Skocz do zawartości

Narozne nanotorfowisko.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

tak wyglada moje nanotorfowisko w naroznym akwa oswietlenie 2x18W. Nie wszystkie rosliny zostaly posadzone rok temu jak np. paradoxa i nowa tina [jedna mi zgnila] Jak widac najlepiej zadomowila sie adelae ktora ma ponad 35cm srednicy!! Zapraszam do komentowania i ogladania fotek :)

p9230846.jpg

p9230840.jpg

p9230845.jpg

p9230848.jpg

p9230847.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł fajny i wykonanie estetyczne. Nie dziwię się natomiast, że zgnił P. 'Tina'. Tłustosze i rosiczki mają zupełnie inne wymagania jeśli chodzi o podlewanie i podłoże, jak nie chcesz żeby Ci tłustosze gniły to umieść je na wzniesieniach i w lżejszej mieszance.

Odnośnik do odpowiedzi

capensis zniesie wszystko :D dlatego sie nie przejmuje :P nie bardzo mam miejsce na jakis gaszcz bo podloze nie jest na tyle stale wilgotne zeby dobrze roslo na nim sphagnum i do tego tam jakis blizej niezidentyfikowany plywacz rosnie wiec duzo pedow kwiatowych [niestety mialem pecha i trafil mi sie rzadko kwitnacy xD] tak czy siak rozwazam ew kupienie poduch mchu i dodac kilka zeby sie ladnie zazielenilo ale jeszcze mam czas ;)

@flyguy

wlasnie tina byla na wzniesieniu i zgnila inne tlustosze moctezumae i esseriana rosna i nie gnija takze mam nadzieje ze ta nowa tina tez sobie poradzi. Z tym ze rzeczywiscie troche inaczej podlewam odkad zginal Tina

Edytowane przez evulFarmer
Odnośnik do odpowiedzi

• 5 weeks later...

Ładnie to wygląda estetycznie, choć może zbyt estetycznie ;] Jak dla mnie za bardzo to przypomina angielski ogród, a nie bagna ,wśród których nasze rośliny zwykły żyć. Dorzuciłbym trochę mchu jakiegoś kamyka albo gałązki.

I pytanie czy planujesz coś zrobić z tym na biało wysypanym narożnikiem ??

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie to wygląda estetycznie, choć może zbyt estetycznie ;] Jak dla mnie za bardzo to przypomina angielski ogród, a nie bagna ,wśród których nasze rośliny zwykły żyć. Dorzuciłbym trochę mchu jakiegoś kamyka albo gałązki.

I pytanie czy planujesz coś zrobić z tym na biało wysypanym narożnikiem ??

Naroznik sluzy miedzy innymi do uzupelniania wody. Patyki korzenie itp po jakims czasie zaczynaja plesniec co zagraza roslinom a szczegolnie cefalowi. W zwiazku z tym ze na torfowisku rosna tlustosze mech sobie nie daje rady bo momentami jest za sucho. To powody przez ktore miedzy innymi tak to wyglada a nie inaczej. Nanotorfowisko ktore mnie zainspirowalo [to o ktorym temat takze zostal niedawno odkopany] zawiera rosliny ktore lubia bardzo mokre podloze tj rosiczki mucholowki cefale itp. przez to i mech daje sobie spokojnie rade. Niestety tlustosze w takim srodowisku by zgnily :/

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.