majkelovsky Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Witam, w tym roku przyjdzie mi pierwszy raz zimować moją muchołówkę (kupiłem ją w czerwcu jako sadzonkę), lecz problem w tym że nie będę miał miejsca w domu w temp. 0-10 stopni, wiec tu moje pytanie czy istnieją jakieś inne metody zimowania ? pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Zimowanie w lodówce, doniczka z podstawką w woreczku z dziurkami, profilaktycznie spryskana przed zimowaniem środkiem na pleśń. I co jakiś czas doglądać i lekko podlać Jak ma mniej niż 4-5 cm średnicy, można nie zimować, ale z kolei wypadałoby zimą doświetlać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkelovsky Napisano 23 Września 2010 Autor Share Napisano 23 Września 2010 aha. czy ten woreczek zawiązywać ? kiedy rozpocząć zimowanie ? aa i jeszcze gdzie dostać taki środek na pleśń ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Doniczka w lodówce nie koniecznie może spodobać się rodzinie. Ja polecił bym plastikowy pojemnik z wilgotnym martwym sphagnum. Możemy zimować tak samą pseudobulwę wraz z liśćmi i korzeniami (bez podłoża). Środek na choroby grzybowe (najlepiej dwa z rożnymi substancjami czynnymi) zakupisz w ogrodniczym. Pojemnik nie musi być zamykany (bulwa będzie przykryta wilgotnym sphagnum ). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkelovsky Napisano 25 Września 2010 Autor Share Napisano 25 Września 2010 kiedy rozpoczac zimowanie i przez jaki okres ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Przychyliłbym się do metody Marroma. Od połowy listopada do początku marca. Zresztą będziesz kontrolował rośline to będziesz widział w jakim jest stanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi