Skocz do zawartości

Jaki dzbanecznik na początek

Maciej

Rekomendowane odpowiedzi

Hookeriana , Ventrata , Sanguinea :)

Mi najbardziej z tej 3 podchodzi Hookeriana , super sprawa na początek :)

Ale jeżeli chcesz spróbować swoich sił z Ventratą , to mogę Ci przesłać jakieś nie ukorzenione sadzonki Ventraty , za cenę przesyłki. Niestety podłoże i doniczka itp , to już byś musiał sam sobie zorganizować.

Odnośnik do odpowiedzi

Nepenthes ventrata, dostępna w sezonie w większości większych budowlanych typu obi, castorama. Tylko należy ją przesadzić do nowej ziemii. Jak hodować to użyj szukajki forum/google.

pzdr

W tym samym momencie :) to masz nawet z pewnego źródła

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • 4 months later...

Witam! Zakupiłem ventrate love i hookeriane love . W CarniSanie doradzili mi aby wstawić je do akwarium z keramzytem. Czy lepiej dla nich będzie jak przesadzę je do suszonego torfowca z kostki? Boję się, że je przeleje. Na razie stoję na południu w pudełku po lodach z keramzytem, rosną w torfie. Zależy mi aby były duże i dorodne. Proszę o kilka wskazówek co i jak zrobić.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak każdy nowy zdajesz mase zbednych pytań :P pytasz sie o dzbanka na parapet a teraz chcesz zapewnic im wysoka wilgotność. Żaden dzbanecznik ne będzie miał dużych dzbanków na parapecie, koniec i kropka.

Co do dzbaneczników na parapet to trzeba było przeczytać temat i wybrać coś bardziej orginalnego.

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak... Nie chciałem wybierać nic oryginalnego, tylko coś na początek. Nie wiem jak często podlewać, żeby nie przelać, ani nie przesuszyć, a wyczytałem, że torfowca się nie przeleje więc myślałem o zakupie tego http://allegro.pl/sprasowany-mech-torfowie...1494582025.html . Co do roślin to trzymam je tak:

post-5026-1300048253_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

N. x Hookeriana - akurat ta krzyżówka da radę w samym torfie i ciężko będzie ją przelać. Po prostu niech tylko nie stoi w wodzie.

N. ventrata - da radę w tym co masz, tylko mniej podlewaj niż N. x Hookeriana. Szkoda mchu na takie krzyżówki.

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszość dzbaneczników ma podobne wymagania i po prostu zamiast wybierać czegoś popularnego na początek można wybrać np. kerrii lub bokorensis i tez postawic na prapet :) a to juz nie ventrata a rosnie wrecz tak samo :) Ale za to poczatek bardzo orginalny.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Maciej już zakupił dzbaneczniki.

AND - odpowiedzi odnośnie hodowli i jaki gatunek wybrać masz w dziale FAQ. Oferty kupna akładamy w dziale "kupię".

Zamykam.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.