej. Może dosadzę jeszcze parę muchołówek.

DSC01668_jzzpl.jpg

Ok, wreszcie lato. Kto wypatrzy deformację?

DSC01667_jzzpl.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

W zeszłym roku dostałem z wymiany od Cephalotusa osobliwą muchołówkę. Pochodzi z zupełnie zwykłej rośliny macierzystej - forma typowa, jednak zachowuje się o tyle nietypowo, że wypuszcza wyłącznie pionowe przyrosty. Nie pamiętam jak długo tak wyglądała u Krzysztofa, ale zdaje się, że od maleńkości. U mnie utrzymuje taką formę bez względu na warunki pogodowe i cokolwiek innego. Wzniesione liście wypuszcza również podczas zimowania, chociaż wtedy, wiadomo, są maleńkie i bardzo nieliczne. Sytuacja jest dla mnie o tyle dziwna, że roślina nie pochodzi z rozmnażania generatywnego, a wegetatywnego i wydaje się, że powinna rosnąć normalnie. Jak widać rośliny owadożerne nie przestają zaskakiwać.

DSC01672_jzzpl.jpg

Pion w ogóle modny chyba w tym sezonie - 'Shark`s Teeth' rośnie podobnie do powyższej, ale jemu to przejdzie. Bywa, że zupełnie leży.

DSC01671_jzzpl.jpg

'Red Piranha' vs 'Royal Red'

DSC01669_jzzpl.jpg

Współpraca popłaca.

DSC01673_jzzpl.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 3 months later...

O tym, że warto kapturnice przed sezonem przyciąć, nie trzeba już nikogo przekonywać, jeż jest modny od kilku sezonów i takim powinien pozostać. O tym, że lepiej strzyżenie wykonać późną zimą niż wczesną wiosną też niby powszechnie wiadomo, ale nie zawsze znajdzie się na to czas. Ja znalazłem go dopiero dziś, a o tym, że zrobiłem to trochę za późno, sugestywnie przypomniał mi przyrost w klimacie "anthocyanin free", który uchował się pomiędzy zeszłorocznymi liśćmi.

wed.jpeg

To by było na tyle, jeśli chodzi o spektakularne otwarcie sezonu. (;

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...