pawel033 Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 w przypadku pędów rozmnażam identycznie, ale próbowałem też z liśćia razem z muchołówkami i również wyszło. Na pewno jest łatwiej rozmnożyć rosiczkę, oraz szybciej rośnie. jak chcesz to mogę ci zrobić zdjęcie tej rosiczki już ma około 5 cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamus Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Krążąc wokoło tego tematu rozmnażania muchołówki mam pytanie : Na zdjęciu poniżej mam 2 dostępne składniki które chce wykorzystać do wymieszania z torfem w celu go napowietrzenia tylko ze nie wiem za bardzo który się bardziej nada i czy w ogóle któryś z nich się nada pierwszy to drobny marmurek lecz jego średnica to około 2-10mm oczywiście mógłbym przebrać go i powyrzucać " ogromne głazy" drugi to drobniutkie kuleczki keramzyt średnica kuleczki z 3mm Podłoże Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 do muchołówek raczej powinien być stosowany gruboziarnisty piasek, skladniki o których piszesz będą raczej za duże, Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 też tak myśle troche za gróbe to masz najlepiej kup sobie piasek gróboziarnisty i perlit ja mam ziemie z perlitem i roslimy mi rosną bardzo duże, pawel033 wiedział już moje rosliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamus Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 w jakich sklepach najczęściej można natrafić na taki pasek gruboziarnisty ? i na perlit ? czy są to sklepy akwarystyczne ( jako podłoże do akwarium) czy raczej głównie duże sklepy typu castorama , obi i leroy merlin ? Nawiasem wczoraj szukałem torfu w tych sklepach i nie znalazłem nic poniżej 80l ;/ na szczęście niedaleko mnie w Tychach jest giełda kwiatowa i tam zaopatrzyłem się w dobrze wyglądający kwaśny torf paczkowany po mniej. Stąd moje obawy ze raczej i z tego typu towarem w tych gigantycznych sklepach mogę mieć problem w moim regionie :> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 perlit znajdziesz w obi, castoramie i innych podobnych przynajmniej jak bylem w krakowie to było go dość sporo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 śląsk jest dość spory wiec napewno coś znajdziesz a jak nie to kupisz cos wiekszego bedziesz miał na zapas , co do ziemi ja polecam hollas ja jestm z niej zadowolony . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 perlit znajdziesz w obi, castoramie i innych podobnych przynajmniej jak bylem w krakowie to było go dość sporo. W Krakowie? Dziwna sprawa, bo ja byłem tam nie tak dawno po kilka razy i w Castoramie nie mieli, w Leroy Merlin też, a w Obi kobieta z działu ogrodniczego zrobiła wielkie oczy i zdziwiona zapytała co to w ogóle jest... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamus Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Tak jak sebek1393 mówi u mnie w tych sklepach na słowo "perlit" robią wielkie oczy i pytają co to dziś kupiłem piasek kwarcowy 2-3mm o neutralnym Ph w sklepie zoologicznym. Wymieszałem go z kwaśnym torfem i przesadziłem roślinki do tak przygotowanego podłoża. Zobaczymy co z tego będzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Ja kupuję perlit w Bricomarche, mają też keramzyt, włókno kokosowe i inne takie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 29 Marca 2011 Share Napisano 29 Marca 2011 w czwartek wybieram sie na caly dzien do krk to zobacze,lecz daje sobie łep uciąć ze w obi mieli tego po uszy jak byłem 2 miesiace temu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi