Skocz do zawartości

Utricularia graminifolia - kilka pytań odnośnie hodowli.

Rekomendowane odpowiedzi

Mógłby mi ktoś napisać coś odnośnie tego pływacza: podłoże, wilgotność, czy będzie rósł na południowym parapecie i jakiej wielkości ma kwiaty?

Pozdrawiam Michał

Edytowane przez Michal94
Odnośnik do odpowiedzi

Podłoże torf z piaskiem 1:2, doniczka może stać w wodzie tak powiedzmy 1 cm, jeżeli większy poziom wody to dobrze byłoby dodać perlitu do podłoża co zapobiegnie gniciu torfu. Wilgotność powietrza im większa tym lepiej. O kwiatku niech ktoś inny się wypowie.

Aaaa.. na południowym będzie mu dobrze. :)

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

Kwiatek ma tak z 1 cm, jest bardzo ładny. Myślę, że roślina wymaga dużych ilości światła / słońca (jeżeli może ktoś słońce zapewnić). Wtedy kwitnie na pewno obficiej, bo pod 70W, to jednak zakwitnie, ale niewiele i rzadko, przy ponad 100 lepiej, więcej nigdy nie miałem, więc nie wiem. Ale wychodzi na to, że im więcej tym jednak lepiej.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj odebrałem go od znajomego akwarysty, który trzyma go jako trawnik w krewetkarium.

Posadziłem go na dwa sposoby tak jak napisał Moof i tak jak w tym linku podanym przez Marrona, zobacze gdzie będzie ładniej rósł.

Temat można zamknąć.

Odnośnik do odpowiedzi

• 11 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.