Skocz do zawartości

Początki z dzbanecznikami :))

Rekomendowane odpowiedzi

Pogląd na całe terrarium. Na razie mało roślinek ale powoli będę terrarium uzupełniał.

post-4522-1284238850_thumb.jpg

post-4522-1284238957_thumb.jpg

Zakupy u Morta:

N. Danseri

post-4522-1284239447_thumb.jpg

post-4522-1284239514_thumb.jpg

N. Albomarginata 'red striped' [Penang , West Malaysia]

post-4522-1284239081_thumb.jpg

N. Gracillis var nigropurpurea

post-4522-1284239572_thumb.jpg

N. Tobaica x khasiana

post-4522-1284239679_thumb.jpg

post-4522-1284239704_thumb.jpg

N. Tomoriana

post-4522-1284239817_thumb.jpg

Zakupy w Carnisana

N. Sanguinea ' red hybride'

post-4522-1284239252_thumb.jpg

N. Hookeriana

post-4522-1284239222_thumb.jpg

Komentarze mile widziane i od razu mam pytanie jak podnieść wilgotność bo jest ok 80% mimo że spryskuje terrarium ok 4 razy dziennie.

Edytowane przez przemek2061
Odnośnik do odpowiedzi

Komentarze mile widziane i od razu mam pytanie jak podnieść wilgotność bo jest ok 80% mimo że spryskuje terrarium ok 4 razy dziennie.

Po prostu zalej keramzyt wodą...

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne roślinki i terrarium. Mam pytanie - jakie masz tam oświetlenie? Co do wilgotności, 80% spokojnie wystarczy, ale jeśli chcesz, to powinien pomóc mech sphagnum wyłożony na dno.

P.S. Jeśli interesowałby cię zakup kilku fajnych roślin, daj znać na PW ;).

Odnośnik do odpowiedzi

keramzyt jest zalany wodą a mech jest w doniczkach jak będę miał go więcej to położę na keramzyt.

A oświetlenie to 2x Osram flora czy fluora

phillips aquarele

philips master

Stacja pogodowa na dnie była na popołudnie włożona i pokazała przed chwilą 81% i 26*C

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takich warunkach, szczelnie zamknietym paludarium i jeszcze 4 krotnym spryskiwaniu napewno jest blisko 100% wilgotnosci. Prawdopodobnie stacja pogody cos knoci. Obłóż ją wilgotna szmatka i sprawdz czy wykaże 100% wilg.

Edytowane przez JacekL.
Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak muchole i paradoxa tam są ze względu na to że przechodzą aklimatyzacje bo są z in vitro. i niedługo je wyciągnę tylko niech trochę odżyją i wtedy będą aklimatyzacje przechodzić na parapecie. Będę powoli dziurawił kubek którym będą przykryte. Robiłem już tak :)).

A terra postawie na stoliku jak go zrobię zresztą tak jak terra jest robione przeze mnie. Wymiary ma 100 dł x 43 szer x 50 wys. albo coś koło tego :P

Dzięki za miłe komentarze.

Niedługo biorę się za robienie wodospadu.

Planuje zrobić tak:

Najpierw zrobię go z pianki i ew okroje tak żeby mi się podobało :P później włożę odwrócony wodospad do wiadra z gipsem. Następnie wydrapie piankę i wleje cement. Wyjmę wszystko z wiadra i rozłupie gips. Mam nadzieje że się uda.

Edytowane przez przemek2061
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.