Skocz do zawartości

Rośliny Kosy

Kosa1984

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się, bardzo dobrze odbijają z korzenia po "dekapitacji". Dobry sposób na ogarnięcie starych, brzydkich rosiczek.

Raiokouczan napisał:
Nie ma to jak pisanie 15 min na klawiaturze ekranowej.

Tym bardziej doceniam. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 168
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 4 months later...

Uda się, to nic trudnego. :) U mnie na tę chwilę poza powyższą, kwiaty wypuszczają jeszcze: alata x catesbaei, x chelsonii, flava var. ornata, purpurea venosa. Przeglądam CP Photo Findera w poszukiwaniu inspiracji. (:

Edycja: rzućcie okiem - flava rugelii x x chelsonii: http://www.flickr.com/photos/cpuk/708611913/ Świetna moim zdaniem. Zapylę tak.

Odnośnik do odpowiedzi

Radek, pamiętaj tylko, że dobrze jest potem zabezpieczyć kwiat tak, aby żaden przypadkowy zapylacz nie naniósł pyłku innego gatunku. No a na etapie wysiewania, żeby dobrze oznaczyć nasiona. Ja mimo że wszystko zrobiłem dobrze, to potem kos wydziobał trochę siewek i porozrzucał plakietki z oznaczeniami.

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 weeks later...

Wiosennych kwitnień ciąg dalszy. Tym razem na amory zebrało się chłopakowi 'Rebecca Soper' i to zebrało się grubo bo kwiatostany są aż cztery. Lada dzień kwiaty zaczną kwitnać, więc jeśli ktoś ma kwitnącą panienkę to chętnie wyślę pyłek. Wprawdzie chodzą słuchy, że z prób generatywnego rozmnażania tych krzyżówek nic nie wychodzi, a moje zeszłoroczne próby z ventratą evulFarmera zdają się to potwierdzać, ale nie widzę powodu dla którego nie należy próbować.

1.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Tłustosze 'Tina' mają wreszcie całkiem ładne rozety.

1_jzzpl.jpg

Pod ich bokiem zakwitł sobie skromnie, ale uroczo gracilis x emarginata.

2_jzzpl.jpg

Jego daleki kuzyn pobił w tym samym czasie rekord łowiecki tłustoszy z mojej kolekcji, który należał do 'Tiny' łapiącej muchy. Gigantea alba x moctazumae upolował sobie komarnicę błotniarkę i chyba jest zadowolony.

3_jzzpl.jpg

4.jpg

Ona mniej.

5.jpg

Trochę czerwonych muchołówek:

Młoda 'Pink Venus' i 'Bohemian Garnet'

6_jzzpl.jpg

'Red Dragon'

7_jzzpl.jpg

'Royal Red'

8_jzzpl.jpg

'Red Piranha'. Pułapki są jeszcze niewielkie. Lada tydzień się to zmieni, ale już teraz widać, kto tu rządzi.

9_jzzpl.jpg

Na koniec parę kapturnic. W tym roku wszystkie pionowe stoją w domu. W zeszłym sezonie wprawdzie rosły świetnie na balkonie, ale ich liście łamał wiatr, a bywało, że tak się objadły, iż czerniały. Dlatego w tym roku trochę poskąpię im słońca, myślę, że efekt będzie i tak lepszy.

9b_jzzpl.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne P. gigantea alba x moctazumae, jak będziesz chciał udostępniać, to jestem chętny na jedną sztukę ;)

No i fajna "sałata" na pierwszym zdjęciu.

Ja ostatnio trochę kombinuję z podłożem dla tłustoszy meksykańskich i odkryłem, że bardzo dobrze rosną w żywym LFS. U mnie lepiej niż w nieorganicznej mieszance.

Co do kapturnic, to uważam pomysł za chybiony, ale może będę to jeszcze odszczekiwał. Pierwsze liście w sezonie są naprawdę słabe, porządne wytworzą się pewnie dopiero u schyłku lata w Polsce, o ile to lato będzie słoneczne. To fakt, że w warunkach balkonowo-tarasowych podczas burz liście kapturnic łatwo się łamią. Jednak na parapecie moim zdaniem nie mają szans się tak wybarwić, a przy tym ze względu na jeszcze mniej słońca będą słabsze na tyle, że i tak trzeba będzie je jakoś podpierać. No i trawiona zdobycz to jednak nie jest ładny zapach. Nawet na parapecie chyba jednak coś złapią?

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Wam za dobre słowo. :)

fly guy napisał:
Ja ostatnio trochę kombinuję z podłożem dla tłustoszy meksykańskich i odkryłem, że bardzo dobrze rosną w żywym LFS. U mnie lepiej niż w nieorganicznej mieszance.

Ciekawe. Ale to w paludarium, tak? Czy poza nim? Moje wszystkie są w mieszance torfu, wermikulitu, perlitu i żwiru.

fly guy napisał:
Co do kapturnic, to uważam pomysł za chybiony, ale może będę to jeszcze odszczekiwał. Pierwsze liście w sezonie są naprawdę słabe, porządne wytworzą się pewnie dopiero u schyłku lata w Polsce, o ile to lato będzie słoneczne. To fakt, że w warunkach balkonowo-tarasowych podczas burz liście kapturnic łatwo się łamią. Jednak na parapecie moim zdaniem nie mają szans się tak wybarwić, a przy tym ze względu na jeszcze mniej słońca będą słabsze na tyle, że i tak trzeba będzie je jakoś podpierać. No i trawiona zdobycz to jednak nie jest ładny zapach. Nawet na parapecie chyba jednak coś złapią?

Te gatunki, które tam są, w większości nie wybarwiają się zbyt mocno (wyjątkiem jest flava var. rubricorpora...). Zdaję sobie sprawę z tego, że to dla nich mało nasłonecznione miejsce, ale załamywałem się, gdy burze po prostu masakrowały mi rośliny, które zaczynały wyglądać naprawdę świetnie. I nie było już szans na powrót do formy w tym samym sezonie. Parapet jest południowy oczywiście, więc może tak źle nie będzie. Co do zapachu, mam praktycznie od wiosny do jesieni uchylone okna, a jeśli i tak stan powietrza przywoła wspomnienia z toitoia na Woodstocku, to jednak trafią na balkon oczywiście. :)

Odnośnik do odpowiedzi