evulFarmer Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Witam, tak wyglada moje nanotorfowisko w naroznym akwa oswietlenie 2x18W. Nie wszystkie rosliny zostaly posadzone rok temu jak np. paradoxa i nowa tina [jedna mi zgnila] Jak widac najlepiej zadomowila sie adelae ktora ma ponad 35cm srednicy!! Zapraszam do komentowania i ogladania fotek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Bardzo ładne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Pomysł fajny i wykonanie estetyczne. Nie dziwię się natomiast, że zgnił P. 'Tina'. Tłustosze i rosiczki mają zupełnie inne wymagania jeśli chodzi o podlewanie i podłoże, jak nie chcesz żeby Ci tłustosze gniły to umieść je na wzniesieniach i w lżejszej mieszance. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Jest schludnie. Bardzo ładna adelka. Za nią capensis? Pewnie mu tam za ciekawie nie jest. Ja bym dodał troche gąszczu. Ale co kto lubi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 24 Września 2010 Autor Share Napisano 24 Września 2010 (edytowane) capensis zniesie wszystko dlatego sie nie przejmuje nie bardzo mam miejsce na jakis gaszcz bo podloze nie jest na tyle stale wilgotne zeby dobrze roslo na nim sphagnum i do tego tam jakis blizej niezidentyfikowany plywacz rosnie wiec duzo pedow kwiatowych [niestety mialem pecha i trafil mi sie rzadko kwitnacy xD] tak czy siak rozwazam ew kupienie poduch mchu i dodac kilka zeby sie ladnie zazielenilo ale jeszcze mam czas @flyguy wlasnie tina byla na wzniesieniu i zgnila inne tlustosze moctezumae i esseriana rosna i nie gnija takze mam nadzieje ze ta nowa tina tez sobie poradzi. Z tym ze rzeczywiscie troche inaczej podlewam odkad zginal Tina Edytowane 24 Września 2010 przez evulFarmer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Całkiem fajnie to wygląda, tylko jakoś tak strasznie "sterylnie" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek Napisano 23 Października 2010 Share Napisano 23 Października 2010 Bardzo mi się podoba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theofil Napisano 23 Października 2010 Share Napisano 23 Października 2010 Ładnie to wygląda estetycznie, choć może zbyt estetycznie ;] Jak dla mnie za bardzo to przypomina angielski ogród, a nie bagna ,wśród których nasze rośliny zwykły żyć. Dorzuciłbym trochę mchu jakiegoś kamyka albo gałązki. I pytanie czy planujesz coś zrobić z tym na biało wysypanym narożnikiem ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 24 Października 2010 Autor Share Napisano 24 Października 2010 Ładnie to wygląda estetycznie, choć może zbyt estetycznie ;] Jak dla mnie za bardzo to przypomina angielski ogród, a nie bagna ,wśród których nasze rośliny zwykły żyć. Dorzuciłbym trochę mchu jakiegoś kamyka albo gałązki. I pytanie czy planujesz coś zrobić z tym na biało wysypanym narożnikiem ?? Naroznik sluzy miedzy innymi do uzupelniania wody. Patyki korzenie itp po jakims czasie zaczynaja plesniec co zagraza roslinom a szczegolnie cefalowi. W zwiazku z tym ze na torfowisku rosna tlustosze mech sobie nie daje rady bo momentami jest za sucho. To powody przez ktore miedzy innymi tak to wyglada a nie inaczej. Nanotorfowisko ktore mnie zainspirowalo [to o ktorym temat takze zostal niedawno odkopany] zawiera rosliny ktore lubia bardzo mokre podloze tj rosiczki mucholowki cefale itp. przez to i mech daje sobie spokojnie rade. Niestety tlustosze w takim srodowisku by zgnily :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi