Skocz do zawartości

Brak skutku w rozmnażaniu wegetatywnym

sknerus

Rekomendowane odpowiedzi

w przypadku pędów rozmnażam identycznie, ale próbowałem też z liśćia razem z muchołówkami i również wyszło. Na pewno jest łatwiej rozmnożyć rosiczkę, oraz szybciej rośnie. jak chcesz to mogę ci zrobić zdjęcie tej rosiczki już ma około 5 cm

Odnośnik do odpowiedzi

Krążąc wokoło tego tematu rozmnażania muchołówki mam pytanie :

Na zdjęciu poniżej mam 2 dostępne składniki które chce wykorzystać do wymieszania z torfem w celu go napowietrzenia tylko ze nie wiem za bardzo który się bardziej nada i czy w ogóle któryś z nich się nada

pierwszy to drobny marmurek lecz jego średnica to około 2-10mm oczywiście mógłbym przebrać go i powyrzucać " ogromne głazy"

drugi to drobniutkie kuleczki keramzyt średnica kuleczki z 3mm

Podłoże

Odnośnik do odpowiedzi

w jakich sklepach najczęściej można natrafić na taki pasek gruboziarnisty ? i na perlit ? czy są to sklepy akwarystyczne ( jako podłoże do akwarium) czy raczej głównie duże sklepy typu castorama , obi i leroy merlin ? Nawiasem wczoraj szukałem torfu w tych sklepach i nie znalazłem nic poniżej 80l ;/ na szczęście niedaleko mnie w Tychach jest giełda kwiatowa i tam zaopatrzyłem się w dobrze wyglądający kwaśny torf paczkowany po mniej. Stąd moje obawy ze raczej i z tego typu towarem w tych gigantycznych sklepach mogę mieć problem w moim regionie :>

Odnośnik do odpowiedzi

perlit znajdziesz w obi, castoramie i innych podobnych przynajmniej jak bylem w krakowie to było go dość sporo.

W Krakowie? Dziwna sprawa, bo ja byłem tam nie tak dawno po kilka razy i w Castoramie nie mieli, w Leroy Merlin też, a w Obi kobieta z działu ogrodniczego zrobiła wielkie oczy i zdziwiona zapytała co to w ogóle jest... :D

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak sebek1393 mówi u mnie w tych sklepach na słowo "perlit" robią wielkie oczy i pytają co to :P dziś kupiłem piasek kwarcowy 2-3mm o neutralnym Ph w sklepie zoologicznym. Wymieszałem go z kwaśnym torfem i przesadziłem roślinki do tak przygotowanego podłoża. Zobaczymy co z tego będzie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.