Skocz do zawartości

pierwsze zimowanie

majkelovsky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w tym roku przyjdzie mi pierwszy raz zimować moją muchołówkę (kupiłem ją w czerwcu jako sadzonkę), lecz problem w tym że nie będę miał miejsca w domu w temp. 0-10 stopni, wiec tu moje pytanie czy istnieją jakieś inne metody zimowania ? pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Zimowanie w lodówce, doniczka z podstawką w woreczku z dziurkami, profilaktycznie spryskana przed zimowaniem środkiem na pleśń. I co jakiś czas doglądać i lekko podlać :)

Jak ma mniej niż 4-5 cm średnicy, można nie zimować, ale z kolei wypadałoby zimą doświetlać.

Odnośnik do odpowiedzi

Doniczka w lodówce nie koniecznie może spodobać się rodzinie. Ja polecił bym plastikowy pojemnik z wilgotnym martwym sphagnum. Możemy zimować tak samą pseudobulwę wraz z liśćmi i korzeniami (bez podłoża). Środek na choroby grzybowe (najlepiej dwa z rożnymi substancjami czynnymi) zakupisz w ogrodniczym. Pojemnik nie musi być zamykany (bulwa będzie przykryta wilgotnym sphagnum ).

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.