Maciej Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 (edytowane) Chciałbym kupić pierwszego dzbanka. Jaki gatunek przeżyje na parapecie(południowym) ? Najlepiej, żeby miał duże dzbanki i często je wypuszczał. Zna ktoś taki gatunek? Edytowane 13 Marca 2011 przez Maciej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 Hookeriana , Ventrata , Sanguinea Mi najbardziej z tej 3 podchodzi Hookeriana , super sprawa na początek Ale jeżeli chcesz spróbować swoich sił z Ventratą , to mogę Ci przesłać jakieś nie ukorzenione sadzonki Ventraty , za cenę przesyłki. Niestety podłoże i doniczka itp , to już byś musiał sam sobie zorganizować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 (edytowane) Nepenthes ventrata, dostępna w sezonie w większości większych budowlanych typu obi, castorama. Tylko należy ją przesadzić do nowej ziemii. Jak hodować to użyj szukajki forum/google. pzdr W tym samym momencie to masz nawet z pewnego źródła Edytowane 22 Września 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 Na początek to najlepszy N. ventrata (ventricosa x alata) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divastion Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 Proponuję zaglądnąć do tego wątku: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Parapetow...iki-t11342.html Znajdziesz tutaj wszystko, czego Ci potrzeba! Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hunter Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Moim zdaniem najlepszy z tych trzech jest N.sanguinea. Łatwy i ma nawet spore dzbanki. Tylko w okresie młodości są niewielkie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Możesz też spróbować hodować inną popularną, często spotykaną w kwiaciarniach krzyżówkę: N. 'Rebecca Soper'. Do tego znosi przesuszanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 13 Marca 2011 Autor Share Napisano 13 Marca 2011 Witam! Zakupiłem ventrate i hookeriane . W CarniSanie doradzili mi aby wstawić je do akwarium z keramzytem. Czy lepiej dla nich będzie jak przesadzę je do suszonego torfowca z kostki? Boję się, że je przeleje. Na razie stoję na południu w pudełku po lodach z keramzytem, rosną w torfie. Zależy mi aby były duże i dorodne. Proszę o kilka wskazówek co i jak zrobić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Wstaw zdjęcie to podpowiemy czy jest dobrze czy coś trzeba by zmienić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Jak każdy nowy zdajesz mase zbednych pytań pytasz sie o dzbanka na parapet a teraz chcesz zapewnic im wysoka wilgotność. Żaden dzbanecznik ne będzie miał dużych dzbanków na parapecie, koniec i kropka. Co do dzbaneczników na parapet to trzeba było przeczytać temat i wybrać coś bardziej orginalnego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 13 Marca 2011 Autor Share Napisano 13 Marca 2011 A więc tak... Nie chciałem wybierać nic oryginalnego, tylko coś na początek. Nie wiem jak często podlewać, żeby nie przelać, ani nie przesuszyć, a wyczytałem, że torfowca się nie przeleje więc myślałem o zakupie tego http://allegro.pl/sprasowany-mech-torfowie...1494582025.html . Co do roślin to trzymam je tak: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 14 Marca 2011 Share Napisano 14 Marca 2011 N. x Hookeriana - akurat ta krzyżówka da radę w samym torfie i ciężko będzie ją przelać. Po prostu niech tylko nie stoi w wodzie. N. ventrata - da radę w tym co masz, tylko mniej podlewaj niż N. x Hookeriana. Szkoda mchu na takie krzyżówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Wiekszość dzbaneczników ma podobne wymagania i po prostu zamiast wybierać czegoś popularnego na początek można wybrać np. kerrii lub bokorensis i tez postawic na prapet a to juz nie ventrata a rosnie wrecz tak samo Ale za to poczatek bardzo orginalny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Jakiego dzbanecznika byscie poradzili mi na poczatek? Gdzie go nabyc? Mieszkam z dala od obi itp ;( Moze macie jakies sadzonki na sprzedaz w rozsadnej cenie? Pozdrawiam serdeczne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Maciej już zakupił dzbaneczniki. AND - odpowiedzi odnośnie hodowli i jaki gatunek wybrać masz w dziale FAQ. Oferty kupna akładamy w dziale "kupię". Zamykam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi