Roska Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Chciałbym abyście udzielili mi instrukcji jak postępować z ramellosa po wykiełkowaniu.To mój wielki sukces-po całym lecie leżenia na torfie,wygrzewania itd.,nareszcie wykiełkowały.Nie chce zmarnować swojej pracy. Proszę o pare instrukcji: Jak podlewać?? Dokarmiać? Doświetlac?Jak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Widzisz, rosiczki bulwiaste są stosunkowo trudnymi roślinami. Tak bazując na mojej dawnej wiedzy na ich temat to mogę napisać tak. Są to rośliny które rosną po prostu zimą. Powinny mieć wtedy temperatury non stop dodatnie, myślę, że raczej nie spadające poniżej 5*C i nie więcej jak 10*C. Cały czas powinny być stosunkowo mocno oświetlane. Szerokość geograficzna jest większa od tej na której one rosną, co znaczy, że w naturalnym środowisku w zimie mają mocniejsze słońce niż my. To jest pewne. Myślę, że siewki warto byłoby dokarmić. Kupiłbym pyłek pszczeli, lekko go rozgniótł, bo będzie z takich granulkach i dodał odrobinę wody. Możesz brać igłę i tak odrobinę nakładać do pułapek. Kiedyś zauważyłem, że niektóre rosiczki rosną po tym lepiej, aczkolwiek może po pewnym czasie ten pyłek spleśnieć. Jednak to dokarmianie służy roślinom. Ogólnie w naturalnym środowisku rosiczki bulwiaste rosną na piachach, więc najlepiej byłoby je uprawiać podobnie, gdyż piach nie zatrzymuje bardzo dużo wilgoci, tylko umiarkowaną ilość i jest z reguły kwaśny, jak (chyba) cała Australia. To na tyle mojej wiedzy, mam nadzieję, że coś pomogłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roska Napisano 21 Września 2010 Autor Share Napisano 21 Września 2010 Pyłek już mam kupiony-dokarmiałem kiedys inne rosiczki rzeczywiście pleśnieje czasem.Co do gleby to nie bede jej zmieniał bo mam torf z piaskiem.)Dzieki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi