sknerus Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Witam Mam problem z rozmnożeniem mojej muchołówki, otóż 3 września odciąłem z mojej roślinki liścia z pułapką i białą częścią podziemną (około 1cm). Wsadziłem do torfu "hollas" i do dnia dzisiejszego nic się z nią nie dzieje, jest zielona (pułapkę sprawdzałem reaguje). Stoi na południowym parapecie, co drugi dzień podlewana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Poczekaj jeszcze trochę. Jak reaguje i nie zgniła, to dobrze świadczy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Szansę na uzyskanie nowej muchołówki masz do czasu, aż całość nie sczernieje. Skoro trzyma się dobrze to prawdopodobnie niedługo zobaczysz młodą muchołówkę, ale musisz uzbroić się w cierpliwość. Na samym początku wiosny włożyłem w torf kilka młodych pędów. Teraz mam dzięki nim sześć młodych muchołówek, ale pierwsze listki pojawiły się bodajże pod koniec lipca, więc ukorzenienie jest długotrwałym procesem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 tu znajdziesz odpowiedź http://www.owadozery.pl/mucholowka-rozmnaz...skiej-ar10.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 siema. Czy było by możliwe rozmnożenie muchołówki o tej porze ??? posiadam jednego pęda, jak na razie ma około 6-7 cm oraz mógłbym poświęcić kilka liści. Oczywiście sadzonki były by doświetlane świetlówką 6500K, 13W (w razie potrzeby silniejszą) Czy jest szansa aby coś z tego wyszło ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 siema. Czy było by możliwe rozmnożenie muchołówki o tej porze ??? posiadam jednego pęda, jak na razie ma około 6-7 cm oraz mógłbym poświęcić kilka liści. Oczywiście sadzonki były by doświetlane świetlówką 6500K, 13W (w razie potrzeby silniejszą) Czy jest szansa aby coś z tego wyszło ?? Siema. Większe szanse masz wiosną/latem, ale teraz też można próbować. Pędy nie patrzą w kalendarz - jeśli będą miały ciepło i jasno to możliwe, że coś z nich będzie. Wczoraj ściąłem pędy czterem muchołówkom (niestety popularnych kultywarów) i też próbuję. Liści bym na Twoim miejscu nie wykorzystywał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 już zasadziłem (2 kawałki pędów, i 3 liście) Zmieniłem oświetlenie na 8W, lecz przystosowane do roślin. Jutro zamieszczę foty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 (edytowane) Witam. Tak jak obiecałem to dodaję zdjęcia wiem że sie chwilkę spóżniłem, ale udało się mi poraz pierwszy rozmnożyć muchołówkę, poniżej foty. sory za jakość, ale zdjęcia robione telefonem, Jak na mój gust to muchołówka rośnie zaskakująco szybko, z ciekawośći dołożyłem do tego zestawu rosiczkę, którą również widać na zdjęciu. Edytowane 28 Stycznia 2011 przez pawel033 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamus Napisano 25 Marca 2011 Share Napisano 25 Marca 2011 Wow z liścia ładnie puściła nowa roślinka ale widzę ze z kawałka pędu po prawej też już coś kiełkuje, także udało Ci się Gratulacje !! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 25 Marca 2011 Share Napisano 25 Marca 2011 (edytowane) Teraz już obydwa pędy póściły, z jednego nawet chyba z 5 roślinek, . całkiem nieźle rosną Edytowane 25 Marca 2011 przez pawel033 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamus Napisano 25 Marca 2011 Share Napisano 25 Marca 2011 pawel033 mam prośbę czy możesz jakieś szczegóły napisać mi na PW w jaki sposób przygotowałeś pęd do rozmnażania ? najlepiej krok po kroku jak do laika ( bo ja takowym jestem ) oraz jakie warunki jej trzeba stworzyć bo właśnie jestem na etapie ścinania pędu i pomyślałem ze spróbuje z niego zrobić nową muchołówkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 No ładnie, ładnie Ci się podzieliły z tego pedu i pułapek. Troche będzie tych roślinek jeszcze z tego pędu powinny wychodzić dalej małe muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m2arian2 Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Nie chcę robić kolejnego tematu o rozmnażaniu więc zapytam się tutaj. Dzisiaj obciąłem dwa liście muchołówki i położyłem na torfie w celu rozmnożenia. Mam pytanie czy gleba powinna być wilgotna jak się dotknie , czy takie lekkie błoto? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 (edytowane) Ja miałem mokry torf, czyli tą przedziałkę (post nr8 zdjęcie nr2) miałem napełnioną prawie cały czas do połowy wodą. pozdro. Ja mam jeszcze takie pytanie: Kiedy będę mógł rozsadzić młode muchołówki do zwykłych doniczek ?? Edytowane 26 Marca 2011 przez pawel033 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m2arian2 Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 A rosiczke tak samo rozmnażasz jak muchołówke?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi